НЕнаука

Митът за Шуслеровите соли

Шуслеровите соли са онези митични съединения, които според шарлатаните могат да лекуват всичкo, ако ги комбинирате правилно. Те са толкова митични, колкото и участниците в Тайната вечеря – 13 представителя, като един от тях е митичен и спорен. Говори се, че шуслеровите соли не са 12, а има 13-та с необикновени свойства. Други източници посочват, че оригиналните соли на д-р Шуслер са 12, но учениците му добавят още 13 от второ поколение, които обаче не придобиват популярност. В псевдомедицината един продукт е успешен спрямо популярността му, а не спрямо способността да лекува едно болестно състояние.

Успехът на този маркетингов продукт се дължи естествено на неговата добра реклама. Поради придадените му мистични свойства, всички медии се избиват да го рекламират. Bb-team.org (1) например се опитва да убеди читателите си, че тези продукти могат успешно да лекуват възпаления, настинки, вирусни инфекции, умора, емоционално изтощение, мигрена, коремни спазми, диабет, суха кожа, затлъстяване и като цяло абсолютно всичко. Нова телевизия също отделяха изключително много медийно време на тези „лекове“. Това се случваше в „На кафе“ с помощта на д-р Мария Папазова, която е и рекламно лице на Немския хомеопатичен съюз, които разпространяват тези соли. Не трябва да вярваме на продукт, който може да лекува всичко. Панацея все още не съществува.

Кой е д-р Шуслер?

Д-р Вилхелм Шуслер е немски лекар, работил през 19 век и експериментирал с различни „природни“ лекове за третиране на различни състояния, а резултатите е публикувал в редица хомеопатични журнали (никаква научна стойност). В резултат той създава 12 „клетъчни соли“ . Неговият труд е уникален, защото макар продуктите му да са изключително силно разредени, то в лечебния препарат остава изключително минимално количество от активната субстанция. Това прави неговите продукти неефективни спрямо модерните разбирания за медицина, а класическата хомеопатия ги отхвърля. Отхвърлен от конвенционалната и алтернативна медицина – уникален случай.

Какво представляват Солите на д-р Шуслер?

Шуслеровите соли са НЕхомеопатичен препарат, който се прави чрез хомеопатична методика. На прост български означава, че активното вещество отново се разрежда до безкрайност, но това не се води за хомеопатия. Просто е обикновена измама. Солите са тритурирани неорганични съединения. Под тритурация трябва да се разбира редуциране на твърдо вещество до фина пудра. Тази пудра в последствие е подходящо разредена чрез лактоза, нишесте или други въглехидрати. При разреждане в течно състояние се използва терминът потенциониране.

Хора, които не са запознати със спецификите на хомеопатията трудно биха могли да получат адекватна информация от написаното в листовките, тъй като е написана не особено разбираемо.

Шуслерова сол номер 1 е Калциум флуоратум D12 (Калциев флуорид – CaF2). D12 означава, че активната субстанция е силно разредена чрез лактоза или нишесте – 10 -12. Това означава, че в един грам препарат има 0.000000000001 грама калциев флуорит. Или с други думи количество, което е по-малко от статистическата грешка. Количество, което не е сигурно, че присъства в хапчето. Истински въглехидратни бонбонки. За да функционира тялото ни нормално, дневно трябва да приемаме минимум 1000 мг  калций (1 г). Дали според вас недостигът на минерали бихме си набавили от шуслерова сол?

Шуслерова сол номер 4 е Калиум хлоратум D6 (Калиев хлорид) с разреждане 10 -6 – – 0.000001 грама активна субстанция в грам от продукта.

Разбира се всеки медикамент има своите странични ефекти. Търговците предупреждават, че можете да погълнете и 100 таблетки за един ден, което може да ви причини диария. Все пак огромни количества лактоза могат да причинят това състояние, ако ензимните системи в тялото не успеят да усвоят огромните количества въглехидрат. Ефектът може да се обърка с глутенова непоносимост, но всъщност се дължи на невъзможността за метаболизиране на различни въглехидрат от серията FODMAP (2).

Дразнещото в цялата ситуация с тези продукти е, че описаните химични съединения наистина могат да имат описаните свойства. Но проблемът е, че в крайна сметка активната субстанция се разрежда до такава степен, че тя или липсва, или е в количества, които не могат да предизвикват каквато и да е биологична реакция.

Иронията в цялата ситуация е, че „експертите съветват“, че много често не можем да си набавим минерални съединения от храната, затова е хубаво да приемаме точно шуслерови соли, в които обаче се оказва, че няма нищо… Истината е, че храната ни е повече от богата на минерали и дори са в по-лесно усвоима форма – свързани са с различни съединения (витамини например). Богатата и разнообразна храна е най-добрият източник на подобни съединения.

Трябва да припомня, че не мога да цитирам проучвания за положителните клинични ефекти на различни хомеопатични продукти и дори такива с шуслерови соли, защото такива проучвания все още липсват. Въпреки това има множество огромни изследвания, които стигат до извода, че хомеопатията не може и НЕ е ефективна за третиране на различни състояния. Тя просто не работи.

За финал да се изясним

Шуслеровите соли са христоматиен пример за класическа измама. Предлагане на евтин, имагинерен продукт с цел бърза печалба. Производството им е евтино, продават се скъпо, а вредите, които могат да бъдат нанесени са с прекалено висока стойност. Солите се отричат и от конвенционалната медицина и от хомеопатията. Те са нехомеопатичен продукт, който се произвежда чрез познатите хомеопатични техники. Няма клинични проучвания, които да докажат, че те имат терапевтични свойства. Такива проучвания няма и да има, защото ще унищожат една индустрия, която се основава на лъжа. Няма емпирични данни, чрез които да се ръководим с кои от тях какво заболяване да третираме. “Специалистът” просто хвърля жребий в чашка, а числата, които ви се паднат, са солите, които ще приемете. Клиничният ефект отсъства до такава степен, че спокойно може да погълнете всички 12 соли наведнъж. Единствената опасност е да прекалите с консумацията на разредителя – лактозата.

Основният аргумент на лечителите на д-р Шуслер е, че тези соли възстановяват електролитният баланс в тялото. Това би било вярно, ако солите можеха да доставят поне 1% от ежедневните нужди на тялото.

Ако имате някакъв медицински проблем, отидете на истински лекар, а не хомеопат! 

Австралия обяви хомеопатията за безполезна.

Хомеопатията убива?

Статията е насочена към хора без критична мисъл. Този господин например смята, че подобни хомеопатични продукти лекуват, което не може да се каже за химията. Но да, хомеопатията НЕ Е химия, защото тя е просто едно НИЩО 😀
Untitled-2

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook