Наука

Алтернативната медицина убива (онкоболни)

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Онкологичните заболявания са тежки, хронични състояния, които засягат не само болния, но и цялото му семейство. По време на борбата със заболяването е важно болният да получава безусловна подкрепа и да му бъде помагано да взима хладнокръвно правилни решения.

Много често болните попадат в капана на шарлатани, които съветват да се загърби конвенционалната медицина (защото тя според тях убива) и да се насочат към алтернативната. Алтернативната медицина обещава абсолютното и това, което пациентът иска да чуе, а конвенционалната предоставя суровата истина, която често е болезнена. В такъв момент не трябва да се поддаваме на празни обещания, а да се доверим само на изпитаните и доказани методи. Подобни заболявания са прекалено агресивни, за да се пропилява единственият шанс за адекватно лечение.

Запомнете, че само една лъжа може да ви даде 100% желан резултат срещу абсолютно никакви рискове. Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Но дали алтернативната медицина спасява повече животи? Нека погледнем резултатите…

На 1 януари 2018 г. ще бъде публикувано официално, мащабно проучване в престижния научен журнал The Journal of the National Cancer Institute (IF = 13.525), в което са разгледани резултатите от лечението на онкологично болни с конвенционална и алтернативна медицина. Целта е да се установи кой метод гарантира по-висока преживяемост. Пациентите в проучването, които са преминали през конвенционална терапия са били 560, а тези, които са били подложени единствено на алтернативна терапия са били 280.

Резултатите всъщност са повече от шокиращи и показват, че в представителната извадка с хора, които са били подложени на алтернативно лечение на рак смъртността е била 2.5 пъти по-висока в последващия 5 годишен времеви период. Смъртността сред индивидите с рак на гърдата, които са били подложени на алтернативна терапия, е била цели 5.68 пъти по-висока, а смъртността при рак на дебелото черво – 4.57 пъти по-висока.

Untitled-8Относно рака на гърдата резултатите са категорични – ако се подложите на най-доброто, което предлага конвенционалната медицина, вероятността за дълъг и щастлив живот е огромна, а алтернативната медицина по-скоро гарантира сигурна смърт.

Но защо хората се доверяват на шарлатани и измамници? Когато всеки пациент чуе страшната диагноза, той изпада в шок. Това е нещо естествено разбира се. Но в такива моменти пациентите са изключително уязвими, защото отказват да приемат реалността и се доверяват на хората, които с любезен и приятелски тон предоставят една красива алтернатива без никакви рискове, без дискомфорт, но с абсолютни гаранции за успех. Но не оставайте в заблуда! Тази услуга не е безплатна, а понякога е изключително скъпа.

Но ако смъртността при алтернативната медицина е пъти по-висока, защо позволяваме тя да съществува? Истината е, че практикуващите я и лековерните настояват да се спазва личната свобода и право за избор на терапия. Шарлатаните убеждават хората, че имат право да изберат алтернативата, която е много по-добра. Това, което хората получават обаче е влошено здравословно състояние и усложнения, с които конвенционалната медицина ще трябва да се справя, а това не просто е пъти по-скъпо начинание, но и намалява шансовете за преживяемост.

Всеки онколог може да разкаже неограничен брой истории за хора, които загърбват истинската медицина в момент, когато заболяването е напълно лечимо за сметка на алтернативната, с което подписват смъртната си присъда. Всички се сещаме за последния фрапиращ случай на жена, която бе „лекувана“ от руски лечител, чието здравословно състояние в резултат на „лечението“ се влоши. Добрата новина е, че жената оцеля. Това подсказва, че цитираното проучване не е перфектно, защото отчита само смъртността, но не и нанесените тежки травми, които не водят до фатален край.

Тъжната истина е, че всичко, което не работи е причислено в категория „алтернативно“, а същото това „алтернативно“ ни отдалечава от пълноценното здраве. Нека не забравяме, че най-добрата мярка срещу онкологичните заболявания е превенцията, редовните прегледи и ранната диагностика.

Цитирано проучване:

Skyler B. Johnson, Henry S. Park, Cary P. Gross, James B. Yu; Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, djx145, https://doi.org/10.1093/jnci/djx145

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм