Наука

Доматите загубиха своя вкус, а виновни са потребителите

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Останали ли сте с впечатлението, че доматите в магазините са пълен боклук? Изглеждат перфектно, идеална форма, уникален червен цвят, който кара да ви потекат лигите, но вкус липсва… Вкусът не е този, който всички ние помним от детството си, когато късахме от градината на баба най-вкусните червенозелени домати. Сякаш “купешките” са наистина пластмасови. Съществува една крилата фраза, че любов и вкусни, домашни домати не можеш да си купиш.

Но кой е виновен за това? Едни от най-разпространените предположения са: доматите са ГМО, пестицидите, торовете, оранжериите. Не, истината е много елементарна. Ние, потребителите сме виновни. Стремежът на производителите да предоставят продукт с идеална визия унищожи вкусния домат. Оказва се, че вкусните домати НЕ са идеално червени, те имат нееднородна пигментация или преведено на търговски език – лош търговски вид. Естествените, натурални (бабини) домати зреят нееднородно, като най-бавно узрява горната част, която е в контакт с майчиното растение. Според маркетолозите перфектният домат трябва да е идеално червен, защото така се сигнализира на потребителя, че доматите са зрели и вкусни, макар това да не е задължително вярно.

Агрономите обаче откриват сорт домати, чиито плодове зреят еднородно, равномерно и стават напълно червени, което (може би) възбужда апетита. Търговците решават, че това е идеалният търговски вид, който ще увеличи продажбите. Новата разновидност се разпространява светкавично и напълно червени домати могат да се открият във всеки супермаркет по света.

Бе открито, че бързо и равномерно почервеняващите домати с идеален търговски вид всъщност съдържат мутация в ген, който кодира специфичен транскрипционен фактори (SlGLK2), който контролира натрупване на хлорофил в плодовете. Плодовете на растението също могат да фотосинтезират, а по време на този процес се натрупват ценни въглехидрати, каротеноиди, витамини и други. Когато експресията на въпросния ген се заглуши, фотосинтезата спира, пигментацията става красиво червена, а количеството на ценни нутриенти се променя. Плодът придобива по-лоши хранителни качества, а това води и до по-лоши вкусови качества. Фотосинтезата очевидно е важна, а наличие на зелени пигменти петна не означава, че плодът не е зрял. Точно обратнито – нееднородна пигментация е сигнал, който подсказва, че доматът е вкусен.

Това е поредният пример, който показва, че класическите техники на селекция са не винаги полезни, макар да се смятат за напълно безопасни и необходими… А когато отидете на пазара се сетете, че идеално червеният домат едва ли е особено вкусен. По-добре се насочете към домати с лош търговски вид, с нееднородни зелени петна, с нееднородно зреене. Шансът да са по-вкусни е по-голям.

Uniform ripening Encodes a Golden 2-like Transcription Factor Regulating Tomato Fruit Chloroplast Development BY ANN L. T. POWELL, CUONG V. NGUYEN, THERESA HILL, KALAI LAM CHENG, ROSA FIGUEROA-BALDERAS, HAKAN AKTAS, HAMID ASHRAFI, CLARA PONS, RAFAEL FERNÁNDEZ-MUÑOZ, ARIEL VICENTE, JAVIER LOPEZ-BALTAZAR, CORNELIUS S. BARRY, YONGSHENG LIU, ROGER CHETELAT, ANTONIO GRANELL, ALLEN VAN DEYNZE, JAMES J. GIOVANNONI, ALAN B. BENNETT SCIENCE29 JUN 2012 : 1711-1715

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм