Наука

Митът за алкалния лимонов сок и алкалната диета

Митът за алкалната диета е една от тези заблуди, които просто отказват да умрат. Много е говорено по темата, а митът се дължи на трудовете на един велик нобелов лауреат Ото Варбург. Той извършва фундаментални изследвания върху метаболизма на раковите клетки и установява, че те подкисляват средата поради продукцията на някои киселини, която е в следствие от примитивния анаеробен метаболизъм. Хората неправилно тълуват труда ми и смятат, че всъщност ракови клетки се образуват благодарение на по-киселата среда. Сякаш се пропускат два много важни факта:

  • pH на телесните флуиди не може да бъде променено. Тялото се намира в почти непоклатима хомеостаза (постоянни условия на вътрешната среда), която от части се гарантира от функциониращите ефикасни буферни системи. Хомеостазата гарантира, че всички метаболитни процеси ще протичат при оптимални условия, а нейното нарушение може да бъде смъртоносно. Да, алкализиране на кръвта (и не само) е невъзможно, а ако можеше да го сторим, щеше да бъде убийствено.
  • Kиселите условия в някои части от тялото всъщност е благоприятна. Да не забравяме, че разграждането на храната в стомаха става в кисела среда, а полезната микрофлора в храносмилателната система и не само подкислява околната среда, с което инхибира развитието на патогенните бактерии и защитава от евентуална инфекция.

Untitled-4

Въпреки фактите, митът продължава да трупа популярност. Един от методите за “алкализиране” е чрез прием на “алкални” напитки. Лайф коучът Юли Тонкин и жена му – здравния коуч Алебна Тонкин (zdravei.org) описват в книгите си една подобна напитка – пресен лимонов сок или по-скоро лимонов сок, който е разреден с вода. Но всеки знае, че лимоновият сок е кисел и това се дължи на съдържащата се във висока концентрация лимонена киселина (цитрат). От направените от мен измервания се вижда, че лимоновият сок има ниско, кисело pH 2.17, a при разреждане с вода (която има по-скоро нормално към слабо алкално pH) pH се покачва с едва 0.03 единици – отново прекалено кисело. Няма как една киселина да бъде определена като алкална или алкализираща напитка.

Лимонената киселина алкализира тялото след метаболизиране? Това е една популярна теза, която е по-скоро грешна. Цитратът участва в един от най-известните и важни циклични процеси – цикъл на трикарбоновите киселини, който служи за производство на енергия, а междинните продукти са отново киселини – оксалоацетат, малат, фумарат и други.

Най-популярната теза е, че при изгаряне на конкретна храна се образува пепел, чието съдържание на фосфор, калций и други минерали и тяхното съотношение може да алкализира тялото. Това (предполагаемо) най-ясно се вижда като се измери pH на урината. Затова лимоните са “алкални” защото предполагаемо могат да повишат pH на урината. Това свойство на храните се измерва с PRAL (Potential renal acid load) индекс, който се бърка с pH на хранителни течности – огромна грешка. Но дори този индекс не е от значение, защото (отново) храната не променя хомеостазата на тялото, а може само до известна степен да промени pH на урината. Дори това не е сигурно, защото pH на урината зависи и от това колко хидратирано е тялото. Ако тялото е прекалено хидратирано, ще се изхвърли с урината повече вода, а ако е по-малко хидратирано, ще се изхвърлят повече соли, които ще променят pH. Интересното е, че някои храни, които се смятат за “алкални” или “алкализиращи” (сливи, праскови, боровинки и други) всъщност  подкисляват урината след консумация, което показва, че и този метод е изключително неточен (1).

Разбира се никой нормален медицински специалист не твърди, че можем да се алкализираме или  че това може да ни предпази от различни инфекции или рак. Това, което много време се предполагаше е, че алкалната диета може да ни предпази от влошаване на състоянието на костите (да станат по-чупливи), което може да се дължи на по-киселите храни. Но става ясно, че място за подобни притеснения няма и алкалната диета не помага и при тази група (свързана с опорно-двигателната система) здравословни проблеми (2).

И макар алкалната диета да не предоставя рекламираните терапевтични ефекти и не пречиства тялото (3), то косвеният положителен ефект е, че хората са стимулирани да консумират повече плодове и зеленчуци, но лошото е, че месото е демонизирано, макар да е без вина. Как да сме здрави? Спокоен начин на живот и умерено хранене, което ни доставя абсолютно всичко необходимо.

1) Dwyer J, Foulkes E, Evans M, Ausman L (July 1985). “Acid/alkaline ash diets: time for assessment and change”. J Am Diet Assoc. 85 (7): 841–5. PMID 4008836.

2) Does a High Dietary Acid Content Cause Bone Loss, and Can Bone Loss Be Prevented With an Alkaline Diet? Hanley, David A. et al. Journal of Clinical Densitometry , Volume 16 , Issue 4 , 420 – 425

3) Schwalfenberg GK. The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? Journal of Environmental and Public Health. 2012;2012:727630. doi:10.1155/2012/727630.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook