Наука

Да си купя ли пастата за зъби с активен въглен, която ползва Николета Лозанова?

През последните години все по-модерно става да се купуват всякакви хранителни и нехранителни продукти с активен въглен. Смята се, че те са полезни, здравословни и дори детоксикират, но не защото е доказано, а защото някой е чувал, че активният въглен се използва в токсикологията за прочистване при отравяне. Това не означава, че е добра идея да се слага в хляб, тесто, пасти за зъби, козметични кремове, а защо не и в тутманици и мекици.

Един относително нов продукт, по който всички „звезди от социалните мрежи“ са луднали е изделие, което сдържа активен въглен от кокос – изгорили са кокосови орехи, а получената пепел са я смлели до (почти) фин прах. Търговецът NUTRIWHITE твърди, че продуктът е 100% натурален, безопасен, полира и избелва зъбите, защитава емайла и венците, премахва лошия дъх и петната по зъбите от вино, кафе и цигари, подходящ е за всички. Абе прави ви по-красиви без никакви странични ефекти само срещу 49,50 лева (без намалението).

Естествено не искам да развалям бизнеса на хората от NUTRIWHITE, а да дам едно малко по-различно, по аргументирано мнение. Макар да не съм ползвал пастата (признавам), предпочитам да съм скептичен към нея и да се доверя на наличните аргументи, особено преди да похарча една неадекватно голяма сума пари за подобен продукт.

Фирмата ползва някои основни и архаични маркетингови трикове, за да накара хората да повярват в полезните свойства на този продукт и да си го купят. Първо е заложила на някои известни лица, но с прекалено съмнителна репутация, да го популяризират – Николета Лозанова, Наталия Кобилкина и… Това всъщност са разпознаваемите от мен личности.

Но за една добра реклама трябва и експерт. За допълнителна достоверност са ползвани услугите на дипломиран зъболекар, който в интернет пространството за някои хора е познат като д-р Бо (да не се бърка с д-р Ко, защото това е псевдонимът на Кобилкина), който се опитва да си изгради образ на успешен предприемач и интернет гуру, но със съмнителен успех. Кой обаче би рискувал кариерата и името си, за да рекламира един съмнителен продукт, който клони по-скоро към шарлатанщина? Аз не бих…

Подплатени ли са отправените претенции за чудотворни ефекти?

Няма никакви реални аргументи, които да доказват, че активният въглен (независимо дали е от кокос, или не е) може да избелва зъбите (1). Това е становище на проф. Ван Хейууд от Денталния колеж на Augusta University. Не е доказано дори дали подобни продукти превъзхождат обикновените пасти за зъби и отново не е доказана тяхната безопасност (2). По-притеснителното е, че има данни от клиничната практика, които описват случаи, в които частиците на активния въглен се свързват с тъканта на венците, при което се образува не особено естетична синкава линия, която може да се премахне само оперативно (3, 4). Друго проучване съобщава за подобен риск, но вместо частиците да останат във венците, те могат да се прикрепят към повърхността на зъбите в различни неравности и пукнатини, а ефективността на метода все още остава недоказана (5).

По въпроса има налично дори сериозно и изключително мащабно обзорно проучване, което изследва резултатите на 118 други научни статии. Отново и това е стигнало до идентични заключения – не са налични доказателства за ефективността и безопасността на подобни дентални продукти с активен въглен (6). Необходимо е всяка една претенция да бъде доказана.

sertifikat-za-kacestvo[1]

Разбира се компанията е предоставила съответната документация и сертификати за качество, но те не са от особена полза. В доклада се съдържа информация относно химичното съдържание на продукта и микробиологичната обсемененост, но не и данни за ефективността на избелване и вероятните последици върху зъбите и устната кухина след използване.

Основна груба грешка при този продукт е, че се съхранява в бурканче, а не в тубичка. Това предполага, че е нужно четката за зъби да влиза многократно в контакт с цялото съдържание на крема, а подобно действие увеличава рисковете от внасяне на нежелана микрофлора в продукта, тя да увеличи своята популация, а в последствие да я пренесем и в устата. Както всички знаем, простото промиване на четката с вода не я почиства, а банята и тоалетната са относително добър източник на бактерии.

Винаги правете информиран избор относно продуктите, които ползвате и не се повлиявайте от субективни фактори. Какво значение има дали д-р Ко ползва този продукт?

Използвана литература:

1)      Van B. Haywood, DMD, and Erin Boyleston, RDH, MS; Does “Activated Charcoal” Effectively Whiten Teeth?; Dimensions OF DENTAL HYGIENE • December 2017

2)      American Dental Association. Activated charcoal. ADA Morning Huddle. October 10, 2017.

3)      Brooks JK, Bashirelahi N, Reynolds MA. Charcoal and charcoal-based dentifrices: A literature review. J Am Dent Assoc. 2017;148:661–670

4)      Brooks JK, Bashirelahi N, Reynolds MA. More on charcoal and charcoal-based dentifrices. J Am Dent Assoc. 2017;148:785.

5)      Brantley McCarty, Nicholas Letteri, Jim Singletary, Carolyn Primus; Activated Charcoal as a Whitening Dentifrice; Academy of General Dentistry 2015 Annual Meeting JUNE 18-21, 2015, SAN FRANCISCO, USA

6)      Charcoal and charcoal-based dentifrices Brooks, John K. et al. The Journal of the American Dental Association , Volume 148 , Issue 9 , 661 – 670

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook