Наука

Как ваксините промениха България?

Дискусията около ваксините е може би една от най-горещите  в световен мащаб. Ваксините са обгърнати от много невярна информация, много грешни представи и много незнание. Хората масово се информират от интернет, където информацията е всичко друго, но не и достоверна, загърбват мнението на истинските лекари и се паникьосват от празните думи на шарлатани. Крайъгълен камък в митологията на ваксините е трудът на псевдоучения Андрю Уейкфийлд, с който можете да се запознаете в следната статия – ТУК.

Но каква е истината за ваксините в българската реалност? Има ли основание за демонизирането им или пък за прехласването по тях?

Един от митовете е, че ваксините са безполезни, а наблюдаваните положителни резултати се дължат на добра хигиена. Да, хигиената наистина е от огромно значение, но за някои високо инфекциозни заболявания тя (хигиената) не е достатъчно условие за добра превенция или пълно унищожаване на въпросното заболяване. Типичен пример е едрата шарка (Variola  spp), която се разпространява прекалено лесно, особено при пряк контакт, независимо от съществуващата добра хигиена.

Но ваксините не гарантират 100% ефективност. Всъщност никога медицината не може да гарантира абсолютно ефективност на каквото и да е лечение. Абсолютни гаранции (100%) може да ви даде само един съмнителен специалист – измамник. В случая на ваксините против морбили ефективността стига до 95%. Ваксинирането всъщност не се прави за защита само на отделния индивид. Истинските положителни ефекти се наблюдават, когато ваксинирането е масово и покрива почти всички индивиди от една популация. Тогава се изгражда стаден имунитет, инфекциозният агент трудно може да установи огнище в популацията, а безрезултатните “атаки” ограничават и неговото размножаване и разпространение. По този начин дори малкото неимунизирани индивиди остават защитени, а самото заболяване изчезва от конкретната  територия. Както всички знаем има някои определени групи от популациите, които не подлежат на имунизиране поради възраст или здравословно състояние. Това са уязвимите групи, за чието здраве носим колективна отговорност.

Untitled33

Трябва да стане ясно, че макар ваксините за отделните заболявания да са въведени в България по различно време, то резултатите към настоящия момент са видими, а в случая на графиката се виждат данни от 2011 година.

Дифтерията е бактериална инфекция, която се причинява от Corynebacterium diphtheriae. Заболяването е характерно за слаборазвитите държави и засяга най-често дихателната система. Заразеният е изключително инфекциозен. Понякога е възможно бактерията да причини тежки лезии и по различни части на тялото.

Haemophilus influenzae e бактерия, която все още някои хора бъркат с вируса на грипа – инфлуенца. Бактерията не винаги е проблемна, но при някои хора (и особено при деца) може да причини пневмонии, бактеремии и дори менингит.

Хепатит В е вирусно заболяване, което засяга черния дроб. При остра инфекция болният може да започне да повръща силно, да пожълтее, да изпитва умора. Заболяването може в по-редки случаи да прогресира до рак на черния дроб.

Морбили или познато още като дребна шарка е отново вирусно заболяване (Morbillivirus), което се характеризира с повишена температура, секрети, кашлица, сериозни обриви и може да се наблюдават усложнения, които засягат централната нервна система.

Заушката е сериозно инфекциозно заболяване, което се причинява от вируса Mumps rubulavirus. Може да причини треска, болки в мускулите, главоболие, умора, болезнено възпаление на различни жлези. Усложненията включват опасен менингит, панкреатит, глухота, възпаление на тестисите, което може да доведе до безплодие.

Коклюшът (пертусис, магарешка кашлица) е инфекциозно заболяване на дихателните пътища, което се причинява от бактерията Bordetella pertussis. Най-застрашени са малките деца, а заболяването се характеризира със суха кашлица, отпадналост и висока температура. Кашлицата може да стане толкова сериозна, че болният да не може да си поеме въздух.

Полиомиелитът е отново инфекциозно вирусно заболяване, което се причинява от представители от род род Enterovirus. Инфекцията може да протече с изключително тежки усложнения, с проява на парализа до такава степен, че болният дори да не може да диша самостоятелно.

Рубеола е заболяване, което се причинява от Rubella вирус и често е наричано тридневни морбили. Инфекцията протича по-леко, с по-лек обрив и възпалени лимфни възли. Възможни са възпаления на тестисите и различни нерви. При инфекция на бременни е възможно да се стигне и до загуба на плода.

Едрата шарка (вариола) е един от най-масовите убийци в историята на човечеството, което отново се причинява от вирусен агент и към днешна дата се смята за унищожено заболяване, в резултат на огромни усилия. Убиец на цели цивилизации.

Тетанус е инфекциозно заболяване, което се причинява от анаеробната бактерия Clostridium tetani. При него се наблюдават болезнени мускулни спазми, а някои от тях са толкова силни, че могат да бъдат счупени различни кости на тялото. Инфекцията може да бъде избегната с адекватна имунизация.

Untitled1231

Untitleасd

Данните от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) ясно показват, че след въвеждането на задължителните ваксини за тези основни заболявания се наблюдава значителен спад както в броя инфектирани, така и в броя на смъртните случаи. Морбилите са специален случай, тъй като поради разпространявате на невярна информация в интернет много майки предпочитат да не имунизират децата си. През епидемията от 2011 година бяха инфектирани почти 25 000 човека, а епидемиите има цикличност и периодично се появяват. Притеснителното е, че периодът между две епидемии постоянно се смалява (1).

Untitled21

Untitled223

Untitled541

Untitled46

Untitled45151

От наличните графики ясно се вижда, че след всяко едно въвеждане на ваксина за конкретно заболяване броят на инфектираните и смъртността спадат рязко. Заушката е изключително интересен пример за разглеждане. През различните години заболеваемостта е достигала няколко стотин души 100 000 индивида население. Имайки предвид високите рискове от нарушение на възпроизводителните функции при мъжете, заболяването е представлявало истински шок за демографията. След въвеждане на ваксината броят на инфектираните спада почти до нула.

Когато се говори за ваксини, трябва да се говори и за рискове. Смятате, че като родители не можете да понесе отговорността от това детето ви да развие аутизъм или други имагинерно състояние, в следствие на поставяне на ваксина? А можете ли да поемете отговорността от последиците от високорискови инфекции? Това означава, че рискът от развитие на някое от тези опасни инфекции е много по-голям от имагинерния риск за развитие на аутизъм  и подобни.

Когато родител гордо заяви, че не ваксинира  децата си за тяхно здраве, то той всъщност казва – “Оставих късмета да реши дали детето ми ще стане жертва на опасна инфекция при положение, че рисковете скачат до небето без адекватна превенция”. Този комфорт, в който новото поколение живее изгражда една нереалистична представа за света. Липсата на тежки инфекциозни заболявания (благодарение на медицината) създава илюзията, че имунната ни система е способна да се справи с абсолютно всеки инфекциозен агент самостоятелно. Именно това човешко нехайно отношение към общественото здраве лежи в основата на отново увеличаващия се брой случаи на инфектирани с морбили, за което тези дни аламираха множество медии. А съм сигурен, че повечето родители не са чували за някое изключително тежки усложнения. След преболедуване на морбили родителите трябва да треперят в продължение на изключително дълъг период от време, защото точно след 6-8 години от първоначалната инфекция 2 на всеки 1000 деца (което не е малко) развиват Подостър склерозиращ паненцефалит (SSPE), което е изключително мъчително заболяване и завършва винаги със смърт. Най-притеснителното е, че според последни проучвания заболяването се наблюдава доста по-често от описаното (3).

Но не мислете само за себе си и за децата си. Личните ви решения засягат населението колективно, защото отделните индивиди от обществото не живеят изолирани един от друг, а в постоянен контакт, който спомага за разпространяване не само на мисли и идеи, но и на патогени, смъртоносни патогени. Най-застрашени и от инфекциозни заболявания, а и от човешката глупост, са винаги най-уязвимите групи от обществото – децата и възрастните хора. Помислете за тях.

1) http://6nine.net/2017/03/19/морбили-какво-трябва-да-знаем-за-после/

2) http://6nine.net/2017/04/09/каква-е-ефективността-на-ваксините-пр/

3) http://6nine.net/2018/02/24/как-ваксините-промениха-българия/

Графики: zdravenmediator.net

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook