НЕнаука

Странните и ужасяващи медицински инструменти в човешката история

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Имате ли чувството, че човечеството се е побъркало и до такава степен вярва в конспирации, че ще се самозатрие? Хората масово вярват на всякакви откровени глупости – лечение с пиявици, изсмукващи „токсини“, клизми с и без кафе, чесън във всякое едно телесно отверстие, което може да си представите, пиене на урина и други. Но всъщност историята помни много, много странни псевдонаучни практики, които (за наше щастие) са вече забравени.

Комплекти за клизма с тютюнев дим

Когато за пръв път модерните западни хора се сблъскват с тютюн, лекарите са предполагали, че може да има ценни медицински свойства. Тогава шарлатани създават клизмата с тютюнев дим, при която буквално някой продухва задника на пациента с дим. Въпросната терапия можела да лекува всичко – от настинки, до опасната по онова време холера. Използвала се е и за спасяване на удавници.

Търговците естествено веднага се спускат по течението и създават специални тютюневи клизми в комплект с „круша“ от свинска кожа. Топ качество.

Водни филтри подсилени с радиация

Преди около 100 години, малко след смъртта на Кюри, която е пионер в областта на радиоактивността, хората са смятали, че би било добра идея да „добавят радиация“ към питейната вода. Нещо, което между другото се наблюдава напълно естествено в минимални и безопасни количества в питейните водоизточници.

Идеята е била изключително популярна, защото тогава е било открито, че някои естествени горещи извори са били радиоактивни, а всеки знае, че щом нещо е природно и естествено, то трябва да е полезно и безопасно. СПА процедурите и горещата вода са по-скоро благоприятни за кожата и здравето като цяло, а хората са смятали, че това се дължи именно на радиацията. Пазарът бива залят със всякакви странни съдове и уреди за съхранение на вода, с идеята към нея да се прибавя „радиация“. Един от тези уреди хем е изстудявал вода, хем е съдържал в себе си карнотит – руда, която съдържа уран и радий и която подлежи на радиоактивен разпад и води до образуването на газ радон. Ебен Байерс, известен по онова време американски атлет, умира от злокачествени тумори след като му е било предписано лечение с разтворен във вода радон.

Радиационни кукли

По време на Студената война, когато най-големите страхове за руснаци и американци са били свързани с ядрени експлозии и оръжия, учените често са прибягвали до използване на кукли, за да се симулира какво би се случило с хора, ако бъдат изложени на радиация.

Куклите са били определено страшно изглеждащи, но са били добра алтернатива за изучаване на въпросните ефекти. В книгата, носител на награда Пулицър – „The Plutonium Files“ са описани множество притеснителни експерименти с радиация, приложена върху войници, тестиси на затворници, бременни жени, увредени деца и дори крадени човешки трупове.

Пръстени против мастурбация

През цялата човешка история мастурбацията е била анатемосвана поради различни културни, морални и религиозни причини. Твърдяло се е, че ненужното самозадоволяване е източвало виталните енергии на тялото, което водело до различни заболявания, лудост и дори смърт.

Именно тук се намесват пръстените, които се поставят на мъжките полови органи. Те са се поставяли в основата и са причинявали ужасяваща болка, ако някой получи ерекция и реши да си „посегне“. Често са се използвали в психиатрични заведения.

И още едно решение за справяне с „проблема“

Предишният описан метод може на някого да се стори леко… средновековен и остарял. Електрическата аларма за времето си е била изключително по-модерен и цивилизован метод за справяне с мастурбацията. Инструментът се е състоял отново от пръстен. Ако членът еректира, ще настъпи затваряне на отворена електрическа верига, при което по пръстена ще премине електричество, а и в допълнение ще се чуе силна звукова аларма.

Електротерапевтична клетка

Maкар да звучи така сякаш няма сериозни лечебни свойства, електротерапевтичните клетки са били широко използвани във Франция между 1890 – 1910 г. за терапия на хора, страдащи от неврологични и психиатрични разстройства. Пациентите са заставали в основата, докато силно напрежение е протичало около тях в серия кабели. Процедурата не е била болезнена за пациентите, но не е и ясно какви терапевтични свойства е имала.

Smokey Susan

Това е името на модерна образователна кукла, чиято цел е да повдигне важен въпрос относно пушенето. Тя е била използвана, за да се демонстрира нагледно вредата от тютюнопушене по време на бременност, което е било свързано с увеличен риск от аборти, увеличен риск от синдром на внезапната детска смърт и подобни. Поставете запалена цигара в устата на куклата и димът бива отвеждан директно в буркан, който съдържа вода и модел на ембрион. Докато цигарата гори, водата става кафеникава, а катранът се отлага по повърхността на течността.

Пробиване на дупки в главата

Имате главоболие? Издълбайте си дупка в черепа.

Преди хиляди години създаването на отвор в главата със специален за целта инструмент се е считало за най-модерна медицинска техника. Всъщност това се смята за един от най-старите опити за извършване на хирургична интервенция.

Методът се нарича трепанация и е бил популярен до средновековието в Евразия и двете Америки. Логиката зад самата процедура не е напълно изяснена, нито пък е обяснима популярността, но се е ползвала за терапия на травми на главата и дори психологични проблеми.

content-1518099639-284967065-7793eae599-o[1]

Военни медицински комплекти

По време на гражданската война в САЩ ампутациите са били нещо нормално в ежедневието. Във времена, когато за бактериите почти нищо не се е знаело, а болниците са били оставяни без почти никакви консумативи, ампутирането на крайник след огнестрелна рана е бил единственият начин за предпазване от бъдеща инфекция.

Поради тази причина нужните медицински комплекти са изглеждали по-скоро като изкарани от филм на ужасите, отколкото като полезни инструменти.

Материали: http://www.iflscience.com/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм