Наука

Преливане на младежка кръв няма да ви подмлади

През изминалите няколко години бяха публикувани серия от статии и репортажи, които се опитваха да но убедят, че „младата кръв“ е някаква панацея. Масово се разпространяваше информацията, че инжектирането на кръв от по-млади индивиди в по-възрастни води до плеада от положителни и най-вече подмладяващи ефекти. Множество милиардери веднага изявиха желание да се подложат на въпросната процедура. Ново проучване, което бе публикувано наскоро в престижния журнал Nature Communications е на път да унищожи този греховен бизнес.

Учените откриват, че хората имат напълно грешна представа за ситуацията. Кръвта от млади индивиди най-вероятно няма никакви терапевтични и подмладяващи свойства, а просто кръвта на възрастните е “по-токсична”.

Изследователите са преливали кръв от млада мишка в по-възрастна, но не са открили никакви значителни, клинични ефекти. Обратното действие обаче, преливане на кръв от възрастна мишка в по-млада, е довело до редица неблагоприятни ефекти в множество органи и тъкани на младия индивид. Проучването предлага идеята, че реалният застаряващ фактор  вероятно се дължи натрупващи се молекулни агенти с неблагоприятно действие, а не изчерпване на подмладяващи такива.

Каква всъщност е модата?

През 2005 година бе публикувано проучване в Nature, в което се описва как хирургично учени са свързали възрастна и млада мишка (парабиоза), при което кръвотока на двата изследвани обекта се е смесвал свободно. Учените докладват, че тъканите по-възрастния индивид вероятно претърпяват репарация, което може да се дължи на обмена на телесни флуиди. Медиите естествено превръщат тази статия в сензация, но те добавят по нещо от себе си, което от своя страна създава една нереална представа за реалната ситуация. Това, което е пренебрегнато във въпросното проучване е, че по-възрастният индивид се е „възползвал“ от предимствата на младите дробове, сърце и бъбреци.

Учените тогава не са могли категорично да докажат, че именно кръвта е виновна за наблюдаваните благоприятни ефекти, затова провеждат ново проучване (настоящото), което елиминира свързването на двата индивида, но обмяната на кръв все пак е запазена.

Обменът на кръв е бил осъществяван, докато всяка възрастна мишка е имала в себе си минимум 50% „млада кръв“. След месец изследователите прегледали всеки орган и система на тестовите обекти. Възрастните индивиди не са претърпели значителни (статистически значими) подобрения, но младите били със влошено здраве. Кръвта на възрастните индивиди ги е застарила.

Какво има в „старата кръв“?

Изследователите смятат, че в нея се намират определени молекули, които се акумулират с процеса на стареене. Тези молекули могат да инхибират растежа и развитието. Тези инхибитори са явно доминиращи над молекулите в кръвта на по-младите индивиди, което обяснява тяхното влошено здравословно състояние в края на експеримента.

Всичко това отваря ново научно поле, което ще се стреми да открие инхибитори на тези молекули, които ни влошават здравословното състояние. Възможно е тези инхибитори да са огромен брой, но част от тях могат да имат регулаторна функция, които да регулират останалите. Учените искат да видят как системите и органите на възрастни индивиди ще се държат, когато бъдат изложени на вещества, които инхибират действието на самите инхибитори. Това може да доведе до потенциално лечение за диабет, остеопороза и други заболявания, които са свързани с напредналата възраст.

Стареенето е сложен процес, а една шарлатанска индустрия бе обезглавена благодарение на… науката 🙂

Цитирано научно проучване:

  • Nature Communications 7, Article number: 13363 (2016) doi:10.1038/ncomms13363

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook