Наука

Журналистите са научно неграмотни (част 5): Нова телевизия срещу ваксините и конвенционалната медицина (видео)

Хипи модата е един доста интересен феномен за наблюдение, който кара хората да се движат буквално в насрещното платно, срещу течението, което застрашава живота им. Модерно е да си различен, да си бунтар, макар срещу имагинерен враг. Интересно проявление е, че „хипи“ индивидите се противопоставят изцяло на конвенционалната медицина, защото поради някаква причина тя е лоша. Конвенционалната медицина се заменя с алтернативна, а причината за това е алтернативна информация, която се противопоставя на конвенционалната, доказаната, общоприетата. Алтернативната не се основава на факти, на проучвания или на емпирични наблюдения, които подлежат на безкрайна повтаряемост, но пък е по-лесна за разбиране и усвояване. Алтернативната звучи по-привлекателно, по-секси е, защото има и малко мистика. Но в медицината място за мистика няма.

Нова телевизия сякаш има практика да представя сензационно основнo една гледна точка – грешната. Традиционно всяка делнична сутрин се говори как да се лекуваме сами алтернативно чрез урина, електричество или насекоми, как да отслабнем с прием на опасни и безполезни хранителни добавки – абе как да си застрашаваме живота. На 11 юни 2016 година Нова телевизия излъчи продължителен репортаж (Източник 4), в който стигна до заключението, че конвенционалната българска медицина убива онкоболните, но съществува център за алтернативно лечение, който прави чудеса. Оказа се, че въпросният център взима огромна сума, но предоставя лечение на злокачествени заболявания, което не просто не е ефективно, а дори може да стимулира метастазирането, което бързо може да доведе до летален край. Центърът бе затворен от Министерството на здравеопазването поради опасността, която представлява за лековерните пациенти. Нова телевизия не се извиниха за чудовищната манипулация, която създадоха.

На 07.05.2016 г. Нова телевизия, продукцията „Комбина“ и Галя Щърбева направиха отново подобна чудовищна манипулация, която налива масло във вече бушуващия пожар на тема ваксини. Те се опитаха да всеят масова паника в населението, за да увеличат своя рейтинг. Притеснителното е, че фактите, които представят са лъжливи, а изводите напълно грешни. Това се дължи на лошата журналистика, неспазване на елементарни етични норми и стандарти на работа. Галя Щърбева дори не си бе направила труда да прочете единственото научно проучване, което цитира.

Каква е тезата на „Комбина“ и Галя Щърбева?

В репортажа се разкрива „стряскащо откритие“ на специалист от БАН. Отправят се три много притеснителни твърдения:

  • Информацията е останала „извън полезрението на обикновените хора“ . Сякаш някой умишлено се опитва да скрие тази информация. Сякаш има конспирация срещу българското население. Изключително несериозно.
  • БАН не позволява на авторката на „стряскащото откритие“ да говори. Отново чувството за заговор срещу обикновения гражданин се засилва. А истината е, че БАН не застава зад заключенията направени в “Списание 8”. Нито един уважаващ себе си микробиолог не би застанал зад подобни абсурдни твърдения.
  • Финалът на репортажа завършва с извода, че всеки трябва да вземе правилното решение на база на адекватна информация. За Нова телевизия очевидно това е да се забранят ваксините, което  се обяснява с техните (грешни) факти.

И отново – най-фрапиращото е, че журналистите не са прочели шокиращите разкрития, които цитират. Те не са вникнали в тях, но създават грешни внушения.

Каква е истината за ефективността на ваксината против туберкулоза?

Тук трябва да се разбие един мит. Методите за превенция не гарантират безусловна защита, а редуцирани рискове. Проведените мета анализи и мащабни проучвания  показват, че рискът от инфекция може да бъде намален с над 80%, но стойността варира при различните проучвания. Освен това рискът от развитие на бактериален менингит също силно се редуцира, а това е добре, защото лечението на това коварно състояние е трудно, а често завършва летално, което означава, че и смъртните случаи също намаляват (Hаучни статии 1  и 2). Самата ваксина е много успешна съпътстваща антиракова терапия, тъй като стимулира имунната система да се бори със злокачественото заболяване. Този факт сякаш се противопоставя на твърдението на журналистите, че причинява рак.

Untitled-2

Авторката Доц. д-р Надя Маркова не подкрепя направените изводи от “Списание 8” и “Нова телевизия”

В интервю (Източник 3) за БНР на авторката на цитираните проучвания  става ясно, че публикуваното от журналистите от споменатите медии не отговаря на реалното мнение на на г-жа Маркова. Твърденията, че ваксината против туберкулоза причинява рак и автоимунни са свободно тълкуване на журналистите, което не се споделя от самия автор. Доц. Маркова потвърждава ефективността на ваксината, всичко постигнато и факта, че България все още е рискова територия (поради малцинства и незаконна миграция от Азия) и е наложително кампанията за превенция на тубркулоза не просто да не се прекратява, а да се стимулира и промотира.

С това си непрофионално поведение “Списание 8”, “Нова телевизия”, “Комбина” и Галя Щърбева подкопаха професионализма на Доц. Маркова, похабиха нейния труд и урониха престижа на БАН. Само защото са решили, че могат да преписват свободни съчинения на трети лица, за да постигнат рейтинг и продажби.

Защо някои държави не прилагат задължително BCG ваксина?

Нова телевизия, Комбина и Галя Щърбева се опитват да ни убедят, че щом някои развити страни нямат задължително имунизиране с BCG ваксина, значи тя е опасна. Пореден опит за манипулативна, но с елементарна аргументация.

Истината е, че WHO препоръчва BCG  да се използва в общности с висок риск от инфекция с Mycobacterium tuberculosis. Там където все още се наблюдава разпространение на това заболяване, превенцията e задължителна. BCG се прилага задължително в рискови региони, като Бразилия, всички държави от Централна и Южна Америка, Тайланд, Монголия и други рискови региони. Във Франция задължителната ваксинация е била между 1950 и 2007 година, но поради прекалено ниския риск, тя вече не е задължителна – превенцията е дала своя положителен ефект. В Обединеното кралство програмата за превенция е продължила от 1953 година, до 2005 година, като научни изследвания показват, че превенцията с тази ваксина е напълно ефективна в продължение на цели 15 години (2).  В Норвегия ваксината е била задължителна до 1995 година, а днес тя е препоръчителна основно за компактни, рискови групи. САЩ от своя страна предпочитат да лекуват туберкулозата, а не да извършват превенция.

Трябва да се знае, че лечението на туберкулоза е много продължително (поне 6 месеца) и не особено приятно. Лечението включва използване на изониазид и римфапицин, но все по-често се наблюдава инфекция с мултирезистентни щамове, което е истинско изпитание за адекватно и ефективно лечение. Затова методите за превенция са препоръчителни.

Какъв е изводът от цялата история? Преди да създавате паника и нови конспирационни теории, първо се информирайте и прочетете източниците на информация, които цитирате. За мен е ясно, че журналистите четат само заглавията повърхностно, но се надявам, че поне след 100 години това ще се промени. Когато някой говори за социална отговорност (социално отговорна медия), то той трябва да знае, че с подобни лъжи може да навреди на обществото. Това не е социално отговорно поведение!

ПП Една медия, която разпространява лъжливи новини, не може да стои в оснавата на кампания срещу тях. Нима ще се изправи сама срещу себе си?

Научни статии:

1) Colditz GA, Brewer TF, Berkey CS, Wilson ME, Burdick E, Fineberg HV, Mosteller F. Efficacy of BCG Vaccine in the Prevention of TuberculosisMeta-analysis of the Published Literature. JAMA. 1994;271(9):698-702. doi:10.1001/jama.1994.03510330076038

2) Styblo, K; Meijer, J (March 1976). “Impact of BCG vaccination programmes in children and young adults on the tuberculosis problem.”. Tubercle. 57 (1): 17–43. doi:10.1016/0041-3879(76)90015-5. PMID 1085050.

3) http://bnr.bg/post/100828756/doc-d-r-nada-markova-ne-moja-da-dokaja-opasnost-ot-rak-i-avtoimunni-bolesti-zaradi-vaksinacia-s-bcj

4) http://6nine.net/2016/06/13/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook