Наука

„Сурова“ вода – новата мода

Светът е завладян от нов „хранителен тренд“. „Тренд“ е хипстърски синоним на мода. В света на хисптърите тези, които разполагат с повече излишен ресурс се чудят как да изгубят по-голяма част от него като купуват всякакви безсмислени и вече клонящи към опасни продукти. В реалния свят хранителната култура не трябва да се определя от ежегодно менящи се моди за храни и напитки с недоказани свойства, а да се определя от науката. Искаш храна с повече витамини, но не си сигурен коя е тя? Прочети малко сериозна литература, а не поредното повърхностно списание. Към здравето трябва да подхождаме сериозно.

Послдният писък на модата сред умиращите от скука и завладени от сивото ежедневие се нарича „сурова вода“. Този “тренд” е резултат от скептичното и конспиративно мислене спрямо обществените водоизточници и компании, които се занимават с водоснабдяване и канализации. Смята се, че компаниите третират водата с опасна химия, която бавно ни убива – хлорни съединения за инхибиране на микробния растеж, флуориди за подобряване здравето на зъбите и дори недоверие в безопасността на самите тръби. Смешното е, че наскоро бе публикуван огромен научен труд, който доказва, че флуоридите във водата в количества до 1.5 мг на литър са полезни и безопасни (1).

Според разпространените вярвания, „суровата вода“ е полезна, защото е богата на естествени минерали, хранителни вещества и дори полезни бактерии. Някои смятат тези бактерии за пробиотици. Все пак е напълно натурална, какво толкова може да се случи?

Тук трябва да сме сигурни в едно – този мит е повече от опасен. Нетретирана вода може да застрашава живота на хората по множество начини:

1)      Водата може да е богат на различни химични замърсители. Освен, че в природата има естествени находища на различни елементи и съединния, такива могат да бъдат разпространени и чрез човешка намеса. Някои ги наричат още ксенобиотици. Както всички си спомняме миналата година бе установено, че в естествените водоизточници има известни количества уранови съединения с естествен произход. Натурални водоизточници, в близост до големи предприятия могат да бъдат замърсени с тежки метали и други токсични съединения. Подпочвените води също.

2)      Най-голяма заплаха за човешкото здраве представляват микроорганизмите. По правило почвата и откритата околна среда са източник на микроорганизми, а не малка част от тях са патогенни. Водата може да бъде замърсена с огромно разнообразие от бактерии – Salmonеlla sp., Shigella sp., E. coli, Enterobacter sp., Klebsiella sp., Proteus sp., и още много други. Във водоизточниците могат да се вливат отпадни води или пък те да бъдат пренасяни чрез подпочвени. Моят личен опит при изследване на частни водоизточници (кладенци, „герани“, сонди) е, че те са изключително богато обсеменени с бактерии. Колкото по-близо е един водоизточник до урбанизирани територии, толкова по-голям е рискът той да е замърсен.

3)      Разбира се подобни води могат да бъдат преносители на различни вируси и еукариотни паразити.

Вода от църквата в Добърско. Всяка една точка е бактериална колония, която е образувана от една единствена клетка. "Лековитата" вода е изключително обсеменана и негодна за каквото и да е.

Вода от църквата в Добърско. Всяка една точка е бактериална колония, която е образувана от една единствена клетка. “Лековитата” вода е изключително обсеменана и негодна за каквото и да е.

Ако си спомняте, преди години ви бях споделил каква е микробиологичната обсемененост на обществена, църковна чашма (Църквата в Добърско край Пирин), пред която се редяха огромни тълпи хора, за да пият и да си мият очите и лицето. Истинска рецепта за катастрофа. Аз лично не бих посъветвал хората да я позлват за каквото и да е, защото може да пострадат от чревни инфекции, до конюктивити, отити и инфекции по лицето.

Църквата в Добърско

Църквата в Добърско

Парадоксът е, че човешката цивилизация хилядолетия се е опитвала да създаде качествена канализация, за да се пренася чиста питейна вода за битовите нужди на хората. Цяла България е обсипана с подобни останки. Днес ние имаме и подобна система за пренос и методи за създаване на безопасна вода, но модата ни кара да я отричаме и да се връщаме към примитивизма, който застрашава живота ни.

Истински интелектуален регрес.

Цитирана литература:

1) http://6nine.net/2017/12/25/%d0%bc%d0%b0%d1%89%d0%b0%d0%b1%d0%b5%d0%bd-%d0%b4%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%84%d0%bb%d1%83%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%82/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook