Наука

Какви са механизмите на действие на измамата „ДЕТОКС“?

Темата съм я разглеждал много подробно в предишни публикации, но този път ще видите по какъв начин шарлатаните ви мамят, за да повярвате, че детоксикацията работи. А в представите на некомпетенните шарлатани и вярващи, този процес пречиства тялото от всички токсини. Токсините не е ясно какво представляват, но са лоши! Не е ясно и защо… Ефективността на тези процедури може да се постави под въпрос, по-скоро липсва, но цената, за да им се насладите е висока. Всяка стотинка, която е дадена за нещо, което не функционира, е похабена сума.

http://spademetra.bg/yonna-teoria-vana-za-detoks/

http://spademetra.bg/yonna-teoria-vana-za-detoks/

Първият и много популярен метод се нарича Aqua detox. Най-често това е баня за крака с течност, в която „виждате“ как токсините излизат от вас. Подобни техники са рекламирани от множество електронни издания и най-вече различни предавания за не особено интелигентни индивиди, като „На кафе“. По време на процедурата трябва да си поставите краката във вода в йонизиращ уред и да поръсите със соли. По-този начин се моделира „биоенергийното“ поле на водата, за да се стимулира изхвърлянето на токсините. В кратък период от време водата започва да си променя цвета, което уж се дължи на наличните токсини в нея. След половин час водата си сменя цвета напълно, но най-често в червен, кафяв или черен цвят.

Производителите на подобни уреди обясняват, че телата ни са пълни с токсини (без конкретизиране на вида), а краката ни съдържат „специални пори“ (открити от древни китайци), през които токсините излизат, а водата променя цвета си. Но дали оцветяването се дължи на токсините, или всичко е измама?

Най-лесният начин да проверите тази теза е, като просто не си потапяте краката в нея. Истината е, че по време на детоксикацията във водата се отлагат окислени метали, които придават червен, кафяв до черен цвят. Те не идват от тялото ви обаче… Във водата има и соли или по-точно натриев хлорид (NaCl). Те са нужни, за да протече реакцията електролиза, която трябва да е позната от часовете по химия. Именно затова по време на детоксикация може да усетите миризма на хлор. По време на електролизата се отделя газ хлор. Детоксикаторите твърдят, че това е продукт на тялото ви, което се пречиства, но не е истина…

Но има ли токсини във водата? Истината е, че няма. Много хора са си правили експерименти, като са взимали проби за изследване на детокс водата за наличие на урея и креатинин – два основни отпадни продукта на човешкия метаболизъм. Е, такива “токсини” не са били откривани. Разбира се някои производители на подобни апарати отричат вече тялото да изхвърля каквото и да е, но това се дължи на гонения от регулаторните органи.

Untitled-2

Детокс лепенки

Тези продукти се продават във всеки уважаван магазин за здравословни стоки, та дори и от козметични дистрибутори, като AVON. Много приличат на чаени пакетчета, които са фолирани от една страна, които си залепяте някъде по тялото преди да си легнете. Когато се събудите на сутринта, ще подушите странна миризма, нещо странно, гнусно и кафеникаво залепено за крака ви, а в него въпросното пакетче. Именно това странно и миризливо нещо трябва да са токсините (отново неизвестни).

Можете да си направите интересен експеримент. Намокрете подобна лепенка с вода, лепнете я на затопленa чаша и изчакайте 10 минути. Ще видите как се формира кафява слуз. Очевадно това не са токсини. Можем да разгледаме този продукт и в по-интимен план – ако разгледате съставките на лепенките, ще установите, че не са подбрани случайно. Най-често се използват хигроскопични киселини под формата на пудра, която попива огромно количество вода.

Друг компонент, който може да се срещне са „хидролизирани въглехидрати“. Това са полимери, които са били разградени до по-малки съставни части (олигомери и мономери) в процес – хидролиза. От тук идва и името хидролизирани въглехидрати – такъв може да бъде нишестето. Най-вероятно този компонент трябва да придаде лепкавост на целия продукт.

Интересното е, че шарлатаните се опитват да убедят хората в ефективността на тези продукти чрез реални „експерименти“, но никога не се посочва методиката, а само резултатът, който винаги е положителен (в подкрепа на продукта). Съмнително?

А чували ли сте за свещи за уши?

Общи линии това са кухи свещи, които се поставят в ушните канали и се запалват. Димът изпълва камерите на ушите, създава се лек вакуум, който сякаш масажира каналите. Восъкът оформя отпечатък на каналите, а по него се полепват всички токсини (отново неизвестни), които се отчистват чрез премахване на отпечатъка. Естествено няма смисъл да коментирам, че и този метод не работи. По-притеснителното е, че има множество описани случаи на тежки изгаряния при използване на подобни свещи. Не е трудно да се сети човек, че да си палиш свещи в ушите няма да завърши добре.

Нов физиологичен процес

Детокс феноменът е интересен защото представлява най-важното творение на маркетолозите, лайфстайл гурутата и алтернативните терапевти – създаването на нов физиологичен процес. В биохимично отношение деотоксът е безсмислен процес. Няма данни за съществуване на детокс система в тялото. Да, пържените картофки може да не са полезни, но не защото оставят някакви опасни токсини в тялото, които могат да бъдат изведени чрез специфичен пречистващ процес. Физиологичната система, наречена детокс, е просто маркетингово изобретение.

Проблемът е, че здравословните, детокс специалисти вероятно дори не са чували за метаболома, за огромната схема от метаболитни реакции, които описват разграждането на храната и конверсията на всеки неин компонент в някакъв друг (трансформация – от въглехидрат в мастни киселини, в аминокиселини или в нещо друго). Съществуват стотици възможни конверсии и посоки, в които един метаболит може да поеме, но в цялата тази схема сякаш никъде не се открива въпросната детокс система. Никъде не се вижда къде и какви токсини се синтезират. Това health гурутата и нутриционистите биха го знаели, ако имаха някаква биохимична култура. Но това в онлайн американските „университети“ не се изучава подобно нещо (всички нутриционисти придобиват специалност от САЩ чрез онлайн обучение).

Понеже въпросният процес няма никакво научно значение, детоксът трябва да се смята по-скоро за културен продукт. Той съчетава в себе си елементарна логика с медицинска фантастика.

Трябва да стане ясно, че няма нищо лошо да се консумират здравословни продукти, но не в това се крие философията на детокса. Тя се основава на желанието на хората да се справят с проблемите чрез бързи и мигновени “фиксове”, докато рисковите фактори си остават непроменени, а те действат в големи периоди от време непрестанно. Престъпно е да се твърди, че тези магически ритуали се основават на реална наука или дори на иновативна такава. Всяка религия или култура има някакви форми на пречистващи ритуали, които включват гладуване, диети, къпане и подобни, които са забулени в митологизми.

Пречистването и покаянието са често срещани теми в ритуалите, защото самите ние изпитваме нужда от тях. Всички вършим неща, за които съжаляваме. Те са били част от ежедневието във времената, в които науката е била по-скоро игнорирана. Но днес науката е движеща сила и в настоящата ера няма място за псевдонаука, лъжи и измами.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook