Разни

Родителите – идиоти, а специалистите – некомпетентни…

Днес гръмна скандал с родители, които лекуват децата си с глад и жажда. Това за пореден път доказва, че раждането на дете не е съпроводено с получаване на сертификат за „Най-компетентен родител на годината по въпросите за отглеждане на деца“. Този случай доказва, че много хора са просто негодни  да отглеждат поколение.

Untitled-2

В един от постовете в социалната мрежа родителите споделят, че са държали детето  си гладно при налична тежка алергична реакция и възможност за бактериална инфекция. Родителите са решили, че е добра идея ДА НЕ заведат на лекар детето си и да НЕ му бъдат приложени антибиотици и урбазон. Детето е имало късмет, че алергичната реакция не е била по-тежка и не е настъпила бактериална инфекция. Въпреки това детето е било измъчвано с дни без храна. Ако е искало, то е било захранвано със сокове.

Untitled-5

Следващият коментар показва, че масово се споделя идеята, че гладът е успешна превантивна мярка срещу инфекциозни заболявания. Тази идея всъщност е изключително опасна, защото подобно състояние е стрес. Тялото е изправено пред дефицит на различни нутриенти. Това може да попречи на синтеза на различни фактори на имунната система, което да направи детето податливо на инфекции, а не предпазено. Гладът всъщност може и да причини различни заболявания. Всички знаем от часовете по биология, че липсата на витамин C причинява опасното заболяване скорбут. Причината е, че витамините са кофактори на различни ензими и пряко участват в биосинтеза на различни важни съединения. В случая без витамин C не се синтезира колаген. Това е просто един от многото примери.

Untitled-5

Поради някаква причина родителите са любители на анимализма – прехвърляне на различни черти, качества и навици от животните към хората. В случая животните не гладуват за здраве, а защото просто нямат източник на храна. Няма животно, което да избере глада пред храната – напълно естествен инстинкт за самосъхранение. По-притеснителното в този коментар е, че родителите признават, че са подложили на сух глад (ограничаване на всички течности) по време на инфекция с чревен вирус. Опасното е, че подобни вируси причиняват диария и повръщане, което дехидратира бързо организма, а отказът на родителите да дават течности на децата ги поставя пред реален и много сериозен риск за живота. Истинско чудо е, че детето е оцеляло.

Некомпетентни специалисти – проф. Байкова

Естествена реакция на медиите е да се допитат до компетентни според тях специалисти. Логично е да изберат бивш националния консултант по диетология, професор в същата сфера и лекар със специалност в същата сфера – тройна причина. Това, което проф. Байкова трябва да обясни е, че тази практика се дължи на модата по детоксикиране. Детоксикацията всъщност е шарлатания, която разпространява идеята, че можеш да изхвърлиш всички токсини от тялото чрез прием на огромно количество вода и други течности. Все едно плакнете мръсни гащи, които промивате докато се премахнат всички нечистотии. Но метаболизмът не работи по този начин и проф. Байкова най-добре трябва да го знае. В тялото съществуват мощни ензимни системи (на благодарим на огромното разнообразия окисляващи ензими – монооксигенази, диоксигенази, цитохроми и други), които могат да разградят почти всяко съединение с варираща продължителност. Но проф. Байкова дори не може да посочи кои са тези токсини, които ни тровят. Всъщност никой не може. Знае се само, че те са в храната. Тровят ни!

По този начин подобен специалист от най-високо ниво легитимира тази нереална, ненаучна, шарлатанска процедура. Хората крайно време трябва да разберат, че детоксикацията просто не съществува (или поне не по начина, по който мнозинството смята), а очевидно тя е и опасна, когато се прилага от идиоти.

За пореден път потърпевши от човешката глупост са децата

За финал на статията ще споделя този култов цитат на проф. Байкова по конкретен казус. Аз лично съм притеснен, че професор, доктор на медицинските науки може да прави подобни изказвания.

Untitled-9

Прфоесор Байкова смята, че алкалността обозначава “положителната валенсия на минералите”, докато алкалността показва, че в разтвор има по-малко количество положително заредени водородни катиони (водородни протони). pH е показател, който е характерен само за разтвори, а не твърди материали.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Разни

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook