НЕнаука

Инвазията с бълхи с големи *****, която така и не се състоя

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Влязла една дама в бар. Някакъв джентълмен я почерпил питие и я заговорил. Попитал я какво работи, а тя гордо отвърнала – „Аз съм журналист!“. Мъжът приятно се изненадал и попитал – „В коя медия?“. Журналистката още по-гордо отвърнала – „В най-сериозната медия в България – blitz.bg“. Изведнъж всички почнали да се смеят неконтролируемо, а двама от посетителите на бара дори били хоспитализирани, защото от смях не могли да си поемат дъх и почти се задушили.

Да вицът е тъп! Единственото по-тъпо от тази смешка са статиите, които се публикуват в blitz.bg или дори четящите и вярващите в написаното.

Untitled

На първи юни, на празника на детето, „журналистите“ в blitz.bg не спазиха благоприличие и публикуваха поредната уникална глупост със заглавие „Напаст: Милиарди супер бълхи с огромни пениси налазиха Острова“. Но най-фрапиращото дори не е акцентът върху големината на половите органи или колко голяма заплаха са те (органите) за човечеството. Фрапиращото е, че това е поредният фейкнюз, който се пробутва на българското население, за да се съберат няколко хиляди клика и 20 цента от реклами.

Untitled

Blitz.bg са публикували буквален превод на статия от английския таблоид Dailymail. Идентичен текст присъства и в Mirror и всичко останали жълти медии, като той се препубликува почти всяка година. Публикуван е през 2017 година, през 2016 и така нататък, но въпросната инвазия все още не се случва. Това е като предсказанията за края на Света – всички го чакаме с огромна надежда, но не идва.

Забавното е, че The mirror твърди, че „пенисите на този вид бълхи са много по-големи от тези на нормалните“, The Express твърди, че „те са мутирали, за да имат подобни пениси и затова са резистентни към отрови“, а The Sun смята, че „на всички пенисите са в ерекция“. Страшна работа.

Истината?

Пенис на бълха под СЕМ.

Пенис на бълха под СЕМ.

Истината е, че подобна инвазия няма, не е имало и никога няма да има. Бълхите от хиляди години са населили всички континенти, но с изключения на ледените територии. Развитието им е циклично. Те се развиват най-добре при топли условия, а при температури под 13 градуса развитието им спира. Това означава, че популацията им разцъфтява през лятото и умира през зимата. Това обяснява защо хората смятат, че всяко лято бълхите прииждат от някъде. Проблемът е, че топлите периоди през годините се удължават, зимите стават по-къси и по-меки, а това предоставя благоприятни условия за развитието на членестоногите.

И макар да е ясно, че бълхите не завземат нови територии и те да не трупат висока резистентност към пестициди, то наистина имат големи пениси,  а това е характерно за може би почти всички представители от разред Siphonaptera (Бълхи). Пенисът е със средна дължина от 3.3 мм, което е около 2.5 пъти повече от дължината на самите членестоноги. Зоолозите смятат, че това е най-сложната форма на полов орган (4). Пенисът им е изключително дълга и тънка структура и се съхранява навит в компактно състояние в телесна кухина. Толкова е тънък, че е едва доловим дори с микроскоп и не може да навлезе сам в женската. Поради тази причина към него има допълнителни структури, които наподобяват на опорни прътове.

Подобни статии не са просто демонстрация на невежество и липса на знания. Те са опит за всяване на масова паника в обществото, което би трябвало да е недопустимо и наказуемо. Наказването на разпространение на опасни лъжи не е нарушаване на свободата на словото, а по-скоро защита на националната сигурност. Подобни лъжи пораждат ирационални страхове, а е доказано, че страхът не се появява от нищото. Той се възпитава.

1) https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/billions-super-fleas-giant-penises-8888941

2) M. H. Hsu, W. J. Wu; Off-Host Observations of Mating and Postmating Behaviors in the Cat Flea (Siphonaptera: Pulicidae), Journal of Medical Entomology, Volume 38, Issue 3, 1 May 2001, Pages 352–360, https://doi.org/10.1603/0022-2585-38.3.352

3) https://www.blitz.bg/obshtestvo/napast-miliardi-super-blkhi-s-ogromni-penisi-nalazikha-ostrova_news604220.html

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм