Наука

Най-добрият материал: От какво създаваме нови неща?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Съществува ли универсален материал, приложим за направата на всичко? Лесният отговор е „не“. Но за сметка на това, сред богатото разнообразие можем да срещнем много интересни и откачени такива, за които ще разкаже специалистът по нанотехнологии Наско Стаменов. Това ще се случи на следващото издание на Skeptics in the Pub на 20 февруари от 20:00 в Club Gramophone Sofia.

„Какво е възможно да създадем?“ е често срещан въпрос, но „от какво можем да го направим?“ – не толкова. Независимо дали имаме идея за ново изобретение, или се чудим как хората са постигнали нещо с наличните им средства преди 1500 години, важно е да знаем кои материали са подходящи за целта. В зависимост от задачата винаги ни трябва нещо, което е достатъчно леко, здраво, твърдо, евтино или ковко – универсален материал не съществува. Затова пък Стаменов ще представи някои от най-интересните, шантави и „контраинтуитивни“ материали, с които можем да се сблъскаме.

Завършил Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, Наско Стаменов специализира в химията на материалите и нанотехнологиите. Преподавател е в НПМГ и се старае да предаде страстта си към науката на своите ученици, като ги учи на логично и аналитично мислене. Умее да показва забавната страна на химията като взривява неща, като част от Корпуса за бързо гърмене. Участва и на много фестивали като Mad scientist festival, FameLab и Нощта на учените.

Събитието ще се проведе на 20.02.2018 като част от редовната серия срещи за популярна наука Skeptics in the Pub, организирани от Ratio. С близо 40 издания в България, SITP има за цел да запознае публиката с най-интересното от сферите на химията, астрофизиката, генетиката и много други, говорейки на разбираем език. Повече за събитието може да научите във Facebook или в сайта на Ratio.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм