Разни

Отхвърлянето на модерния свят е фантазия на привилегированите

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Бленуването по миналото е често срещано състояние при хората и дори може да има положителни ефекти – носталгията е силна движеща и мотивираща сила (1). Но някои хора прекаляват като се отдават на стари практики и архаичен лайфстайл – отричане на научно обоснована медицина; практикуване на алтернативни методи за лечение, които нямат научна или доказана основа; практикуване на палео диети; следване на древното знание.

Има дори хора, които се надпреварват колко повече от модерния начин на живот могат да загърбят. Известен подобен индивид е британецът Марк Бойл – индивидът, който отхвърля парите, технологиите, електричеството и смята, че заради това е по-добър човек от нас . С такива впечатления можем да останем, ако следим редовно статиите му в The Guardian или ако четем книгите му. Но как може да практикуваш екстремен природосъобразен начин на живот, а в същото време да досаждаш на хората за това чрез популярен интернет сайт, в който пишеш статии чрез модерния си лаптоп? Лицемерно е, нали?

Untitled

Подобни лицемери има и в България. Отричаш традиционната медицина, а при тежки случаи очакваш тя да те спаси. Когато ситуацията е толкова влошена, поради идиотските вярвания, които си следвал и загубеното време, започваш да обвиняваш отново тази лоша модерна медицина.

Много хубав пример са и хранителните технологии. Много научни екипи хвърлят огромен труд, за да създадат нови сортове култури чрез иновативни технологии, които са устойчиви към абиотичен стрес или доставят липсващи нутриенти, а модерните, привилегировани хора просто отхвърлят, анатемосват, забраняват подобни постижения. А кой мисли за гладуващите общества, които живеят в тежки условия? Не и егоистите.

Ситуацията е толкова абсурдна, че привилегированите индивиди с възможности изявяват на показ своето невежество си, четат морални лекции и махат с пръст  назидателно не по кой да е, а по по-слабите, не с толкова възможности, оцеляващите, а много често и по интелигентни хора, които смятат „природосъобразния им начин на живот“ за демонстриране на липса на всякакъв интелект.

Марк Бойл

Марк Бойл

Куриозът е толкова голям, че понякога се чудиш дали проповедниците на въпросните идеи са в добро ментално здраве. В една от статиите си въпросният автор поставя под въпрос ползата от използване на линейки. Той признава, че се използват за спасяване на животи, но на кого е нужно? Линейките съдържат в себе си пластмаси, масла, течности, метали, киселини, стъкла, PVC, минерали, които замърсяват изключително много природата. Очевидно е по-добре да караме без линейки, а всеки да се спасява както може при спешна ситуация. Но авторът се противопоставя не само срещу линейките, а и срещу… машините за диализа (2).

Има множество други хора, които отричат модерния начин на живот чрез… публикации в социалната мрежа през смартфона си. Интересното е, че всички те лицемерно подбират фактите, които подкрепят тезите им най-добре, но загърбват тези, които им противоречат – cheryy picking.

Хубав пример са всички измислени твърдения около палео диетата. Привържениците на тази диета смятат, че земеделието е понижило качеството на общото ни здраве, докато примитивните ловци са били значително по-здрави. Явно примитивна ловна диета е по-здравословна? Истината обаче е друга. Здравословните проблеми са свързани с преминаването към по-еднообразна диета. Хората тогава са изобретили земеделието, но не са имали концепция за балансирано хранене. Вече нещата са други, защото разполагаме и с повече знания.

Но древните хора са прекарвали цял ден в лов и интензивно физическо натоварване, което не може да се каже за хората, които стоят зад клавиатурата, докато популяризират здравословните практики на предците ни.

Сигурно и често сте чували че в миналото хората не са страдали от тежки хронични заболявания (като рак), били са здрави и дори не са ходили на лекар. Тук отново се пропускат факти. Продължителността на живот е била толкова ниска, че смъртта е изпреварвала възможността да се развие рак. Инфекциите пък са били ежедневие и те са били основна причина за високата смъртност. Инфекциите, които днес никой не помни. Да родиш живо дете е било постижение, а да го изгледаш до зрял индивид рядко постижимо. А лекарите? Такива просто не е имало…

Тъжната истина (за някои хора) е, че имаме основна нужда от земеделие, индустриализация и високи технологии, ако искаме да поддържаме жизнена иначе постоянно нарастващата ни човешка популация. Земеделието позволява популацията ни расте отвъд лимитите, които ни поставя естествения свят и природата. Може да смятате, че хората трябва да се върнат към по-примитивната си форма на живот, но трябва да си дадете сметка, че огромна част от световното население трябва да умре. А как някой би могъл да реши кой да живее в примитивната „утопия“. Всеки, който дължи живота си на медицината дори за елементарни неща (зависими от инсулин например) трябва да умре.

Настояването да се върнем към примитивното минало е просто нов вид евгеника. Свят, в който слабите нямат място, защото технологиите пряко се противопоставят на еволюцията и естествения отбор.

Иронията в цялата ситуация е, че тези, които зоват за завръщане към корените, за бойкотиране на медицината и технологиите не отглеждат сами храната си, не ловуват плячката си. Те просто отиват в магазина и купуват храната, която са консумирали предците ни – елда, просо, месо от щастливи животни и яйца от някоя баба. Защо? Защото така е модерно.

Отричащите всичко модерно не живеят в примитивен и екологичен свят. Не, те живеят сред нас, но просто избират да игнорират някои аспекти, защото просто животът им не зависи от тях. И въпреки това тези индивиди продължават да черпят ползите на развития свят – достъп до неизчерпаем източник на информация, неограничени методи за комуникация, а ако нещо лошо се случи, веднага ще се възползват от най-близкото модерно лечебно заведение.

Не е важно колко усилия полагаш, за да живееш по-примитивно. Освен, ако не се преместиш в Африка или в някое безлюдно кътче без електричество, канализация, медицина и готов източник на храна, ти си обикновен лицемер.

 Използвана литература:

1)      Constantine Sedikides, Tim Wildschut, Past Forward: Nostalgia as a Motivational Force, In Trends in Cognitive Sciences, Volume 20, Issue 5, 2016, Pages 319-321, ISSN 1364-6613, https://doi.org/10.1016/j.tics.2016.01.008.

2)      https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/sep/21/healthier-life-free-modernity-doctors-technology-exercise-herbs

3)      https://en.wikipedia.org/wiki/Neolithic_Revolution#Consequences

4) Статията е частичен превод на theguardian.com/science/brain-flapping/2017/sep/22/why-rejecting-the-modern-world-is-a-privileged-fantasy?CMP=twt_a-science_b-gdnscience

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм