Наука

Солните лампи са безполезни

В много търговски обекти и най-вече книжарници може да откритие скъпи блокчета кристална, хималайска сол, която служи като свещник или като поставка за електрическа крушка. Идеята е, че тези лампи лекуват всички болести, а всъщност лекуват наличието на излишни пари от семейния бюджет.

Според някои от твърденията тези лампи излъчват безгранично количество негативни йони, които се противопоставят на лошите положителни йони. Въпросните йони увеличават притока на кислород към мозъка. Йоните обезсилват опасните „радиоактивни вълни“ и електромагнитно замърсяване. Йоните ни предпазват от патогените във въздуха. Йоните понижават високото кръвно налягане и редуцират риска от инфаркт и инсулт. Самата хималайска сол съдържа над 80 вида минерални съединения в следови концентрации, при което се регулира и pH на тялото.

През 2017 година в интервю професорът по химия от Калифорнийския технологичен институт  Джак Бочамп съoбщава, че е използвал изключително прецизен (и скъп) инструмент от набора на масспектрометрията  (quadrupole ion mass spectrometry), за да определи количеството на излъчени отрицателни йони. Инструментът всмуква въздуха около изследвания предмет, при което апаратът измерва масите и заряда на наличните частици. Едва ли ще се изненадате, че професорът и екипа му не са открили никакви отрицателно заредени йони около лампите. Според него едва ли има начин, който да позволи на парче сол при нагряване да излъчва йони. Професорът обаче в своя научна статия обяснява, че има един начин кристал да генерира йони и то само, ако се промени кристалната структура чрез промяна на температурата. За пример може да се разгледа литиев танталат, който си променя кристалната структура, когато е нагрят по начин, при който се създават места с високи и ниски електрически потенциали, когато са нагорещени и охладени. Това свойства позволява да се генерира електрично поле, което йонизира (поне на теория) въздуха около кристала (1). Кристалната решетка на солта е симетрична и няма способността да генерира електрични полета.

Или с други думи – няма причина, която да накара парче сол да отделя каквито и да е йони.

Но ако игнорираме факта, че солните лампи не отделят йони, то положителните йони карат ли ни да се чувстваме по-зле? Могат ли отрицателните да ни накарат да се чувстваме по-добре?

Ако под „чувстваме зле“ приемем лошо настроение и депресивни състояния, то има известни данни, че отрицателно заредените йони могат подобрят настроението ни, да ни направят по-ведри. Това са заключенията на няколко научни статии и едно обширно ревю от 2013 година (2, 3, 4). Проблемът е, че в проучванията се говори за изключително висока концентрация на отрицателни йони, която се постига чрез скъпа апаратура, а не чрез солни лампи за 20 лева. Или с други думи – в домашни условия подобни терапии са невъзможни.

Но засилват ли притока на кислород към мозъка? Една от хипотезите е, че отрицателните йони правят по-интензивно дишането, което позволява на тялото да достави по-големи количества кислород. Макар тази теза да звучи правдоподобна, то научният консенсус я отхвърля, защото просто данните не я подкрепят (5). Другата хипотеза се подхранва от проучване върху мишки, които са били изложени на въздух с висока концентрация на отрицателни йони. Подобни количества обаче в естествена среда не се срещат и определено не могат да бъдат продуцирани от парче сол (6).

Могат ли йоните да ни предпазят от въздушни токсини и патогени? Йоните не могат директно да убият каквото и да е особено в ниски концентрации, особено липсващи, каквито са при солните лампи. Има налични въздушни филтри, които допълнително йонизират въздуха, но за да могат да дадат заряд на наличните замърсители (прах и подобни), за да бъдат по-лесно премахнати.

Йоните понижават високото кръвно налягане, при което се понижават рисковете от инфаркт и инсулт? Отново това твърдение се дължи на проучване върху мишки, които са били под силна упойка и директно са им били вливани флуиди с високо съдържание на отрицателни йони. Но хората не са плъхове и не разполагат със скъпа апаратура, която да произвежда високи концентрации на отрицателни йони. (6)

Подобни смели твърдения за всеки продукт винаги трябва да се поставят под въпрос. Рекламните текстове не могат да се приемат за истина и определено не се основават на сериозни проучвания. Единственото, което ще получите от една солна лампа е (може би) приятен розов цвят на светлината. Тези лампи могат да изглеждат яко, да са модерни, но не могат да изпълнят нито едно от обещанията в рекламите.

Какво да запомним? Солните лампи не отделят отрицателни йони!

1)      Neidholdt, Evan L. and J.L. Beauchamp. “Compact Ambient Pressure Pyroelectric Ion Source for Mass Spectrometry.” Analytical Chemistry. 14 April 2007.

2)      Terman, Michael et al. “A Controlled Trial of Timed Bright Light and Negative Air Ionization for Treatment of Winter Depression.” JAMA Psychiatry. October 1998.

3)      Terman, Michael and Jiuan Su Terman, . “Controlled Trial of Naturalistic Dawn Simulation and Negative Air Ionization for Seasonal Affective Disorder.” The American Journal of Psychiatry. December 2006.

4)      Perez V, Alexander DD, Bailey WH. Air ions and mood outcomes: a review and meta-analysis. BMC Psychiatry. 2013;13:29. doi:10.1186/1471-244X-13-29.

5)      Alexander, Dominik D. et al. “Air Ions and Respiratory Function Outcomes: A Comprehensive Review.” Journal of Negative Results in Biomedicine. 9 September 2013.

6)      Suzuki, S., Yanagita, S., Amemiya, S. et al. Int J Biometeorol (2008) 52: 481. https://doi.org/10.1007/s00484-007-0143-2

7)

https://www.snopes.com/salt-lamps-cure-everything/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook