НЕнаука

Алекс Орбито е измамник, а не лечител според полицията

От месеци „Списание 8“ рекламират един от „най-известните“ лечители и участват в кампания за популяризирането му – Алекс Орбито. Провеждат се масови прожекции за него, канят го на посещения и подобни. Всъщност самият Орбито е обикновен шарлатан, който се радва на някакъв странен психологичен феномен, при който самата жертва моли насилника си да издевателства над нея.

Алекс Орбито е обикновен необразован филипинец, който от дълги години практикува един от типичните за това население ритуали – психо хирургия. Филипинците практикуват този метод на алтернативно лечение като имитират пенетрация в кухините на тялото, вадейки някакви странни съсиреци, които уж всъщност са причинителя на някое конкретно заболяване. След извършването на тази „хирургическа интервенция“ не остава никаква следа – истинско чудо.

С какво се отличава Орбито от останалите филипинци? Атрактивен е и е привлякъл вниманието на множество туристи. Всъщност той се превръща в атракция за чужденците. Той успява да се превърне от човечец, който досажда на чуждестранните посетители до човек, който ги привлича. Харизматична личност. Успехът е толкова голям, че той прави турнете сред земите на своите верни поклонници. Самият той твърди, че е излекувал 1 милион души.

Реалността обаче е много по-неприятна, но не и неочаквана.

Още през 2005 година Орбито е бил арестуван в Канада заради измама, по-късно е пуснат под гаранция, а накрая е изгонен от страната без право да се връща в нея. Това са факти, които са разпространени от една от най-големите медии в Канада – The globe and mail .

Алекс Орбито е бил задържан на 15 януари 2005 година в Торонто по време на сеанс с клиенти. В него са били открити около 5000 $, а за изминалите 3 дни на терапия при него са преминали общо над 600 човека, от които е събрал над 80 000 $. За терапия от 2-3 минутки е взимал по около 135 $. За полицията остава непонятно как неграмотен човечец, който едва знае няколко думи на английски език, може да излъже толкова много хора

Полицията открива, че тъканите, които уж вади от болните пациенти са всъщност пилешки вътрешности. Определено не е нещо неочаквано. 

Поредният филм, който ще бъде излъчен за този шарлатанин е на 15 август 2017 година. Ако някой от вас реши да го гледа, нека се сети за тези факти и неговия арест.

Източник: https://www.theglobeandmail.com/news/national/psychic-surgeon-a-heel-not-a-healer-police-say/article18229646/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In НЕнаука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook