Наука

Умните хора живеят по-дълго

Интелектът (а и богатата обща култура) е важна черта, която много хора сякаш подценяват (особено по нашите ширини), но се оказва, че ако искаш да оцелееш по-дълго (дори и днес), той би ти донесъл много важно предимство. Има ли шокирани?

Преди по-малко от месец в престижния журнал The british medical journal (впечатляващ IF = 20.7) бе публикувано проучване (1), в което се търси връзка между интелект и дълголетие/ранна смъртност. За целта изследователите са се разровили в архивите на Шотландия, за да открият данни за всички родени през 1936 година и записани (регистрирани) в различни училища през 1947 г. Тези архиви са създадени от Националните архиви на Шотландия. Информацията за здравния статус или причината смъртта на починалите е взета от NHS (National health service). През 1947 година 94% от родените през 1936 година деца са били подложени на тест за интелигентност. Резултатите отново са архивирани, а настоящото проучване очевидно ги ползва.

С помощта на подходяща статистическа обработка изследователите откриват, че по-интелигентните хора живеят по-дълго. Индивидите с по-слаби резултати на тестовете за интелигентност страдат от по-високи рискове за смърт от една от следните причини: сърдечно-съдови заболявания; ракови заболявания, които се дължат на тютюнопушене; респираторни заболявания; болести на храносмилателната система; различни наранявания и дори съществува по-висок риск от развитие на деменция.

С какво може да се обясни този феномен? За целта са създадени няколко хипотези. Смята се, че по-интелигентните хора водят живот с по-малко рискове – не прекаляват с алкохола, не прекаляват с цигарите. Освен това по-интелигентните хора е вероятно да имат по-богата обща култура, което им позволява да правят адекватна оценка на здравословното си състояние; знаят, че е хубаво да се извършва редовна профилактика ; знаят, че трябва да спортуват; опитват се да се хранят здравословно. Но учените са се опитали да свържат високия/нисък интелект с честотата на поява на различни заболявания чрез информация за различни биомаркери. Наличните данни не позволяват да се направи подобна връзка.

Та, ако искате да живеете по-дълго и да избягвате различни заболявания, просто четете, образовайте се, научете нещо ново, за да можете да разпознавате опасностите, които ви застрашават. Знанието е сила 🙂

1) Calvin Catherine M, Batty G David, Der Geoff, BrettCaroline E, Taylor Adele, Pattie Alison et al. Childhood intelligence in relation to major causes of death in 68 year follow-up: prospective population study BMJ 2017; 357 :j2708

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook