Наука

Не, “западът” не ни трови с канцерогенно месо!

Втори ден една статия подлудява бг-мамите във форумите и фейсбук групите. В началото смятах да обвиня „журналистите“ в некомпетентност (както обикновено), но статия е пълна с толкова ясно забележими абсурдни твърдения, че ще прехвърля вината върху умствения капацитет на „разтревожените“. Все пак колко акъл трябва да имаш, за да повярваш на такава  черна лъжа, съшита с бели конци  ?”

Каква е целта на статията?

Интересното е, че един и същи текст се появява в 3 сайта, които се смятат за собственост на дебелак, който режисира хибридната информационна война в България – blitz.bg, flagman.bg и petel.bg. Тъжното е, че и трите медии са популярни, четени… Смешното е, че текстовете във blitz и петел съдържат едни и същи правописни грешки. Обикновен copy/paste.

Untitled-3

Очевадно е, че в тази статия авторите (по-скоро той е един) се опитват да представят  Европа и САЩ, като лошите окупатори, които искат да избият човешкото население, а Русия, руските учени и руските журналисти като спасителите. Руските “журналисти” са тези, които разкриват пазената истина – искат да ни тровят. Сякаш самият факт, че са руски трябва да ни убеди в достоверността и качеството на материала. Но всеки знае какво е качеството на руската журналистика – по-ниско е дори от българската. Подобно твърдение може да се изкаже и за руската наука и учени. Значимостта на руската научна продукция от последните 10 години я поставя на 23 място, като САЩ (първо място) имат 240 363 880 цитата на публикуваните научни статии, а Русия 5 947 119 цитата. Това означава, че науката на упадъчната държава САЩ е 40,4 пъти по-значима (1).

Изключително некачествено съдържание

В цялата статия се обяснява как лошият Запад и здравните му организации се опитват да ни тровят с месото. Споменава се, че в ДНК-то на месото се съдържало някакво вещество, което е силен канцероген. Не се споменава конкретно кое е то, а дори и аз не мога да се сетя какво канцерогенно има в ДНК. Първи сигурен сигнал за некачествена журналистика и лъжливо съдържание.

Следващото опасно вещество според „журналистите“ е под номенклатурния номер Е250. Проблемът е, че отново според „журналистите“ зад този номер стои съединението натриев нитрат, а според самата номенклатура – натриев нитрит. С други думи – не е ясно какво има в место, но е сигурно, че е отровно! Си4ки ше омрем.

Приемът на нитрати и нитрити от храните е по-скоро безопасно. Провеждани са проучвания, при които не са открити завишени рискове от развитие на онкологични заболявания при хора (2, 3). Рискът от приема на екзогенно количество от тези съединения изглежда незначителен, което се дължи на факта, че тялото произвежда огромни количества от тях ендогенно. То може да се справя с тях. И да разгледаме конкретен пример: слюнката може да съдържа до 2 мг/Л от споменатите съединения, но концентрацията им в нея може да се покачи до невероятните 72 мг/Л след консумация на само 200 грама спанак (4). На какво се дължи това? Просто на нашия метаболизъм, който трансформира различни азот съдържащи съединения до нитрати и нитрити.

Сайтовете посочват, че съединението се използва като консервант, който не позволява да се развиват бактерии. А аз питам – нима това е лошо? Нетретирано, сурово месо е идеална хранителна среда за огромен брой патогенни бактерии, на които им трябва само 24 часа, за да се развият, а за някои ниските температури не са пречка, защото са психрофилни организми. На всички ни е ясно, че от производството на продукта, до транспортирането му до магазина, а от там до нашата маса минава много повече време от 24 часа. Имаме ли нужда от консерванти, които да инхибират опасната микрофлора? Твърда ДА!

Любимо изречение ми е това: „Направен е експеримент в рамките на 15 дни, при който се установява, че заради месото, съдържащо натриев нитрат, показателите в тялото на човека се увеличават няколко пъти.“ Кои са тези показатели? Нивата на инсулин, туморни маркери, полови хормони, хормони на щастието, кръвната захар или какво? Само „журналист“ от ниско качество може да напише поредица от 20 думи, но без никаква информативна стойност.

Най-големият парадокс е, че въпросното разследване на „руските журналисти“ всъщност е американска продукция, която е дублирана на руски език.

А аз питам отново – колко ви е акълът да се паникьосвате от подобна простотия? Къде ви е критичното мислене, скъпи дами?

 

Научна литература:

1)      http://www.scimagojr.com/

2)      Powlson DS, Addiscott TM, Benjamin N, et al. When does nitrate become a risk for humans? J Environ Qual 2008;37:291–5. CrossRefMedlineGoogle Scholar

3)      European Food Safety Authority. Opinion of the Scientific Panel on Contaminants in the Food chain on a request from the European Commission to perform a scientific risk assessment on nitrate in vegetables. EFSA J 2008;689:1–79. Available from:

4)      Zetterquist W, Pedroletti C, Lundberg JO, Alving K. Salivary contribution to exhaled nitric oxide. Eur Respir J 1999;13:327–33. Abstract

Журналистически статии:

https://petel.bg/Ruski-zhurnalisti-napraviha-zhestoki-razkritiya–Eto-zashho-vse-poveche-hora-umirat-ot-rak–YAdem-meso-s—__219868

http://flagman.bg/article/133729

https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:hB32Tey0NAYJ:https://www.blitz.bg/svyat/ruski-zhurnalisti-vizhte-s-kakv-tsinizm-amerikanski-i-evreyski-lobisti-prichinyavat-rak-na-milioni_news532128.html+&cd=2&hl=bg&ct=clnk&gl=bg

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook