Наука

Ваксините против грип и коклюш не вредят на децата

Ново проучване е установило, че животът на децата не е бил застрашен от майките си, които са били ваксинирани по време на бременност.

В публикуваната статия в престижния журнал Pediatrics се описват резултати от изследвани над 400 000 бебета, от които става ясно, че ваксините против грип и коклюш/магарешка кашлица са напълно безопасни за плода при поставяне по време на бременност. Смъртността сред децата, чиито майки са били ваксинирани по време на бременност не е била по-висока от нормалните нива.

Към момента здравни специалисти от различни страни препоръчват на бременните жени да бъдат ваксинирани против грип и комбинираната ваксина против тетанус, дифтерия и коклюш.

За настоящото проучване  са били изследвани медицинските досиета на  413 000 бебета – информация, която е събрана от множество здравни системи. Макар да е била нужна хоспитализация на 25 000 бебета поради различни причини, а 157 да са починали, връзка между ваксините и споменатите неблагоприятни инциденти не е била открита.

Това е поредното мащабно проучване, което доказва, че ваксините са безопасни за бременни жени и за деца, a освен това и ги предпазват от различни инфекциозни заболявания, които може и да са смъртоносни.

Infant Hospitalizations and Mortality After Maternal Vaccination Lakshmi Sukumaran, Natalie L. McCarthy, Elyse O. Kharbanda, Gabriela Vazquez-Benitez, Heather S. Lipkind, Lisa Jackson, Nicola P. Klein, Allison L. Naleway, David L. McClure, Rulin C. Hechter, Alison T. Kawai, Jason M. Glanz, Eric S. Weintraub Pediatrics Feb 2018, e20173310; DOI: 10.1542/peds.2017-3310

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook