Разни

Отхвърлянето на модерния свят е фантазия на привилегированите

Бленуването по миналото е често срещано състояние при хората и дори може да има положителни ефекти – носталгията е силна движеща и мотивираща сила (1). Но някои хора прекаляват като се отдават на стари практики и архаичен лайфстайл – отричане на научно обоснована медицина; практикуване на алтернативни методи за лечение, които нямат научна или доказана основа; практикуване на палео диети; следване на древното знание.

Има дори хора, които се надпреварват колко повече от модерния начин на живот могат да загърбят. Известен подобен индивид е британецът Марк Бойл – индивидът, който отхвърля парите, технологиите, електричеството и смята, че заради това е по-добър човек от нас . С такива впечатления можем да останем, ако следим редовно статиите му в The Guardian или ако четем книгите му. Но как може да практикуваш екстремен природосъобразен начин на живот, а в същото време да досаждаш на хората за това чрез популярен интернет сайт, в който пишеш статии чрез модерния си лаптоп? Лицемерно е, нали?

Untitled

Подобни лицемери има и в България. Отричаш традиционната медицина, а при тежки случаи очакваш тя да те спаси. Когато ситуацията е толкова влошена, поради идиотските вярвания, които си следвал и загубеното време, започваш да обвиняваш отново тази лоша модерна медицина.

Много хубав пример са и хранителните технологии. Много научни екипи хвърлят огромен труд, за да създадат нови сортове култури чрез иновативни технологии, които са устойчиви към абиотичен стрес или доставят липсващи нутриенти, а модерните, привилегировани хора просто отхвърлят, анатемосват, забраняват подобни постижения. А кой мисли за гладуващите общества, които живеят в тежки условия? Не и егоистите.

Ситуацията е толкова абсурдна, че привилегированите индивиди с възможности изявяват на показ своето невежество си, четат морални лекции и махат с пръст  назидателно не по кой да е, а по по-слабите, не с толкова възможности, оцеляващите, а много често и по интелигентни хора, които смятат „природосъобразния им начин на живот“ за демонстриране на липса на всякакъв интелект.

Марк Бойл

Марк Бойл

Куриозът е толкова голям, че понякога се чудиш дали проповедниците на въпросните идеи са в добро ментално здраве. В една от статиите си въпросният автор поставя под въпрос ползата от използване на линейки. Той признава, че се използват за спасяване на животи, но на кого е нужно? Линейките съдържат в себе си пластмаси, масла, течности, метали, киселини, стъкла, PVC, минерали, които замърсяват изключително много природата. Очевидно е по-добре да караме без линейки, а всеки да се спасява както може при спешна ситуация. Но авторът се противопоставя не само срещу линейките, а и срещу… машините за диализа (2).

Има множество други хора, които отричат модерния начин на живот чрез… публикации в социалната мрежа през смартфона си. Интересното е, че всички те лицемерно подбират фактите, които подкрепят тезите им най-добре, но загърбват тези, които им противоречат – cheryy picking.

Хубав пример са всички измислени твърдения около палео диетата. Привържениците на тази диета смятат, че земеделието е понижило качеството на общото ни здраве, докато примитивните ловци са били значително по-здрави. Явно примитивна ловна диета е по-здравословна? Истината обаче е друга. Здравословните проблеми са свързани с преминаването към по-еднообразна диета. Хората тогава са изобретили земеделието, но не са имали концепция за балансирано хранене. Вече нещата са други, защото разполагаме и с повече знания.

Но древните хора са прекарвали цял ден в лов и интензивно физическо натоварване, което не може да се каже за хората, които стоят зад клавиатурата, докато популяризират здравословните практики на предците ни.

Сигурно и често сте чували че в миналото хората не са страдали от тежки хронични заболявания (като рак), били са здрави и дори не са ходили на лекар. Тук отново се пропускат факти. Продължителността на живот е била толкова ниска, че смъртта е изпреварвала възможността да се развие рак. Инфекциите пък са били ежедневие и те са били основна причина за високата смъртност. Инфекциите, които днес никой не помни. Да родиш живо дете е било постижение, а да го изгледаш до зрял индивид рядко постижимо. А лекарите? Такива просто не е имало…

Тъжната истина (за някои хора) е, че имаме основна нужда от земеделие, индустриализация и високи технологии, ако искаме да поддържаме жизнена иначе постоянно нарастващата ни човешка популация. Земеделието позволява популацията ни расте отвъд лимитите, които ни поставя естествения свят и природата. Може да смятате, че хората трябва да се върнат към по-примитивната си форма на живот, но трябва да си дадете сметка, че огромна част от световното население трябва да умре. А как някой би могъл да реши кой да живее в примитивната „утопия“. Всеки, който дължи живота си на медицината дори за елементарни неща (зависими от инсулин например) трябва да умре.

Настояването да се върнем към примитивното минало е просто нов вид евгеника. Свят, в който слабите нямат място, защото технологиите пряко се противопоставят на еволюцията и естествения отбор.

Иронията в цялата ситуация е, че тези, които зоват за завръщане към корените, за бойкотиране на медицината и технологиите не отглеждат сами храната си, не ловуват плячката си. Те просто отиват в магазина и купуват храната, която са консумирали предците ни – елда, просо, месо от щастливи животни и яйца от някоя баба. Защо? Защото така е модерно.

Отричащите всичко модерно не живеят в примитивен и екологичен свят. Не, те живеят сред нас, но просто избират да игнорират някои аспекти, защото просто животът им не зависи от тях. И въпреки това тези индивиди продължават да черпят ползите на развития свят – достъп до неизчерпаем източник на информация, неограничени методи за комуникация, а ако нещо лошо се случи, веднага ще се възползват от най-близкото модерно лечебно заведение.

Не е важно колко усилия полагаш, за да живееш по-примитивно. Освен, ако не се преместиш в Африка или в някое безлюдно кътче без електричество, канализация, медицина и готов източник на храна, ти си обикновен лицемер.

 Използвана литература:

1)      Constantine Sedikides, Tim Wildschut, Past Forward: Nostalgia as a Motivational Force, In Trends in Cognitive Sciences, Volume 20, Issue 5, 2016, Pages 319-321, ISSN 1364-6613, https://doi.org/10.1016/j.tics.2016.01.008.

2)      https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep/21/healthier-life-free-modernity-doctors-technology-exercise-herbs

3)      https://en.wikipedia.org/wiki/Neolithic_Revolution#Consequences

4) Статията е частичен превод на theguardian.com/science/brain-flapping/2017/sep/22/why-rejecting-the-modern-world-is-a-privileged-fantasy?CMP=twt_a-science_b-gdnscience

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook