Наука

Алтернативната медицина убива (онкоболни)

Онкологичните заболявания са тежки, хронични състояния, които засягат не само болния, но и цялото му семейство. По време на борбата със заболяването е важно болният да получава безусловна подкрепа и да му бъде помагано да взима хладнокръвно правилни решения.

Много често болните попадат в капана на шарлатани, които съветват да се загърби конвенционалната медицина (защото тя според тях убива) и да се насочат към алтернативната. Алтернативната медицина обещава абсолютното и това, което пациентът иска да чуе, а конвенционалната предоставя суровата истина, която често е болезнена. В такъв момент не трябва да се поддаваме на празни обещания, а да се доверим само на изпитаните и доказани методи. Подобни заболявания са прекалено агресивни, за да се пропилява единственият шанс за адекватно лечение.

Запомнете, че само една лъжа може да ви даде 100% желан резултат срещу абсолютно никакви рискове. Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Но дали алтернативната медицина спасява повече животи? Нека погледнем резултатите…

На 1 януари 2018 г. ще бъде публикувано официално, мащабно проучване в престижния научен журнал The Journal of the National Cancer Institute (IF = 13.525), в което са разгледани резултатите от лечението на онкологично болни с конвенционална и алтернативна медицина. Целта е да се установи кой метод гарантира по-висока преживяемост. Пациентите в проучването, които са преминали през конвенционална терапия са били 560, а тези, които са били подложени единствено на алтернативна терапия са били 280.

Резултатите всъщност са повече от шокиращи и показват, че в представителната извадка с хора, които са били подложени на алтернативно лечение на рак смъртността е била 2.5 пъти по-висока в последващия 5 годишен времеви период. Смъртността сред индивидите с рак на гърдата, които са били подложени на алтернативна терапия, е била цели 5.68 пъти по-висока, а смъртността при рак на дебелото черво – 4.57 пъти по-висока.

Untitled-8Относно рака на гърдата резултатите са категорични – ако се подложите на най-доброто, което предлага конвенционалната медицина, вероятността за дълъг и щастлив живот е огромна, а алтернативната медицина по-скоро гарантира сигурна смърт.

Но защо хората се доверяват на шарлатани и измамници? Когато всеки пациент чуе страшната диагноза, той изпада в шок. Това е нещо естествено разбира се. Но в такива моменти пациентите са изключително уязвими, защото отказват да приемат реалността и се доверяват на хората, които с любезен и приятелски тон предоставят една красива алтернатива без никакви рискове, без дискомфорт, но с абсолютни гаранции за успех. Но не оставайте в заблуда! Тази услуга не е безплатна, а понякога е изключително скъпа.

Но ако смъртността при алтернативната медицина е пъти по-висока, защо позволяваме тя да съществува? Истината е, че практикуващите я и лековерните настояват да се спазва личната свобода и право за избор на терапия. Шарлатаните убеждават хората, че имат право да изберат алтернативата, която е много по-добра. Това, което хората получават обаче е влошено здравословно състояние и усложнения, с които конвенционалната медицина ще трябва да се справя, а това не просто е пъти по-скъпо начинание, но и намалява шансовете за преживяемост.

Всеки онколог може да разкаже неограничен брой истории за хора, които загърбват истинската медицина в момент, когато заболяването е напълно лечимо за сметка на алтернативната, с което подписват смъртната си присъда. Всички се сещаме за последния фрапиращ случай на жена, която бе „лекувана“ от руски лечител, чието здравословно състояние в резултат на „лечението“ се влоши. Добрата новина е, че жената оцеля. Това подсказва, че цитираното проучване не е перфектно, защото отчита само смъртността, но не и нанесените тежки травми, които не водят до фатален край.

Тъжната истина е, че всичко, което не работи е причислено в категория „алтернативно“, а същото това „алтернативно“ ни отдалечава от пълноценното здраве. Нека не забравяме, че най-добрата мярка срещу онкологичните заболявания е превенцията, редовните прегледи и ранната диагностика.

Цитирано проучване:

Skyler B. Johnson, Henry S. Park, Cary P. Gross, James B. Yu; Use of Alternative Medicine for Cancer and Its Impact on Survival, JNCI: Journal of the National Cancer Institute, Volume 110, Issue 1, 1 January 2018, djx145, https://doi.org/10.1093/jnci/djx145

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook