Наука

Безглутеновата диета е вредна според проучване на Harvard university

Глутенът е едно от онези неща, които малко хора знаят какво точно представляват, но са обвинявани за причиняване на всевъзможни заболявания, а защо не и за някое природно бедствие. Причината зад глутеновата истерия е, че има индивиди (фиксиран 1% от населението), които страдат от цьолиакия. Именно този факт стои в основата на една безглутенова индустрия, бувално. Eдна от иконите на алтернативната медицина – Наташа Кембъл Макбрайд, която е автор на прословутата безглутенова ГАПС диета, смята глутена за върховното зло. Според нея той е причина за абсолютно всяко тежко състояние, дори развитието на аутизъм. Именно подобни идеи карат много хора да загърбят глутена – нова мода, която няма логическо обяснение, но движи пазар за милиони.

Уви, модите в хранителните режими и „лайфстайла“ почти никога нямат научна обосновка и най-често са в остър конфликт с наличните данни. Такъв е и случаят с безглутеновото хранене – отричането на всякакви продукти съдържащи глутен, което води до не консумация на  редица други важни нутриенти.

А знаете ли, че НЕконсумирането на глутен и продукти, които го съдържат няма кой знае какви положителни ефекти за здравето и дори може да ви навреди?

Тази година е публикувано проучване на Harvard University в престижния журнал The BMJ с впечатляващ IF 19.697, което е протекло 26 години и е с представителна извадка от 45 303 мъже и 64 714 жени. Целта е била да се проучи какви са дълготрайните ефекти върху здравето на  консумацията на глутен. Резултатите са показали, че хранителният прием на глутен не е свързан с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, но ограничаването му може да доведе до намалена консумация на някои важни компоненти от диетата, което от своя страна увеличава значително споменатия по-горе риск. Или с други думи – ако избягвате глутен съдържащи продукти, има по-голям риск да развиете сърдечно-съдово заболяване. В групата на НЕконсумиращите глутен е имало със 75 случая повече на заболели от споменатите заболявания.

Авторите на проучването подчертават в заключението си, че не трябва да се промотира и препоръчва безглутенова диета на хора, които не страдат от цьолиакия.

Проучване: Lebwohl Benjamin, Cao Yin, Zong Geng, Hu Frank B, Green Peter H R, Neugut Alfred I et al. Long term gluten consumption in adults without celiac disease and risk of coronary heart disease: prospective cohort study BMJ 2017; 357 :j1892

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook