Наука

NOVA не е “На твоя страна“, а на страната на цигарената индустрия

Кои са по-опасни? Обикновените цигари или електронните? Според NOVA, рубриката “На твоя страна” (и цигареният бизнес очевидно) това са електронните цигари, а според науката конвенционалните, хартиени.

Българската журналистика копае дъното непрестанно, 24 часа в денонощието, на трисменен режим… Тя е зависима и контролирана, но не само от политическата класа, а и от частни бизнес интереси. Спомняте ли си, че преди няколко месеца NOVA разпространи скандален репортаж, в който обяви електронните цигари за най-голямата опасност за общественото здраве и за много по-вредни от конвенционалните цигари? Журналистите дори се позоваха на значимо научно проучване, но го цитираха толкова грешно, че някой би си помисли, че медията просто лъже откровено.

Вчера, незнайно защо, сценарият се повтори. NOVA за пореден път се опита да атакува имиджа на конкурентите на конвенционалните цигари, като изнесе „шокиращи“ данни. Но следи от аргументиран и стойностен репортаж нямаше. Нима е адекватно да сравняваш състава на два не толкова популярни продукта (наргилета и електронни цигари), но да не кажеш и една дума за състава на рисков фактор номер 1 за здравето– цигарите?

Не съм фен на конспирациите, но сякаш някой си поръчва сензационни, стряскащи материали за продукти, които са пряка заплаха за личния бизнес интерес. Дали подобна теза може да обясни яростното атакуване на конкурентите на конвенционалните цигари?

Активното мероприятие протече по класическа тристепенна методика, за да се постигне достоверност:

1)      Снимков материал от лаборатория със сложна апаратура. Създава се илюзия за експертност на репортажа. Но къде е обективността, ако се лабораторно се сравнява съдържанието на дима на различни тютюневи продукти, но  тихичко, почти незабелязано се пропуска най-популярният и опасен продукт – обикновените цигари.

2)      Изброяване на редица сложни наименования на вещества, които са безопасни, макар за много хора да звучат страшно. Все пак жените всеки ден се мажат с кремове с глицерин, за да си хидратират кожата.

3)      Интервю с напълно безизвестен „експерт“, който е категоричен, че електронните цигари са изключително опасни и не водят до отказване на тютюнопушенето, макар това становище да противоречи на научния консенсус.

Но какво казва реалната наука?

Реалната наука е категоричназа да живеете по-дълго, заменете обикновените цигари с електронни или най-добре – откажете тютюнопушенето.

Untitled-2

Aко искам да ви изплаша чрез сложни термини (както правят журналистите), ще ви споделя, че в дима от конвенционалните цигари се съдържа: бензоат, кротонат, бутират, хексаноат, изобутират, изокопроат, изовалериат, метакрилат, пропионат, акриламид, ацетамид, бензамид, бутанамид, бутенамид, бутирамид, формамид, фурамид, хексамид, глутаримид, норкотинин, нафтален, пиридон, пиролидон, фуралдехид, тиофен, ацетол, ацетофенон, бензил, циклохексан, имидазол, пропанон, диетилен гликол, етилен гликол, хексанол, метанол, пропандиол, пропанол, фенол (5). Всъщност списъкът със съставки е няколко страници, като трябва да направя уточнение, че те се намират само във водоразтворимата фракция на дима…

Трябва да спомена, че димът от конвенционалните цигари е в пъти по-опасен от този на електронните и заради хартията. Хартията е целулозен продукт, който за да придобие белия си цвят е избелван чрез разтвори, които съдържат хлорни съединения. При изгаряне се образуват различни алифатни, ароматни и други съединения, които благодарение на хлора от хартията се халогенират. Халогенираните деривати на въпросните съединения са токсини, които много трудно се разграждат от окисляващите ензими (оксигеназни ензими като цитохромите) в тялото. Или с разбираеми думи – халогенираните съединения в цигарения дим трудно или не се детоксикират. Те се натрупват в тялото.

Но макар Нова телевизия да иска да ни убеди, че използването на електронни цигари е невероятно опасно, науката е на противоположно мнение. Taка например наскоро бе установено от ново проучване, което бе публикувано в престижния журнал Tobacco Control, че ако САЩ стимулира заместването на цигарите с електронния им вариант, ще бъде предотвратена преждевременната смърт на 2% от американското население (около 6.6 милиона души) (1, 2).

А какво казва проучването на The Royal College of Physicians, което NOVA цитира  погрешно и манипулативно в предишния си репортаж? Значимото проучване стига до извода, че електронните цигари крият значително по-малко рискове от конвенционалните, а стимулирането на употребата на електронния еквивалент би било в интерес на обществото. Така биха били предотвратени множество смъртни случаи и биха били спестени финансови средства от лечението на заболявания свързани с конвенционалното тютюнопушене.

И не! Няма по-добро решение от тоталното отказване на цигарите, но замяната им с електронни е компромисен вариант, който има своите значими положителни страни. Отричането на тези факти или е пълна лудост, или е просто тенденциозно – fakenews.

Fakenews експеримент

Какво трябва да направим, ако видим фалшива новина? Според “Новините на Нова” веднага трябва да я проверим в тяхната мрежа за проверка на фалшиви новини (nova.bg/proveri). Аз и още няколко други човека открихме, че системата на Нова не приема за проверка линкове, които идват от “nova.bg”. NOVA отказва да проверява дали материалите, които публикува, са достоверни. Явно смята, че са…

Разбира се прекарахме адреса към новината през генератор на къси линкове, но отговор от журналистите все още няма 🙁

Цитираната литература:

1) http://6nine.net/2017/10/12/пушачите-могат-да-живеят-по-дълго-ако-з/

2) Levy DT, Borland R, Lindblom EN, et al Potential deaths averted in USA by replacing cigarettes with e-cigarettes Tobacco Control Published Online First: 02 October 2017. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2017-053759

3) http://6nine.net/2017/06/25/не-е-цигарите-не-са-по-опасни-когато-н/

4) https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

5) http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf60210a003

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook