Наука

Петнистите скунксове еволюират в три отделни групи

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Скунксовете са изключително интересни същества, които винаги са вълнували хората, а и са редовни герои в множество анимации и филмови продукции. Един определен вид петнист скункс (Spilogale gracilis) впечатлява хората, които веднага се влюбват в него, с факта, че преди да ги напръска с коктейл от серни флуиди, той    се изправя на предните си лапи и успешно се балансира в изправена позиция.

Бозайникът ни изненадва с още един факт – той еволюира и можем да го наблюдаваме. Наскоро бе публикувано проучване в Ecology and Evolution (добър IF 2.537), в което се съобщава, че това страшилище е еволюирало в три генетично различни групи (клади) по много любопитен начин – еволюция не спрямо геологична изолация (класически начин за генетично разделяне на един вид в два различни), а климатична. Смята на климата е довело до генетично разделяне на вида.

Всъщност е много лесно да се създаде нов вид. Просто поставете река или планина, които да разделят една популация на две. Ситуацията с този петнист скункс е идентична, но е още в много ранна фаза, за да се нарече, че има нови видове, когато всъщност са обособени 3 нови групи  (клади) – западна, източно-централна и югозападна. Трите клади се намират в различни географски райони, но те не се разделят от някакви геологични граници.

Untitled-1

Но когато се говори, че промяната в климата е виновна за еволюцията на този бозайник, то не става дума за промяната, която (може би е или не) в следствие на антропогенното въздействие. Еволюцията на скункса трае повече от 1 милион години, а промяната в климата е настъпвала постепенно, бавно и плавно. С разтапянето на ледниците, които са се намирали в тези територии са се открили нови местообитания, които очевидно са били подходящи за живот и са могли да поддържат жизнена популацията на въпросния вид. Климатичните различия обаче упражняват различен еволюционен натиск, което е видно и в геномите на индивидите от трите клади.

Еволюционното пътешествие на тези скунксове ни напомня факта, че промените в климата влияят различно на различните видове. Затоплянето на океаните влияе негативно върху коралите, но очевидно повишаването на температурата е благоприятно явление за някои бозайници.

Промените в климата не застрашават толкова силно световното биоразнообразие, колкото урбанизацията и унищожаването на диви местности, а с тях и местообитанията на множество видове.

Ferguson AW, McDonough MM, Guerra GI, et al. Phylogeography of a widespread small carnivore, the western spotted skunk (Spilogale gracilis) reveals temporally variable signatures of isolation across western North America. Ecol Evol. 2017;00:1–12. https://doi.org/10.1002/ece3.2931

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм