Наука

Корупцията (2): убива абсолютно винаги

Замисляли ли сте се какво е корупция? Сухата дефиниция определя този феномен като форма на непочтено поведение, която се проявява от хора с определено количество власт и авторитет, които ги използват за лична облага. Така може би не звучи стряскащо. Някой просто краде пари. Но ако разгледаме последствията, тогава разбираме колко опасен е този феномен и буквално съсипва животи и ни убива. Замислете се… Източването на болници, здравна каса и всички институции, които са свързани с нашето здраве, ограничава ресурса за здравеопазване, което означава, че ще бъдат извършени по-малко терапевтични процедури или ще бъдат извършени некачествено. Източването на парите за образование означава, че децата ще учат в училища с по-лоша инфраструктура, а самата получена услуга ще е с ниско качество. Кражбата от ресурсите за строеж на пътна инфраструктура ни дава пътища, които се рушат бързо, увреждат колите, а в тежки случаи са виновни и за масови пътни инциденти.

Корупцията е тази движеща сила, чрез която едно младо момче оглави борда на директорите на „Пристанище Варна“ ЕАД, завърши „Право“ без да се яви на лекции, придоби от нищото сериозен финансов ресурс, с който купи някои от основните медии в България, създаде други, а иронията е, че въпросните медии се използват, за да се наложи усещането, че корупция по нашата територия не съществува. Няма такова нещо! Но за нещастие на много хора, корупцията (както всеки друг феномен) оставя косвени следи. В първата част на тази статия показах, че съществува корелация между броя на пътните инциденти и размера на корупцията в дадена страна. В България инцидентите по пътищата са често срещано явление, а това какво ни подсказва?

Към момента българите до такава степен са свикнали с корупцията, че дори не ни прави впечатление. За нас е истински културен шок, когато например лекари в страни от ЕС или Канада (например) отказват да приемат 20 евро/долара (примерна сума), за да се почерпят. За нас това е проява на признателност, а за останалия свят е форма на подкупване, която може да ги лиши от работата им.

Много малко хора обаче си дават сметка, че корупцията убива. Международната организация Transparency International дава много интересен статистически пример – в държави, в които минимум 60% от хората споделят, че изплащат подкупи за различни основни услуги (здравеопазване, полиция, администрация и други), броят на починалите при раждане жени е 8 пъти по-голям. Докато тези смъртни случаи могат да се определят като косвени жертви, то корупцията в някои страни взима и преки. Водещата причина за настъпилата смърт при журналистите в Нигерия е – „докладване/разкриване на корупция“. От 1997 година до днес са били убити почти 2000 журналисти, а най-кървава е била 2012 година – 133 загинали.

През изминалите години Светът бе разтърсен от множество катастрофални земетресения, които убиха хиляди. Но според сеизмолозите не земетресенията убиват, а сградите. През 2011 година бе публикувано проучване в престижния журнал Nature, което показва, че не убийственото земетресение в Хаити уби хиляди хора и дори не самата инфраструктура, а корупцията. Установено е, че Хаити и Нова Зеландия претърпяват земетресения с еднакъв магнитут. Но докато в Хаити жертвите са стотици хиляди, то в Нова Зеландия жертви няма. Това се дължи на корупцията и бедността (която е следствие от корупцията). Сградите в Хаити не са построени по метод, който да ги прави по-издръжливи на земетресения, а използваните материали са некачествени. Държавата трябва да има политика за строителството и да я спазва. Установено е, че 83% от жертвите на земетресения се намират в страни, в които нивата на корупция са огромни (1). Няколко години по-рано връзката между корупцията в публичния сектор и високият брой на жертвите при земетресения също е била описана (3). Този феномен се наблюдава и в Непал, когато по време  на земетресение на 25 април 2015 година се разрушават множество сгради, в които са се намирали хора.

Колкото по-червено, толкова по-високо е усещането за налична корупция.

Колкото по-червено, толкова по-високо е усещането за налична корупция.

Корупцията пречи и на самото здравеопазване, на програмите за превенция на различни инфекциозни заболявания. От основно значение е Светът да се справи със засилващата се епидемия от СПИН. За целта Световната здравна организация ежегодно доставя нужните (антиретровирусни) лекарства, а прецизен анализ доказва, че държавите, в които има високи нива на корупция смъртността на инфектираните с ХИВ спада много, много по-малко в сравнение с държавите, в които корупцията е сведена до минимум и получават от СЗО еквивалентно количество медикаменти (2). Доказано е, че в общества, в които минимум 80% от населението се е сблъсквало с корупция продължителността на живота е по-ниска, смъртността е по-висока, а хората са по-болни (5).

Корупцията обаче убива и деца. Нещо недопустимо. Установено е, че колкото по-корумпирано е едно общество, толкова повече деца загиват. Предсказано е, че в световен мащаб благодарение на корупцията годишно загиват по 140 000 деца (4).

Корупцията  не просто убива, тя и обезлюдява цели държави (като България). Колкото по-високи са нивата на корупцията, толкова по-силна е миграцията. По-притеснителното е, че корупцията прогонва първо образованието хора и тези с ценни умения, което означава, че в родината се изпитва недостиг на подобни индивиди (6).

Голяма част от смъртните случаи, лошото здравеопазвне и дори миграцията се следствие на бедността. За последните 20 години хората, които са живеели в екстремна бедност, са били редуцирани до половина, а до 2030 година е възможно този проблем да бъде унищожен. Увеличаващата се корупция на световен мащаб застрашава всичко постигнато до този момент и заплашва да увеличи многократно броят на хората, които живеят в крайна бедност (7).

Затова, когато някои бъде хванат в участие в корупционна практика, когато политиците симулират борба с корупцията, когато те я стимулират, знайте, че по този начин те сигурно ни убиват. Личните интереси на хората с власт убиват бавно всяка една държава и населението в нея.

Цитирана литература:

1)      Nicholas Ambraseys & Roger Bilham; Corruption kills; Nature 469, 153–155 (13 January 2011)DOIdoi:10.1038/469153a

2)      Friedman, Willa, Corruption and Averting Aids Deaths (February 25, 2015). Center for Global Development Working Paper No. 395. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=2623085 or http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2623085

3)      Escaleras, M., Anbarci, N. & Register, C.A. Public Choice (2007) 132: 209. https://doi.org/10.1007/s11127-007-9148-y

4)      Hanf M, Van-Melle A, Fraisse F, Roger A, Carme B, Nacher M. Corruption Kills: Estimating the Global Impact of Corruption on Children Deaths. Beeson JG, ed. PLoS ONE. 2011;6(11):e26990. doi:10.1371/journal.pone.0026990.

5)      Holmberg, S., & Rothstein, B. (2011). Dying of corruption. Health Economics, Policy and Law, 6(4), 529-547. doi:10.1017/S174413311000023X

6)      Eugen Dimant, Tim Krieger & Daniel Meierrieks (2013) The effect of corruption on migration,1985–2000, Applied Economics Letters, 20:13, 1270-1274, DOI: 10.1080/13504851.2013.806776

7)      https://s3.amazonaws.com/one.org/pdfs/Trillion_Dollar_Scandal_report_EN.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook