Наука

Зачеването на близнаци не прескача през поколение при налични в семейството

В България витае едно схващане, което винаги ме е дразнело и което се оказва напълно грешно (естествено). Ако имате близнак, на детето ви задължително ще се родят близнаци. Ако ваш родител има близнак, то вие задължително ще имате близнаци. Или с други думи – зачеването на близнаци прескача през едно поколение, ако такива вече са зачевани във вашето семейство.

Как се зачеват близнаци?

Зачеването на близнаци е комплексно събитие, което се регулира от генетични фактори и фактори на околната среда. Както всички знаят, близнаците са еднояйчни (монозиготни) и двуяйчни (дизиготни), като зачеването на двуяйчни е два пъти по-често от зачеването на еднояйчните.

При полов процес една яйцеклетка се опложда от един сперматозоид, при което се образува зигота. Понякога в ранното ембрионално развитие зиготата се разделя на две еднакви клетки, което води до формирането на два отделни ембриона. Индивидите носят идентичен генетичен материал, като клонинги. Честотата на зачеване на монозиготни близнаци е 30 до 40 за 1000 новородени. Не са установени ясни фактори, които влияят върху този процес.

За да бъдете зарадвани бъдещите родители от двуяйчни близнаци, трябва две яйцеклетки да се оплодят от два сперматозоида в същия менструален цикъл. Интересното е, че освен, че се наблюдават два пъти по-често, то при тях се наблюдава генетичен и физиологичен компонент – зачеването на двуяйчни близнаци е черта, която може да се унаследява.

Разликата с българското схващане в цялата ситуация е, че унаследяването не се осъществява през поколение и виновници са само жените, но не и мъжете.

Какво увеличава шанса да имате близнаци?

Данните са категорични – жени, в чиито семейства (род) има налични двуяйчни, дизоготни (а не еднояйчни) близнаци е по-вероятно да заченат близнаци. Това показва проучване в журнала The American Journal of Human Genetics с висок IF 11.184, в което са анализирани данните от секвенирани почти 2000 генома на майки на двуяйчни близнаци (1).

Изследването открива, че промени в два гена увеличават шанса за зачеване на двуяйчни близнаци. Става дума за гена FSHB (бета субединица на фоликул стимулиращ хормон), който участва в синтеза на полов хормон и SMAD3, който кодира протеин участващ в медиирането на междуклетъчната сигнализация и може да влияе на начина, по който яйчниците реагират на хормона, в чието кодиране участва FSHB. Тези мутации (SNP – единични полиморфизми в секвенцията на гените) могат да се унаследяват (естествено само от жени), което увеличава шансовете за зачеване на близнаци.

Интересното е, че наличие на един полиморфизъм в секвенцията на гените (SNP) увеличава шансa на бъдещата майка с 29% да има двуяйчни близнаци.

FSHB генът продуцира фоликул стимулиращ хормон, чиито нива са динамични през целия период на зреене на яйцеклетките. Ако нивата му останат прекалено високи, се освобождават повече от една зряла яйцеклетка, което е първото необходимо условия за зачеване на близнаци. Мутацията (SNP) вероятно засилва експресията на гена, който продуцира въпросния хормон.

Има изследвания с участието на жени, които са раждали близнаци. При тях чрез ултразвук е наблюдавано дали при овулация се отделят повече от една яйцеклетка. Именно при тези жени се наблюдава множествена овулация. Хормоналните изследвания откриват, че тези жени отделят в тялото си по-често въпросния фоликул стимулиращ хормон (FSH).

Установено е и, че бъдещи майки над 37 години имат 4 пъти по-голям шанс да заченат двуяйчни близнаци от момичетата на 18 години, но шансът да не се осъществи зачеване също нараства.  Расата също е от значение. Жените от Африка имат 10 пъти по-голям шанс да заченат близнаци от японки или китайки.

Зачеването на еднояйчни близнаци не се влияе от раса или възраст, а нивата са почти винаги идентични за 1000 раждания.

Запомнете – само жените унаследяват полиморфизъм/точкова мутация (SNP), но не и мъжете, която значително увеличава шанса да се заченат двуяйчни (не еднояйчни) близнаци. Ако имате майка, леля, сестра, които са родили близнаци, то вероятността и вие да заченете е по-висока, но не е абсолютна гаранция за успех (в зависимост от гледната точка :)).

Успех бъдещи родители!

Използвана литература:

1) Identification of Common Genetic Variants Influencing Spontaneous Dizygotic Twinning and Female Fertility Mbarek, Hamdi et al. The American Journal of Human Genetics , Volume 98 , Issue 5 , 898 – 908

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook