Наука

Безобидни вируси могат да причинят цьолиакия

Двете части на региона Карелия във Финландия и Русия са впечатляващо еднакви. Споделят уникална архитектура, хората имат общ произход и гени, говорят идентични диалекти. Но интересното е, че във финландската част има 10 пъти повече страдащи от цьолиакия.

Не, причината не е защото консумират хляб и глутен. Руснаците всъщност консумират повече глутен от скандинавските си съседи, което означава, че тезата за опасните рафинирани суровини отпада. Не е напълно ясно кое причинява този проблем, но географското разделение показва, че това не е случайност.

Знаем, че страдащите от цьолиакия имат един от два възможни генетични дефекта. Това би трябвало да означава, че заболяването е унаследяемо, а не се причинява от екологичен фактор на околната среда. Но да погледнем отново Карелия – две групи хора с почти идентична генетика, но с много различен модел на заболеваемост от цьолиакия. Единствената разлика между руснаци и финландци е техният начин на живот. Интересното е, че принципно много хора имат същите генетични аномалии, които се наблюдават при всички страдащи от цьолиакия, но само един процент от населението страда от заболяването. Всичко това показва, че това състояние не се дължи само и единствено на генетика.

Съществуват множество фактори, които взимат участие. Една от по-популярните теории е инфекция. Очевидно инфекциите имат краткотрайни ефекти върху имунната система, но някои могат да имат и по-дълготрайни такива. Да разгледаме вирусите от сем. Reoviridae. Хората постоянно са атакувани от различни вируси, които не винаги имат клинична проява, което не може да се каже за познатите ротавируси (чревни инфекции – диария) или риновируси (настинка). Реовирусите причиняват субклинични инфекции, което означава, че тялото активно се бори с вирусната инфекция, но не развивате симптоми и дори не усещате, че сте инфектирани. Това прави реовирусите почти безобидни, но освен ако не носите генетични дефекти, които могат да причинят цьолиакия.

Изследователи от Чикагския университет се предположили, че реовирусите могат перманентно да променят имунната система, така че да увеличат шанса от развитие на непоносимост към глутен, но само, ако вече сте генетично предразположен. Били са прави.

Реовирус + глутен + генетични дефекти = цьолиакия?

Храносмилателната система е основен вход за всички патогенни вируси и бактерии. Понеже червата постоянно са в контакт с нови бактерии и вируси, ние сме развили имунна система, която може да разпознае протеини на патогени от хранителни протеини.  Системата работи добре почти постоянно. Работи добре дори, ако имате един от въпросните два генетични дефекта. Мутациите са наречени HLA-DQ2 и HLA-DQ8 – абревиатура за част от имунната система, която разпознава чужди компоненти и означава човешки левкоцитен антиген (HLA). При хора с DQ2 и DQ8 разпознавателната функция не работи перфектно. Ако по същото време, когато консумирате храна с глутен и сте инфектиран с реовирус, имунната система може да се обърка. Някои реовируси причиняват възпалителна реакция на различна локация от тази, в която има наличие на глутен.

Изследването е извършено върху мишки, защото е много лесно геномът им да се модифицира, да се подложат на реовирусна инфекция и да се хранят с глутен. Експериментът не спира до мишки. Изследователите са изследвали страдащи от цьолиакия дали са били инфектирани от реовируси – били са. Не всички страдащи са били инфектирани, но не малко от тях са имали антитела в кръвта си, които са следствие от инфекция.

Защо това е от значение?

Едва ли тази информация ще ви помогне, ако вече страдате от цьолиакия. Тя обаче може да помогне на бъдещите поколения. Разкрива се един от механизмите за възникване на заболяването, което ще даде началото на нови терапии.

Хората, които носят въпросните генетични аномалии, могат да бъдат ваксинирани против реовируси. Епидемиологичните проучвания предсказват, че тази мярка вероятно ще проработи. Ваксините срещу ротавируси (които също са свързани с цьолиакията) имат протективно действие спрямо въпросното заболяване.

Една инфекция може да не е достатъчна за активиране на заболяването, но в продължение на време се натрупват различни фактори. В света на науката едно събитие не се причинява от един единствен фактор. Интересното е, че раждане с цезарово сечение и прием на антибиотици увеличава риска от развитие на непоносимост към глутен. Фактите са важни, защото страдащите са готови на какви ли не терапия. В Австралия болни от цьолиакия се заразяват с червеи, които причиняват трихуриаза, като терапия против цьолиакия. А могат просто да си бият една ваксина.

http://science.sciencemag.org/content/356/6333/44

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook