Наука

Спортът ускорява оздравителния процес и „подмладява“ сърцето

Спортът е здраве и това е неоспорим факт. За да се затвърди тази теза, постоянно се публикуват нови и нови проучвания, които показват какви са полезните последици от редовното спортуване за различни части от тялото, а и за общото здраве като цяло. Вече е ясно, че спортът помага при контрола на теглото (естествено), благодарение на него по-трудно се инфектираме от различни причинители на инфекциозни заболявания, редуцират се рисковете към редица други неинфекциозни, хронични заболявания.

Наскоро бе открито, че аеробни тренировки, но не до степени на максимално натоварване, могат да ускорят възстановителния процес след претърпяно мозъчно сътресение. Колкото по-рано се започне с леки тренировки, толкова по-бързо и леко ще премине възстановяването и толкова по-бързо пострадалият ще се върне към нормалния си ритъм на живот. Ако не се практикува спорт в рамките на 3 или 5 дни след инцидента, шансът за ускорено възстановяване намалява съответно с 36.5% и 73.2%, а шансът за по-бързо възвръщане към нормалния начин на живот намалява с 45.9% и 83.1%. Спортуване след подобен инцидент може да започне най-рано след минимум 24 часа. До този момент класическият метод за справянето с подобни травми е просто почивка и релаксиране, което означава обездвижване, а това удължава сериозно възстановителния период. Интензивността на тренировките трябва да бъде персонализирана (1).

Но положителните ефекти от спорта не спират дотук. Наскоро изследователи от Харвард откриха, че спортът стимулира сърцето да създава нови мускулни клетки, дори когато индивидът е претърпял инфаркт, което означава, че спортът помага при възстановяване след подобен изключително тежък инцидент. Подобно откритие е много важно и има широко практическо приложение, защото се знае, че сърцето има изключително слаб капацитет да се саморегенерира. Младите индивиди могат да обновяват до 1% от мускулните клетки на сърцето, а тази способност отслабва с годините. Установено е, че спортуващите индивиди създават почти 4 пъти повече нови клетки в сравнение с неспортуващите (2).

За пореден път спортът доказва, че е здраве. Практикуването му не е хабене на свободно време и всеки трябва да води активен начин на живот. Не само, за да сме красиви, но и здрави.

1)      David Wyndham Lawrence et al. Earlier time to aerobic exercise is associated with faster recovery following acute sport concussion, PLOS ONE (2018). DOI: 10.1371/journal.pone.0196062

2) Ana Vujic, Carolin Lerchenmüller, Ting-Di Wu, Christelle Guillermier, Charles P. Rabolli, Emilia Gonzalez, Samuel E. Senyo, Xiaojun Liu, Jean-Luc Guerquin-Kern, Matthew L. Steinhauser, Richard T. Lee, Anthony Rosenzweig. Exercise induces new cardiomyocyte generation in the adult mammalian heart. Nature Communications, 2018; 9 (1) DOI: 10.1038/s41467-018-04083-1

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook