Наука

Антиваксърите са виновни за възникващите нови огнища на морбили

Аргументите, които доказват, че отказът от ваксиниране крие огромни рискове, постоянно се трупат. Според скорошно проучване (1), което бе публикувано в престижния журнал JAMA (IF = 44.4), нарастващ брой огнища на морбили са свързани с хора, които отказват да се ваксинират или да ваксинират децата си против вируса.

Екип изследователи са разгледали 1789 случая на морбили в САЩ в периода 2001 г. – 2015 г. и са открили, че от всички инфектирани 70% са били неваксинирани.

Антивакс движението расте експоненциално всяка година, което частично се дължи на фалшивото проучване на д-р Андрю Уейкфийлд от 1998 година (2). В проучването си той е манипулирал и изфабрикувал резултати, за да създаде нереалната връзка между ваксините и аутизма. И макар последващи проучвания да не откриват споменатата връзка, все още много хора вярват на „откритието“ на Уейкфийлд и отказват да ваксинират децата си срещу редица тежки инфекциозни заболявания – морбили, полиомиелит и подобни.

CDC (Center for disease control) смята инфекцията за унищожена на територията на САЩ, но в страната постоянно навлизат преносители. Нивата на заболеваемост са едни от най-ниските и са значително под средните в световен мащаб – 40 случая на един милион души годишно. Въпреки това, благодарение на антивакс движението, честотата се увеличава цели два пъти – от 0.28/1 милион до 0.56/1 милион души.

От всички описани 2012 случая 535 са на хора влизащи в САЩ (мигранти). Това означава, че остават 1477 случая, от които 1243 се наблюдавани при неваксинирани индивиди – 69,5%. 17.75% дори не са знаели дали са ваксинирани или не.

Заболяването протича тежко, а най-застрашени са неваксинираните бебета и малки деца, при които рискът от фатални усложнения е многократно по-висок. Има значително количество доказателства, че честотата на случаите намалява с възрастта, което отново подсказва защо е нужна превенция – да защитим най-уязвимите.

Но това не е единственото проучване, което свързва неваксинирането с разпространението на инфекцията (3). Създадени модели показват, че неваксинирането не крие само риск от разпространяване на инфекции, а и може да натовари излишно болничната система, което да изхаби не малка част от нейните ресурси. А това лесно може да бъде избегнато с превенция.

А ако искате да се запознаете с антивакс аргументите, прочетете следната статия:

Морбили: какво трябва да знаем за последната епидемия в България (2009-2011 г.)

 Цитирана литература:

1)     Clemmons NS, Wallace GS, Patel M, Gastañaduy PA. Incidence of Measles in the United States, 2001-2015. JAMA. 2017;318(13):1279–1281. doi:10.1001/jama.2017.9984

2)     http://6nine.net/2015/02/08/как-се-е-родил-митът-за-връзката-между-в/

3)     https://www.sciencealert.com/anti-vaccine-activists-spark-a-state-s-worst-measles-outbreak-in-decades

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook