Разни

Някои от програмите на националните телевизии понижават IQ-то на зрителите (2017 г.): bTV vs NOVA vs БНТ

Отново е време да оценя качеството на съдържанието на най-големите медии в България, което ще се излъчва през новия медиен сезон. Този импровизиран анализ ще го направя за трети пореден път, но този път ще включа в сравнението и програмата на БНТ. Резултатите от миналата година показаха, че 3/4 от седмичната програма на медиите се състои от безсмислени продукции, които носят нулева интелектуална стойност.

Защо го правя? Многократно съм споделял, че националните медии са основен информационен източник за огромна част от населението, което е притеснително. Данни от различни проучвания показват, че голяма част от българите не просто не четат, а дори не притежават и една книга. Интернет, ако се ползва, то най-често не е, за да се попълват липсващи знания. Това означава, че медиите остават единственият източник на информация. Медиите имат моралната и социална отговорност да предоставят точна и вярна информация, което не се случва. Медиите предпочитат да предоставят продукции с нулева информативна стойност, напълно безсмислени, но които носят сигурни печалби. И в това естествено няма нищо лошо, но проблемът настъпва, когато медиите започват да имат претенции за своята морална отговорност и за ценната обществена функция, която изпълняват. НОВА телевизия се обявява за социално отговорна  медия, а всъщност често разпространява лъжи, които дори са опасни.

Примери? През последната година чрез серия от “репортажи” НОВА се опита да ни убеди, че лекарите не лекуват, а убиват свите пациенти. Затова е по-добре да се лекуваме чрез алтернативна медицина, чиито методи на лечение са опасни (Връзка 1). Новините на НОВА цитираха погрешно редица научни проучвания, с което се опитаха да ни убедят, че електронните цигари са по-токсични от конвенционалните, което просто не бе вярно според заключенията в проучванията, които самите те цитираха. С други думи – излъгаха в “праймтайма” (Връзка 2). Днес Карбовски от ефира на bTV се опита да ни убеди, че е по-добре да живееш като “щастлив и беден циганин”, отколкото като интелигентен индивид, който трупа знания.

Методика

В настоящото сравнение всички продукции съм разпределил в три категории:

  • с червен цвят са продукции, които нямат никаква стойност (интелектуална).
  • с жълт цвят са неутрални продукции, които поднасят факти от ежедневието, но и еквивалентно количество абсурди и лъжи.
  • със зелен цвят са продукциите, които поднасят на обществото нови знания или учат зрителите на нови, полезни умения.

Естествено всички турски, индийски, латиноамерикански, американски сериали са в “червената категория”. Това се отнася и за всички филмови продукции. Да, някои филми са много хубави и приятни, но все пак не разглеждаме развлекателни качества. Не мога да се ангажирам да давам оценки кой филм е “качествен” или “хубав”, защото това са субективни оценки и всеки има собствено мнение.

В “жълтата категория”  съм поставил всички сутрешни блокове и новинарски емисии. Многократно бяхме преки свидели как една телевизия може да представи едно събитие през определена призма, за да манипулира обществото. Преди няколко години масово телевизиите представяха многохилядни протести, като сбирка на десетина човека с плакати. Други телевизии цензурираха и уволняваха водещите си, защото задаваха “неудобни” въпроси на гостите си. И естествено към сериозните теми се промъкват репортажи с лечителигледачкиастролози и други алтернативни и езотерични специалисти. Несериозно е.

В “зелената категория” попадат готварски предавания, защото те учат зрителите на нови кулинарни умения; музикални конкурси, които развиват потенциала на кандидатите; културни и исторически дискусионни предавания; документални филми и подобни.

Untitled-4

NOVA

Да напомня, че самият интелектуален потенциал на репортерите очевидно не е голям, щом бъркат името на лекар с името на клиника и катедра.

Да напомня, че самият интелектуален потенциал на репортерите очевидно не е голям, щом бъркат името на лекар с името на клиника и катедра.

Седмичната програма на на NOVA (10 080 минути) е заета от 66% от безсмислени продукции – основно индийски, турски и американски продукции (сериали и филми). 27,9% от седмичното ефирно време е заето от турски, индийски, латиноамерикански или български сериали. Смислените продукции под формата на документални филми, предавания за придобиване или усъвършенстване  на умения и подобни са едва 3% от седмичното ефирно време. Нова телевизия има най-лошите резултати от трите национални медии.

Тъй като много често в репортажите на NOVA и новинарските емисии се излъчват откровени лъжи или подвеждаща информация, те са класифицирани като “неутрални“. Това се отнася и за “Господари на ефира”, които през последната година сякаш атакуваха по-често конкурентните медии.

Продукции като “На кафе”, “Съдебен спор”, “София ден и нощ”, “VIP brother” и подобни свалят рязко качеството.

Готварските предавания и документални филми поне могат да са полезни за някого.

bTV

Седмичната програма (10 080 минути) е заета от едва от 4% смислени продукции. 55% са безсмислени и 41% неутрални. 30.1% oт седмичното ефирно време е заето от безсмислени турски, индийски, латиноамерикански или български сериали. Тезата е, че макар да не са източник на качествена информация, те са носител на морални ценности, което е по-скоро съмнително.

Смислените продукции се изразяват в 2 документални филми; предаването “Нов дом”, което ни запознава с нови техники и технологии в строителството и концерт, който повишава културата.

Безсмислените предавания са отново новинарски емисии и актуални предавания, които много често разпространяват неистини.

Притеснително е, че на националният празник на България 22 септември – обявяване на независимост, bTV са решили да излъчат в “праймтайма” турския сериал “Сега и завинига” .

БНТ

БНТ има най-балансирана програма, в която всички категории са разпределени почти равномерно.

Програмата на държавната телевизия е изключително богато наситена с чуждестранни документални филми и поредици, български научни и културни дискусионни предавания, множество концерти, както и множество български филми, които за нещастие съм причислил към червената категория, за да съм коректен с чуждестранните филми.

Трябва да се отбележи, че макар NOVA да има претенциите да подкрепя българското кино, то БНТ излъчва най-много български филми в ефира си. БНТ освен това произвежда собствени документални продукции за България, което помага на зрителите да опознаят страната. БНТ е и единствената медия от трите, която ще излъчва честванията на националния празник, а и вечерта ще излъчва български продукции.

Финален резултат

Избраният седмичен интервал е избран произволно. За да се възприеме по-лесно сравнението, информацията е систематизирана и визуализирана по следния начин. 24-часовият период е разделен на 5-минутни интервали. Всеки интервал се оценя спрямо съдържанието  – червена продукция +1; жълта +0; зелена -1. Сборът от 7-те дни се сумира. Високият е резултат е лош и се оцветява в син цвят с различен интензитет.

Резултатът на всички интервали се сумира и се дели на броя 5-минутни интервали (288). Спрямо тази методика и оценка bTV има по-добра оценка (3,66) от Nova (4.40). Миналата година bTV бе в по-лошо положение, но отбелязва сериозно подобрение. БНТ излъчва най-голямо количество материали, от които човек може да натрупа някакво адекватно и достоверно количество знания.

 

Untitled-1

Untitled-2

Цитирани статии:

1) http://6nine.net/2017/06/25/%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BD/

2) http://6nine.net/2016/06/13/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook