Наука

Осцилококцинум – да лекуваш вирусна инфекция с разреден до безкрайност смлян гъши дроб

Winter is coming, а с този период от годината и поредният грипен сезон. WHO прогнозира, че този път ще сме тормозени от три щама на инфлуенца вируса – A/Michigan/45/2015 (H1N1), A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2), B/Brisbane/60/2008. Желателно е най-рисковите групи да бъдат имунизирани, за да бъдат подготвени. Ежегодната ваксинация е наложителна, тъй като геномът на вируса е сегментиран, което му дава еволюционно предимство и го прави високо вариабилен. При репликация е възможен обмен на различни сегменти от геномите на различни щамове, което е вид рекомбинация и дава началото на нови, непознати за нашата имунна система щамове. Тази особеност дори размива границите между щамовете и дава ново определение за този вирус – квазивид.

Разбира се хомеопатията също предлага своето решение на проблема, което макар да е повече от смехотворно, милиони хора по света (и в България) употребяват. Да лекуваш инфекция с хомеопатия трябва да се криминализира, но въпреки това с началото на сезона най-вероятно ще бъдем обилно засипани от реклами на препарата Осцилококцинум.

История на Осцилококцинум

Осцилококи

Осцилококи

Може да се каже, че е точно на един век. Създател на препарата е френският военен лекар Джоусеф Рой, който е провеждал своеобразни изследвания върху заболяването по време на Първата световна война и когато светът е бил покрусен от Испанския грип. Испанският грип (H1N1) показва каква е силата на грипния вирус и неговите възможности. Той убива между 50 – 100 милиона души, а инфектираните са били около половин милиард.

Лекарят е изследвал кръв на болни чрез примитивен микроскоп и е открил странна „бактерия“, която е била изградена от две сфери с различна големина, които са извършвали вибриращи движения – осцилиране. Именно и от това наблюдение идва името на откритите от него бактерии – Oscillococcus. Oscillo – вибриращ, осцилиращ и coccus – сфера.

Рой е направил още едно епохално откритие. Той е открил, че въпросните осцилококи се откриват в кръвта на онкоболни, в секрета от раничките на болни от сифилис, в секрета от болни от гонорея, при болни от морбили и много други заболявания. Рой е бил толкова впечатлен от откритието си, че е смятал да изненада света с него и дори е написал книга. Идеята му всъщност е приета добре, защото тогава се е смятало, че всички заболявания са се причинявали от един единствен причинител, а не специфичен за всяка болест.

Но лекарят не се спрял само до тези открития. Той веднага се заел да търси лек против този универсален патоген. Веднага се обърнал към основите на хомеопатията, защото той смятал, че осцилококите нарушават „живителната сила“. Смятал е, че може да излекува заболяването, ако индуцира идентично, изкуствено такова, което нарушава по подобен начин “живителната сила”. Това лесно преодолимо, изкуствено заболяване би преборило истинското и така пациентът ще се излекува.

Рой създава лекарството като взима източник на осцилококи и го разрежда до състояние, при което той не е наличен в разтвора. Поради някаква странна причина той избира този източник да е черен дроб от вида патици Cairina moschata. Смешното е, че дори тук хомеопатите правят фундаментална научна грешка, защото макар да използват черен дроб от споменатия вид, в рецептата и състава на лекарството описват използването на съвсем различен – “Anas Barbariae, Hepatis et Cordis Extractum”. Те просто страдат от липса на знания по зоология.

Основни критики

Това, което вижда Рой чрез примитивния си микроскоп и кръщава Осцилококи са всъщност въздушни мехури, които варират по размер, което самият той описва. Това обяснява и защо вижда тези осцилококи в препарати на пациенти, които са болни от коренно различни заболявания. Некомпетентността на този лекар създава нов вид, ново заболяване и нов абсурден лек, който има вероятно милиони евро пазарна стойност.

Рой смята, че множество различни заболявания имат един единствен и универсален причинител. Днес знаем, че това не е вярно, защото грип, морбили, шарка се причиняват от вируси. Гонорея, сифилис и подобни от бактерии, а описаните ракови заболявания едва ли имат инфекциозно начало.

Естествено методите на лечение са примитивни, недоказани и се основат на инфантилни разбирания относно медицината и инфекциозните процеси. Няма как да лекуваш заболяване като се опиташ да индуцираш същото заболяване (основен принцип в хомеопатията). Дори няма как да индуцираш заболяване с инфекциозен агент, който е толкова силно разреден, че практически той не е наличен в разтвора.

Самото разреждане на активния агент (черен дроб от патица) е 200C. Това означава, че единица обем е разредена 10 на степен 400 пъти.

Untitled-2

А нужно ли е да се припомня, че САЩ, Русия, Европа, Австралия официално обявяват хомеопатията за напълно безполезна и дори опасна? (5).

Научни данни

През 2005 година бе публикувано мащабно систематично проучване в журнала Respiratory Medicine (IF 3.526), което открива, че макар Осцилококцинум да е изключително популярен препарат за лечение на грипни инфекции, то няма никакви сериозни експериментални данни, които да потвърждават ефикасността му (1).

През 2007 година е публикуванo поредно обзорно проучване, но в престижния журнал The American Journal of Medicine (IF 5.550), което отново не открива сериозни данни, които да потвърдят ефикасността на Осцилококцинум, както и на други алтернативни методи за лечение на грипни инфекции. Освен това в статията е описано, че разгледаните проучвания са с прекалено малка представителна извадка, с лоша методика или като цяло – просто некачествени (2).

Поредното подобно проучване е публикувано през 2012 година в журнала Cochrane Database of Systematic Reviews, в което отново не се откриват сериозни доказателства за иначе смелите твърдения на компанията, която произвежда Осцилококцинум (Боарон).

Защо хората продължават да използват Осцилококцинум?

Причините са няколко, които сумарно създават една огромна заблуда.

Първо на опаковката е описано, че не съдържа „химия“, няма странични ефекти, не си взаимодейства с други медикаменти, което като цяло е напълно вярно. Все пак практически това е воден разтвор на малко въглехидрати – едно голямо нищо.

Трябва да се знае, че една вирусна инфекция може да трае около 10 дни. Вирусните инфекции са самоограничаващи се, което означава, че при един здрав индивид с добра имунна система грипът ще отшуми от самосебеси и без усложнения. Най-тежкият период са първите 4 дни, в които болният се чувства най-зле. Именно в този период болният започва да приема хомеопатичния препарат, но инфекцията започва да отшумява от самосебеси, което създава илюзията, че медикаментът помага. Сякаш именно на него се чувстваме по-добре…

Осцилококцинум не се различава от едно плацебо и това всъщност НЕ Е ДОБРЕ. Плацебо е психологичен феномен, който кара хората да се чувстват добре само от факта, че знаят, че приемат някакъв медикамент, който вероятно им помага. Но това е едно илюзорно чувство и макар да хората да смятат, че са добре, то клиничните показатели всъщност не се променят. Типичен пример е с известния препарат против астма, за който може да прочетете тук (4).

Цитирана литература:

1)      Preventing influenza: An overview of systematic reviews van der Wouden, J.C. et al. Respiratory Medicine , Volume 99 , Issue 11 , 1341 – 1349

2)      Complementary Medicine for Treating or Preventing Influenza or Influenza-like Illness Guo, Ruoling et al. The American Journal of Medicine , Volume 120 , Issue 11 , 923 – 929.e3

3)      Mathie RT, Frye J, Fisher P. Homeopathic Oscillococcinum® for preventing and treating influenza and influenza-like illness. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 1. Art. No.: CD001957. DOI: 10.1002/14651858.CD001957.pub6.

4) http://6nine.net/2017/01/10/плацебо-алтернативна-медицина-и-реал/

5) http://6nine.net/2014/04/15/avstralia-obqvi-homeopatiata-za-bezpolezna/

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook