Наука

Петнистите скунксове еволюират в три отделни групи

Скунксовете са изключително интересни същества, които винаги са вълнували хората, а и са редовни герои в множество анимации и филмови продукции. Един определен вид петнист скункс (Spilogale gracilis) впечатлява хората, които веднага се влюбват в него, с факта, че преди да ги напръска с коктейл от серни флуиди, той    се изправя на предните си лапи и успешно се балансира в изправена позиция.

Бозайникът ни изненадва с още един факт – той еволюира и можем да го наблюдаваме. Наскоро бе публикувано проучване в Ecology and Evolution (добър IF 2.537), в което се съобщава, че това страшилище е еволюирало в три генетично различни групи (клади) по много любопитен начин – еволюция не спрямо геологична изолация (класически начин за генетично разделяне на един вид в два различни), а климатична. Смята на климата е довело до генетично разделяне на вида.

Всъщност е много лесно да се създаде нов вид. Просто поставете река или планина, които да разделят една популация на две. Ситуацията с този петнист скункс е идентична, но е още в много ранна фаза, за да се нарече, че има нови видове, когато всъщност са обособени 3 нови групи  (клади) – западна, източно-централна и югозападна. Трите клади се намират в различни географски райони, но те не се разделят от някакви геологични граници.

Untitled-1

Но когато се говори, че промяната в климата е виновна за еволюцията на този бозайник, то не става дума за промяната, която (може би е или не) в следствие на антропогенното въздействие. Еволюцията на скункса трае повече от 1 милион години, а промяната в климата е настъпвала постепенно, бавно и плавно. С разтапянето на ледниците, които са се намирали в тези територии са се открили нови местообитания, които очевидно са били подходящи за живот и са могли да поддържат жизнена популацията на въпросния вид. Климатичните различия обаче упражняват различен еволюционен натиск, което е видно и в геномите на индивидите от трите клади.

Еволюционното пътешествие на тези скунксове ни напомня факта, че промените в климата влияят различно на различните видове. Затоплянето на океаните влияе негативно върху коралите, но очевидно повишаването на температурата е благоприятно явление за някои бозайници.

Промените в климата не застрашават толкова силно световното биоразнообразие, колкото урбанизацията и унищожаването на диви местности, а с тях и местообитанията на множество видове.

Ferguson AW, McDonough MM, Guerra GI, et al. Phylogeography of a widespread small carnivore, the western spotted skunk (Spilogale gracilis) reveals temporally variable signatures of isolation across western North America. Ecol Evol. 2017;00:1–12. https://doi.org/10.1002/ece3.2931

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook