Наука

Един съществуващ вирус, един лъжец, един неспазен бас и много необразовани хора

Следващите няколко реда могат да ви ядосат леко, защото са посветени на един мъж, който се хваща на бас, но го губи. Мъжът отказва да изпълни обещанието си, което сам отправя, което от своя страна е проява на липса на всякаква чест и достойнство.

Преди няколко години немският биолог Щефан Ланка (вирусолог), който е и върл антиваксър, дава ново проявление на своето невежество – обзалага се на бас с цялото общество, че вирусът на морбилите (род Morbillivirus) не съществува. Първият, който успее да докаже, че вирусът съществува, ще спечели 100 000$.

Да вземеш тази сума е все едно да вземеш близалка от дете – толкова е лесно. На призива откликва д-р Дейвид Барден, който изпраща серия от научни проучвания от реномирани научни журнали, които не просто доказват съществуването на вируса, но описват неговата интимна молекулярна структура и функции. Ето и самите проучвания:

1)     Propagation in tissue cultures of cytopathogenic agents from patients with measles. – проучване, което разглежда размножаването на вируса в тъканни култури. Самите вирусни частици са изолирани от инфекциозни пациенти (Източник 1).

2)     Studies on measles virus in monkey kidney tissue cultures – едно от ранните проучвания на вируса. Той е изследван в маймунски тъканни култури. Вирусите са вътреклетъчни паразити и могат да се изучават само, когато инфектират живи тъкани, а в лабораторни условия това става в клетъчни и тъканни култури (Източник 2).

3)     Structure, Transcription, and Replication of Measles Virus – в това проучване е разгледана интимната структура на вируса, как се реплицира (размножава) и транскрипцията на генома му – един много разнообразен процес при вирусите (Източник 3).

4)     Electron microscopy of measles virus replication – в тази научна статия се представят и фотографии на самия вирус, добити  чрез електронна микроскопия (Източник 4).

5)     The molecular length of measles virus RNA and the structural organization of measles nucleocapsids. – в това проучване се разглежда структурата на генома на вируса, както и обвивката (нуклеокапсида), която го обгражда (Източник 5).

6)     Analysis of Morphology and Infectivity of Measles Virus Particles – последната статия разглежда морфологията на самия вирус, както и неговата инфекциозност (Източник 6).

Untitled-6

Ланка пренебрежително отхвърля тези доказателства и отказва да спази баса, който самият той създава. Според него доказателството за съществуването на вируса не са убедителни. Той вярва, че заболяването всъщност е на психосоматична основа и се проявява при изживян силен стрес, а не се дължи на инфекциозен агент. Естествено аргументи в подкрепа на тази (психосоматична) теза не са предоставени.

Битката се пренася в съда на град Равенсбург, а решението е в полза на д-р Барден. Съдът смята, че доказателствата са солидни, а Ланка трябва да изплати 100 000$ на лекаря.

Ланка обжалва решението и в края на 2016 година се стига до ново решение – Ланка не трябва да заплаща споменатата сума. Причината за това решение е чисто семантична, а не научна. Според съда всяка една от предоставените статии не доказва категорично и самостоятелно (подчертавам самостоятелно) съществуването на вируса. Експертът, който помага на делото,  проф. Podbielsky изразява своето критично мнение, че всички предоставени статии заедно доказват съществуването на вируса и е много трудно в една единствена статия това нещо да се направи. А именно това очаква съда.

Този казус доказва, че фактите имат различна стойност за съдебната система, а истината може да бъде изкривена.

Резултатът от цялата история е пагубен, защото всички дезинформационни сайтове разпространяват лъжата, че „Биолог доказа, че вирусът на морбилите не съществува“, когато истината е съвсем различна…

Множеството индивиди, които вярват на подобни лъжи показват липсата на всякакви познания по темата.

Глупавите са толкова глупави, че не осъзнават, че са глупави.

Цитирана литература:

1)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13177653

2)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13508251

3)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13508251

4)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5774139

5)     https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6540797

6)     http://www.osaka-med.ac.jp/deps/b-omc/articles/532/532daikoku.pdf

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook