Наука

Как интернетът бе „прецакан“ от студент през 1988 година?

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Нека се запознаем с Робърт Тапан Морис – 23 годишен студент по компютърни науки от Университетa Корнел, който на 2 ноември 1988 година вечерта поставя началото на мъките на много хора, свързани в световната мрежа.

В тази съдбовна вечер студентът привършва с писането на малка програмка от само 99 програмни реда, която качва в тогавашната ранна версия на интернет – ARPANET. Тогава той не осъзнава, че е пуснал в мрежата един от първите и изключително опасни самореплициращи се вируси, който днес е познат като „Червеят на Морис“.

Но защо един студент би освободил подобно чудовище? Тази година ще се навършат 30 години от създаването му и макар да е проведено мащабно разследване, а историята да е преразказванa безброй пъти, все още никой не може да даде точен отговор.

Морис твърди, че просто е искал да създаде безобидна програма, която да определи размера на интернет. Но фактът, че червеят е пуснат не от университета, в който е студент, а от лаборатория на MIT, буди много съмнения.

Без значение от мотивите, пускането на малката програма причинява сериозни вреди. Тя е изключително проста, но в същото време бърза за разпространение и изключително агресивна. Софтуерът се промушва в чуждите компютри като  „пита“ дали вече е налично негово копие на машината. Ако отговорът на компютъра е „Не“, то вирусът веднага прави копие на себе си в машината. Морис е искал вирусът да не атакува един компютър множество пъти, за да може по-бързо и лесно да се разпространи без привличане на излишно внимание. Ако компютърът е давал информация, че в него вече е налично копие на вируса, то той се е копирал само веднъж на всеки 7 атаки върху една и съща машина.

Но нещата бързо излизат извън контрол. Вирусът се разпространява много по-бързо от очакваното и защитата „един от седем пъти“ се оказва неефективна. В компютри по целия свят се инсталират стотици и стотици копия в един безкраен цикъл, което в крайна сметка консумира всичките им свободни ресурси и ги прави неефективни за работа.

До сутринта на 3-ти ноември 10% от всички свързани с интернет компютри са били негодни за работа. Първи от вируса са били покосени естествено компютрите на MIT. Макар по това време в световен мащаб да е имало около 60 000 компютъра в мрежата, то оценките за нанесените щети стигат до десетки милиони.

В медиите веднага започват да се разпространяват всякакви конспирации. Една от версиите е била, че това е дело на руски хакери – все още призракът на студената война не е бил напуснал САЩ.  Вестниците и телевизиите обаче бързо захапват историята за Морис и от части, защото баща му е бил на висок пост в държавната aдминистрация  на САЩ.

След отминаването на паниката, Морис е бил хванат и обвинен в компютърна измама. Той естествено пледира „невинен“, но журито решава друго и го осъждат на 3 години пробация, 400 часа обществено полезен труд и глоба в размер на 10 050$.

Към момента Морис е изявен учен и професор по компютърни технологии в MIT. Той дава много важен урок на американското правителство и света, че интернет не е просто сбор от кабели, който свързват компютрите, а пространство, в което може да се обитава от сенчести личности с не много чисти намерения, които могат да навредят на много хора без сериозни усилия. Това налага сериозна подготовка и развитие на защитни механизми.

http://www.iflscience.com/technology/in-1988-a-college-kids-screwup-changed-the-internet-forever/all/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм