Наука

Причиняват ли раниците болки в гърба при ученици?

От години в българското общество се водят дебати относно размерите на ученическите раници и тяхната маса. Темата е изключително актуална, защото пряко засяга детското здраве, а към него трябва да подхождаме с изключително високо внимание. И макар тежките чанти да причиняват дискомфорт, то трябва да се запитаме дали те причиняват проблемите с опорно-двигателната система? Дали сме си насочили вниманието в грешна посока (голямата маса на раниците), докато причината е съвсем различна.

Време е обаче и този мит да умре. Знаете ли, че децата, чиито раници са тежки, не страдат по-често от проблеми с опорно-двигателната система от тези, които носят по-леки? Ако тежките раници не са в основата на тази категория от хронични, здравословни проблеми, то кое е?

Преди дни в престижния журнал British Journal of Sports Medicine ( IF 6.557) бе публикуван обширен анализ по темата, в която кумулативният брой участници е бил 72 627, но не е била открита убедителна корелация (връзка) между носенето на раница с голяма маса и проблеми с гърба, кръста и други части на опорно-двигателната система при деца.Този мит се дължи на интуитивното и първично схващане, че носенето на голям товар през не малка част от деня може да причини болка и здравословни проблеми при децата. Винаги сме били учени, че ако теглото, което носим не е равномерно разпределено, то е възможно да се появи изкривяване. Изследователите смятат, че децата, които имат подобни проблеми, преекспонират теглото на раниците, докато всъщност имат някакъв друг скрит проблем, който стои в основата.

Към момента всъщност не е открита причината, която стои в основата на тези проблеми, но се знае коя не е и може да бъде елиминирана от процеса на търсене. Но ако все пак се притеснявате, може да приложите простото правило масата на раницата да не надвишава 10% от теглото на детето.

1)      Yamato TP, Maher CG, Traeger AC, et al Do schoolbags cause back pain in children and adolescents? A systematic review Br J Sports Med Published Online First: 02 May 2018. doi: 10.1136/bjsports-2017-098927

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook