Наука

Изкуствена утроба – нов животоспасяващ метод за преждевременно родени (видео)

Чудо или ужас? Във вътрешността на огромен „плик“ с тръби за кръв и флуиди, осем фетуса (агънца) се развиват, както биха се развили в утробата на майките си. В продължение на 4 седмици техните бели дробове и мозък нарастват, пониква им козина, отварят си очите, извършват движения и се учат да преглъщат – според ново проучване, което прави първите крачки в създаването на изкуствена утроба. Един ден това устройство би могло да помогне на преждевременно родени бебета да се развият извън родилката, но все още е тествано само върху овце.

Привлекателно е да си представим свят, в който в изкуствени утроби се развиват бебета, което елиминира здравните рискове от бременността. Но все пак е важно да не преувеличаваме, а да погледнем хладнокръвно на наличните данните. Според самия автор на проучването, истинска фантастика е да се смята, че може да се вземе плод в ранен етап на ембрионалното си развитие и да се постави в „машината“, където да се завърши процеса, но без майката да е критичният елемент в него.

Идеята на Biobag (името на иновативния апарат) е да се предостави идентични условия, като тези в in vivo средата, на бебета, които са родени месеци преди термина.

Биобаг не прилича на утроба, но съдържа същите важни компоненти: плик, който играе ролята на бариера, която защитава плода от външния свят; електролитен разтвор, който облива плода, както амниотичната течност; източник за циркулация на кръв, а съответно въглероден диоксид и кислород.

Преждевременното раждане е една от основните причини за смъртност сред новородени. В САЩ 10% от ражданията настъпват преждевременно, което означава, че са родени преди да достигнат до 37-та си седмица. Някои от децата се раждат дори преди 28-та седмица. Тези бебета се нуждаят от интензивни грижи, защото продължават да се развиват извън тялото на майките си. Децата, които оцелеят при раждане, се нуждаят от машинно дишане, медикаменти и системи за изхранване. Ако оцелеят след тези интензивни грижи, голяма част от децата продължават да страдат от редица заболявания, които са резултат от прекъснатото развитие на органите и системите.

Именно затова от десетилетия учени се опитват да създадат изкуствена утроба, която би предоставила една по-естествена среда. Едно от най-сериозните предизвикателства е било да се създаде кръвоносната система, която свързва майката с фетуса – кръвта на майката се влива в бебето и обратно. Така се обменя кислород и въглероден диоксид. Кръвта трябва да се влива с налягане с определени параметри, но използването на външна помпа би увредило сърцето.

За да се реши този проблем, е създадена безпомпена кръвоносна система. Те са свързали кръвоносните съдове от пъпната връв към нов вид оксигенатор, при което кръвта се придвижва  бавно и гладко през системата. Използването на допълнителнителна помпа не е било наложително.

Трябвало е и да се елиминира риска от инфекции, към който преждевременно родените са изправени. Именно тук се намесват плика и амниотичната течност. Течността навлиза и излиза, точно както се наблюдава in vivo, при което се премахват отпадните продукти, плодът се предпазва от инфекции, а дробовете остават пълни с течност.

Въпросните 8 агънца, които са отглеждани 4 седмици в изкуствена среда, са имали идентично развитие, като тези отгледани в естествени условия. От всички само 1 е било евтаназирано, но за да му бъдат изследвани органите. Дробовете и мозъкът (органите, които са най-уязвими) са били неувредени.

Но разбира се агнетата не могат да се сравняват с хората – развитието е малко по-различно. Самият автор отбелязва, че ще са нужни още много проучвания и изследване на безопасността на този метод преди да се тества с хора. Положителното е, че и сега, и в други експерименти не са открити никакви дълготрайни проблеми и увреждания.

Според самите специалисти е по-важно превантивно да се предотвратяват причините за настъпване на преждевременно раждане, а този иновационен метод да се използва само при неизбежна нужда. Все пак по-добре детето да се развива в безопасна, изолирана и максимално идентична до реалната среда, отколкото да се подлага на стрес, който могат да преживеят (или не) днес.

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook