Наука

Зеленчуци без химия и пестициди в Billa? Едва ли…

Събота вечер е и за огромно съжаление имам един куп работа и служебни неща за писане. Тежка мисъл, която преглъщам по-лесно с популярна марка черни бисквити, които по дефиниция на модерното хранене са ОТРОВА, защото са пълни с химия. А знаете ли кои храни са без химия? Зеленчуците и плодовете на Била – твърдение от новата реклама на веригата. Твърдението е абсурдно, което почти не ме уби, защото след като чух рекламата направо се задавих. Нима вече на всички не стана ясно, че единственото нещо без “химия” е вакуумът? Намирам за изключително несериозно от страна на огромната търговска верига да използва подобен елементарен език на говорене, за да достигне до клиентите си. Ясно е, че посланието не е насочено към мен конкретно, но то подценява интелекта на хората, сякаш ни смятат за не особено интелигентни? Храна без химия?

Untitled

Още по-любопитното за мен е другото твърдение, че според рекламата в продукцията, която се продава в магазина, не просто няма химия (точният цитат от е “Но най-важното е да са с минимум химия” ), а и по-конкретно няма пестициди. Конкретно за продаваните картофи се твърди, че са с нулево съдържание на пестициди от 43 възможни, при черешите отново 0 от 43, при бялото зеле 0 от 31, а при салатата айсберг 0 от 24 (1).

Новата програма на популярната хранителна верига не цели абсолютно да премахне пестицидите от храната, а да ги намали до приемливи нива, които в случая (спрямо техните ARfD анализи) са под ARfD стойността.  ARfD е онова минимално количество от пестицидите (и други вещества), което в рамките на 24 часа може сериозно да влоши здравословното състояние на консумиралия.

Основният проблем, който изключително много дразни е, че зеленчуците и плодовете на Била са далеч от абсолютно чисти от пестициди. По-голяма част от предлаганата продукция ги съдържа, но тук не трябва да умираме от страх, защото никой няма да бъде отровен. Въпреки това те присъстват в храната. Била въобще не особено произволно избра за своя реклама на кампанията картофи, защото те са от малкото продукти без наистина открити пестициди.  Това обаче е умишлена заблуда (cherry picking), която цели да остави хората с убеждението, че предлаганата продукция е “без химия”.

Untitled-2

Резултатите от проведените от самата верига проучвания показват, че в краставиците например е откривано наличие от 16 различни пестицида. Единствено краставиците от село Трудовец не са съдържали пестициди, докато при първото изследване на краставици от село Дъбово са открили прекалено високи нива на пестицида хлорпирифос, флоникамид в краставици от село Бошуля и флоникамид отново от село Бошуля. Останалите земеделски производители също използват пестициди, но съдържанието в продукцията им е под възприетите от веригата норми, което ги прави годни за консумация, но не и абсолютно чисти.

Това, което си мечтая да видя е в поредната им реклама да, че си признаят, че красавиците им (например) не са без пестициди, но въпреки това са годни и безопасни за консумация. В противен случай това би било едно лицемерно отношение и отново опит за изграждане на една нереална “безхимична” представа за предлаганите свежи храни.

Untitled-5

Данните са взети от Billa.bg

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook