Наука

Умните хора живеят по-дълго

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Интелектът (а и богатата обща култура) е важна черта, която много хора сякаш подценяват (особено по нашите ширини), но се оказва, че ако искаш да оцелееш по-дълго (дори и днес), той би ти донесъл много важно предимство. Има ли шокирани?

Преди по-малко от месец в престижния журнал The british medical journal (впечатляващ IF = 20.7) бе публикувано проучване (1), в което се търси връзка между интелект и дълголетие/ранна смъртност. За целта изследователите са се разровили в архивите на Шотландия, за да открият данни за всички родени през 1936 година и записани (регистрирани) в различни училища през 1947 г. Тези архиви са създадени от Националните архиви на Шотландия. Информацията за здравния статус или причината смъртта на починалите е взета от NHS (National health service). През 1947 година 94% от родените през 1936 година деца са били подложени на тест за интелигентност. Резултатите отново са архивирани, а настоящото проучване очевидно ги ползва.

С помощта на подходяща статистическа обработка изследователите откриват, че по-интелигентните хора живеят по-дълго. Индивидите с по-слаби резултати на тестовете за интелигентност страдат от по-високи рискове за смърт от една от следните причини: сърдечно-съдови заболявания; ракови заболявания, които се дължат на тютюнопушене; респираторни заболявания; болести на храносмилателната система; различни наранявания и дори съществува по-висок риск от развитие на деменция.

С какво може да се обясни този феномен? За целта са създадени няколко хипотези. Смята се, че по-интелигентните хора водят живот с по-малко рискове – не прекаляват с алкохола, не прекаляват с цигарите. Освен това по-интелигентните хора е вероятно да имат по-богата обща култура, което им позволява да правят адекватна оценка на здравословното си състояние; знаят, че е хубаво да се извършва редовна профилактика ; знаят, че трябва да спортуват; опитват се да се хранят здравословно. Но учените са се опитали да свържат високия/нисък интелект с честотата на поява на различни заболявания чрез информация за различни биомаркери. Наличните данни не позволяват да се направи подобна връзка.

Та, ако искате да живеете по-дълго и да избягвате различни заболявания, просто четете, образовайте се, научете нещо ново, за да можете да разпознавате опасностите, които ви застрашават. Знанието е сила 🙂

1) Calvin Catherine M, Batty G David, Der Geoff, BrettCaroline E, Taylor Adele, Pattie Alison et al. Childhood intelligence in relation to major causes of death in 68 year follow-up: prospective population study BMJ 2017; 357 :j2708

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм