Наука

Най-добрият материал: От какво създаваме нови неща?

Съществува ли универсален материал, приложим за направата на всичко? Лесният отговор е „не“. Но за сметка на това, сред богатото разнообразие можем да срещнем много интересни и откачени такива, за които ще разкаже специалистът по нанотехнологии Наско Стаменов. Това ще се случи на следващото издание на Skeptics in the Pub на 20 февруари от 20:00 в Club Gramophone Sofia.

„Какво е възможно да създадем?“ е често срещан въпрос, но „от какво можем да го направим?“ – не толкова. Независимо дали имаме идея за ново изобретение, или се чудим как хората са постигнали нещо с наличните им средства преди 1500 години, важно е да знаем кои материали са подходящи за целта. В зависимост от задачата винаги ни трябва нещо, което е достатъчно леко, здраво, твърдо, евтино или ковко – универсален материал не съществува. Затова пък Стаменов ще представи някои от най-интересните, шантави и „контраинтуитивни“ материали, с които можем да се сблъскаме.

Завършил Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, Наско Стаменов специализира в химията на материалите и нанотехнологиите. Преподавател е в НПМГ и се старае да предаде страстта си към науката на своите ученици, като ги учи на логично и аналитично мислене. Умее да показва забавната страна на химията като взривява неща, като част от Корпуса за бързо гърмене. Участва и на много фестивали като Mad scientist festival, FameLab и Нощта на учените.

Събитието ще се проведе на 20.02.2018 като част от редовната серия срещи за популярна наука Skeptics in the Pub, организирани от Ratio. С близо 40 издания в България, SITP има за цел да запознае публиката с най-интересното от сферите на химията, астрофизиката, генетиката и много други, говорейки на разбираем език. Повече за събитието може да научите във Facebook или в сайта на Ratio.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook