Наука

Eва Екеблад – жената, която направи алкохола възможен и премахна глада в Швеция

Ева Екеблад е шведска графиня, която не е била непозната за светския живот по онова време, но е била по-известна с труда си. Тя е била учен и агроном. През 1746 година тя описва нов метод за получаване на брашно и етилов алкохол от картофи

Именно нейната работа прави картофите популярен продукт в Швеция. По това време алкохолът се е произвеждал основно от зърнени култури, а внедряването на технология за производство на спиртни напитки от грудкови растения е довело до значително подобрение на ситуацията с изхранването на шведското население. Благодарение на иновационния метод са се освободили огромни количества пшеница, ръж и ечемик, които са били пренасочени към производство на тестени изделия. Тази важна променя е редуцирала честотата на появя на масов глад в скандинавските страни.

Ева е била само на 24 година, когато е предала своето научно проучване пред Кралската шведска академия на науките. Две години по-късно, през 1748 година, тя е станала първата жена пълноправен член на Академията, макар 3 години по-късно да е била понижена до почетен член. Все пак е била жена в онези странни времена…

Работата и с картофите е намерила приложение и в козметиката, където е заместила опасни химични съединения с картофено брашно. Тя е открила и начин за избелване на памук и текстил чрез сапун.

На 10-ти юли се навършиха 293 години от нейното рождение, за което Google я почете с променено лого на едноименната търсачка.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook