Наука

Пореден случай на отровен с “витамин” B17

Знаете ли каква е най-често срещаната представа за алтернативната медицина сред попадналите в нейния капан? Това е сбор от методи за лечение, които, независимо от методологията и дозите, винаги са безопасни и винаги водят до ефективно лечение. Алтернативната медицина е пълен антипод на конвенционалната медицина, която не лекува, а те уврежда (според често срещаните обвинения)…

Но човешката глупост е толкова силна, че понякога върши и добрини. Именно тя доказва, че това схващане е напълно грешно. Наскоро бе описан пореден случай на човек отровен с витамин B17 (1). Има ли някой изненадан?

Витамин B17 е обявен от алтернативните лечители за панацея срещу всички видове рак, която се крие от хората в нужда, а се намира в иначе достъпните ядки на кайсии (и не само). Но защо? За тяхно добро! Науката всъщност е непоклатима относно този витамин. B17 всъщност не е витамин, а гликозид със свързана изключително токсична цианидна група, която се освобождава в тялото при храносмилане след ензимна хидролитична реакция. Ако трябва да сме точни, амигдалинът не убива специфично ракови образувания, а ако трябва да сме иронични – той може да убие рака, а с него всяка жива клетка и самия организъм.

Конкретният случай е с 67 годишен австралиец, който пристига в местната болница за планирана операция, но лекарите биват изненадани от необичайно ниските нива на кислород. Той е бил в ремисия от рак на простата и в напълно отлична форма и дори е карал колело десетки километри.

След множество проведени изследвания лекарите отриват, че пациентът е имал високи нива на цианид в кръвта си. За щастие концентрацията на отровата е била 1.6 mg/L, а концентрацията, която може да вкара индивид в перманентна кома е 2.5 мг/L.

Човекът не се е опитвал да се самоубие, а се е опитвал да поддържа онкологичното си заболяване в ремисия като е консумирал ядки от кайсия в продължение на 5 години – хронична интоксикация. Въпросните ядки се рекламират от всички лечители без знания и диплома като чудотворен лек против рак. Дори всички био и органик магазини ги продават с рекламни текстове, които акцентират върху именно тези „лечебни“ свойства.

Няма налични проучвания, които да доказват антитуморните свойства на амигдалина, но има много, които го определят като опасен интоксикант. Интересното е, че самият амигдалин не е опасен, но той е от тези съединения, които дават токсични продукти след метаболизиране от тялото.

Горчивите ядки могат да съдържат 26+/- 14 mg/g, a сладките 0,16 +/- 0,09 mg/g. (3)

Цитираната литература:

1) An unusual presentation of chronic cyanide toxicity from self-prescribed apricot kernel extract Alex Konstantatos, Malini Shiv Kumar, Aidan Burrell, Joel Smith BMJ Case Reports 2017:published online 11 September 2017, doi:10.1136/bcr-2017-220814

2) https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/hp/laetrile-pdq#section/_26

3) Karsavuran, Nazan & Charehsaz, Mohammad & Celik, Hayati & Asma, Bayram & Yakıncı, Cengiz & Aydin, Ahmet. (2015). Amygdalin in Bitter and Sweet Seeds of Apricots. Toxicological and Environmental Chemistry. . 1-7. 10.1080/02772248.2015.1030667.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook