Наука

„Иновативните“ IQOS цигари на Philip Morris си остават опасни за здравето

Philip Morris e компанията, собственик на най-продаваните марки цигари Marlboro и Parliament. През последните години се опитва да промени имиджа си от търговец на отровни продукти на здравословна компания, която се опитва да промени света към по-добро.

В края на 2017 година компанията обяви, че масово ще атакува българския пазар (основно с магазини в моловете) с новите iQOS електронни цигари. Разликата с електронните е, че тютюнът се нагрява до 350 градуса, но не повече, за да не се достигне температурата на изгаряне. Целта е да не се отделя дим, а само наситени с никотин изпарения, които пушещият инхалира. Тези цигари си остават вредни, което не отговаря на заглавията в медиите: „Настъпи ли времето на безвредните цигари?“.

Untitled-12

Но едва стъпил този нов продукт на нашия пазар, той вече подлежи на сериозна критика от множество страни. Стана ясно, че американският регулаторен орган, който отговаря за храните и лекарствата (FDA) този месец (януари 2018 г.) е отхвърлил всякакви претенции за здравословните ефекти на новия продукт. Според органа не може да се предскаже какви ще са дълготрайните ефекти върху човешкото здраве на база предоставените данни от компанията. Световната здравна организация (СЗО) също потвърждава тази констатация и настоява проучванията на новия продукт да не се извършват от самата компания производител, а да са независими.

Историята е следната:
Филип Морис за излезнали пред FDA с искане IQOS продуктите им да се обявят за пъти по-безопасни от конвенционалните цигари. Би било супер за рекламата. За тази претенция те представят данни, че технологията им не произвежда дим, но това не означава, че рискът от развитие на тежки заболявания е редуциран. Може да се окаже обратното. Те трябва да докажат тези претенции с клинични проучвания, а до този момент си остават опасни. Затова претенцията им е отхвърлена с 8 гласа и 1 въздържал се.

Но това не са електронни цигари. Да не се бъркат понятията. При електронните цигари е доказано, че са по-безопасни и редуцират рискове.

Любопитното е, че ново проучване от 2017 година, което е публикувано в престижния медицински журнал JAMA Internal Medicine, поставя под въпрос най-силния аргумент на компанията, в полза на иновативния продукт – липсата на дим. Според проучването не е нужно да има класически видим дим от изгаряне. Има множество видове дим, а наличието на съединения като бензо(а)пирен, полициклични ароматни въглеводороди, въглероден окис, ацеталдехид и други са сигурен признак за протичане на пиролиза и отделяне на дим. Това означава, че околните хора си остават застрашени и забраната за пушене на закрито не трябва да отпада. Както се казва – може да има пушек без огън (1).

Друго проучване в същия журнал и отново от 2017 година показва, че без значение дали iQOS цигарите продуцират дим или не, те отделят еквивалентни количества канцерогенни вещества с тези от конвенционалните и дори по-високи количества от опасните полициклични ароматни въглеводороди. Опасни са за човешкото здраве (2).

Най-правилният съвет е пушачите да спрат да пушат каквито и да е цигари!

Цитирана литература:

1)      Auer R, Concha-Lozano N, Jacot-Sadowski I, Cornuz J, Berthet A. Heat-Not-Burn Tobacco CigarettesSmoke by Any Other Name. JAMA Intern Med. 2017;177(7):1050–1052. doi:10.1001/jamainternmed.2017.1419

2)      Katz MH. No Smoke—Just Cancer-Causing Chemicals. JAMA Intern Med. 2017;177(7):1052. doi:10.1001/jamainternmed.2017.1425

3)      Protano C 1 , Manigrasso M 2 , Avino P 2 , Sernia S 3 , Vitali M; Second-hand smoke exposure generated by new electronic devices (IQOS® and e-cigs) and traditional cigarettes: submicron particle behaviour in human respiratory system.; DOI: 10.7416/ai.2016.2089

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook