Наука

Вълчата ябълка причинява рак на черния дроб

Нека се запознаем с поредния пример, който доказва, че практикуването на билколечение от неквалифицирани, необразовани „специалисти“ може да бъде опасно и дори смъртоносно. Вълчата ябълка е използвана от билкарите в народната медицина за „лечение“ от вирусни и бактериални инфекции та дори до рак, тумори и псориазис.

Untitled-16

Ново проучване (1) в журнала Science translational medicine (IF = 16.796) показва, че 78% от изследваните в него случаи на болни от рак на черния дроб имат следи от мутагенез, който е причинен от аристолохиева киселина. Аристолохиевата киселина се съдържа в представителите от семейство Копитникови (Aristolochiaceae), сред които е и известната по нашите ширини Обикновена вълча ябълка. Въпросните растения в източната медицина са били използвани при проблеми с износването и раждането на деца, което показва, че „хилядолетната източна наука“ не се радва с особена достоверност… По-добре е да не оставяте здравето си в подобни ръце.

Още по-притеснителното е, че при изследване на случаи на хепатоклетъчни карциноми от други държави става ясно, че 47% от пробите от Китай, 13% от пробите от Корея, 4,8% от Северна Америка, 2,7% от Япония и 1,7% от Европа имат следи отново на същия мутагенез.

Има множество научни данни, че аристолохиевата киселина причинява бъбречна недостатъчност и рак на уринарния тракт, но за жалост и двете състояния са изключително често срещано явление там, където алтернативната медицина е популярна.

Правителството на Тайван се опитва да се справи с този проблем, като забранява редица препарати с екстракти от някои от растенията от споменатото семейство, но нищо не може да спре вярата на хората в алтернативните методи, дори и фактите…

Хората трябва да са наясно с рисковете, които поемат и да си дадат сметка, че само защото пише на опаковката, че нещо е „натурално“ и „природно“, то не означава, че е ефективно или безопасно. Само медицинската наука може да ви даде точна информация за рисковете и ползите на един продукт.

Цитирана литература:

1)      Aristolochic acids and their derivatives are widely implicated in liver cancers in Taiwan and throughout Asia BY ALVIN W. T. NG, SONG LING POON, MI NI HUANG, JING QUAN LIM, ARNOUD BOOT, WILLIE YU, YUKA SUZUKI, SARANYA THANGARAJU, CEDRIC C. Y. NG, PATRICK TAN, SEE-TONG PANG, HAO-YI HUANG, MING-CHIN YU, PO-HUANG LEE, SEN-YUNG HSIEH, ALEX Y. CHANG, BIN T. TEH, STEVEN G. ROZEN SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE18 OCT 2017

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook