Наука

През 19 век дилдото е било универсален лек за всичко

В края на 19-ти век и началото на 20-ти в САЩ дилдото е било универсален инструмент за лечение на психиатрични разстройства, главоболие, лош дъх и какво ли още не.

Продуктът се е продавал под търговското име „Dr Young’s Ideal Rectal Dilators“ и е представлявал примитивна форма на съвременните сексуални играчки.

По това време използването на подобни инструменти е било незаконно спрямо юридическите норми, които регулират содомията и затова използването им е било само и единствено след лекарско предписание.

Dr Young’s Ideal Rectal Dilators са били направени от мек гумен материал в торпедовидна форма, а при покупка хората са получавали кутия с комплект от 4 инструмента в различни размери. Някои хора се шегуват, че това е било семеен пакет.

Макар да са липсвали всякакви аргументи за каквито и да е ползи за здравето, продуктът набира популярност и дори се появяват реклами, които твърдят, че „могат да се използват от интелигентни хора“ за третиране на хемороиди и запек.

През 1893 година Dr Young пише „научна“ статия в журнал, на който самият той е радактор, в която статия твърди, че тези прибори могат да излекуват 75% от хората, които се смятат за луди, за няколко седмици.

За щастие „лошото правителство“ слага край на тази лудост през 1938 година чрез въвеждането на федерален закон за храните, лекарствата и козметиката, който закон урегулира продажбата на всякакви подобни шарлатански продукти, които в крайна смета са опасни за човешкото здраве.

Две години след въвеждането на този закон продуктите на Dr Young са били забранени, а съдът излиза със становище, че тези приспособления са опасни за здравето при прилагане съобразното описаните на листовката честота и продължителност. Етикетите на тези продукти са съдържали невярна информация за полезното действие.

Листовките са описвали този продукт като приспособление, което е просто, безопасно, не създава вредни навици и е идеално за третиране на различни състояния, за да се произведат задоволителни резултати. Той помага при наличие на лош дъх, лош вкус в устата, акне, еритема, анемия, безсъние, анорексия, главоболие, диария, невралгични болки, хемороиди, фисури, автоинтоксикации, изнервеност, раздразнителност и други.

Потребителите са били снабдени и с абсурдни инструкции за ползване: „Първоначално започнете с дилейтор номер 1. Затоплете го чрез топла вода, после го намажете със смазочния материал в комплекта или просто ползвайте вазелин. При приклекнала позиция внимателно го въведете в ректума. Изчакайте една минута, за да бъде задържан дилейтора от аналните мускули. Седнете или полежете за половин или един час за постигане на максимално добри резултати. Когато сте готови да преминете на следващия по големина размер, е добре няколко минути предварително да използвате размера, с който сте свикнали.”

В инструкциите е записано дилейтора да не се изпозлва от деца, които са под 8 годишна възраст освен ако няма лекарско предписание.

На 6 декември 1940 година е издадена заповед всички налични бройки да бъдат унищожени.

 Така един човек е станал богат като е убедил огромна маса хора да си купят ненужен продукт, който буквално да си го заврат в… 😀 Да живеят шарлатаните!

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook