Наука

RE: Чрез спорт се отслабва по-здравословно – къде греши “Дневник”

Тази статия цели да покаже, че научен консенсус по въпросната тема не е постигнат, което означава, че е безотговорно да се правят подобни гръмки твърдения – “чрез спорт не се отслабва”.

Дневник (линк) и Ангелина Генова не се отказват да ни убедят, че физическата активност няма абсолютно никакво влияние върху отслабването. За да доразвият тезата си, те публикуват продължение към спорната си статия. За да се отслабне трябва само да се спазва строга рестрикция, която сама по себе си едва ли е особено здравословна… Подобно твърдение не е потвърдено от научен консенсус. Тезата, че активни и неактивни индивиди горят относително еднакво количество калории има нужда от още аргументи. Към момента тя е подкрепена от едва 1 научно проучване от 60 цитирани в изданието VOX, чиято статия е преведена в Дневник.

Цитат: "със спорт не се отслабва"

Цитат: “със спорт не се отслабва”

Научните данни определено не допускат съществуването на тезата „чрез спорт не се отслабва“. Подобен научен консенсус твърдо НЕ СЪЩЕСТВУВА, затова и подобни смели твърдения е абсурдно да се правят.

Какво показват някои данни?

Нека започнем с проучването на Станфорд, което е публикувано в престижния журнал The American Journal of Medicine (IF 5,6), което открива, че липсата на спорт и активно движение са свързани с по-голямо наднорменото тегло. Приеманото количество калории на индивидите в проучването не се променя, но индивидите без допълнителна физическа активност трупат  наднормено тегло, което не може да се каже за активно спортуващите. Самото проучване обхваща голям период от време (1988 – 2010 година) и е с голям брой тестови обекти – статистически значимо е (1).

През 2007 година е публикувана статия в журнала Nature Clinical Practice Endocrinology & Metabolism (с впечатляващ IF 15.432), в която се стига до извода, че ограничаващият хранителен режим има лимитиращи и краткосрочни ефекти, докато активният спорт ефективно допринася за дълготрайното сваляне и поддържане на тегло. Описаната корелация между физическата активност и дълготрайната загубата на тегло е статистически значима и доказана. Или с други думи – с диета не се отслабва дълготрайно, а се наблюдава „йо-йо“ ефект (2). Но важността на активния спорт е доказана много по-отдавна – още в миналия век. Има множество публикации, които доказват, че физическата активност е ключова, крайъгълен камък за постигане на дълготрайно отслабване. Разбира се резултатите са дори по-добри, ако се комбинира с подходящ хранителен режим (3).

Но както и в предишна публикация бях споменал – не е най-важно количественото измерение на сваленото тегло, а качественото. Важно е как се изменя композицията на тялото при спорт и диета, мазнини ли се изгарят или важни протеини ? Проучване, което е публикувано в The Journal of Clinical Investigation (IF 12.575) и в което тестовите обекти са лабораторни животни, открива, че няма значителна разлика между две изследвани групи (отслабващи чрез спорт или чрез диета) при загубата на тегло. Разликата идва в качествения състав на изгубената маса. Спортуващите са изгубили 78% мазнини, 5% протеини, 1% минерали и 16% вода, а гладуващите са изгубили 62% мазнини, 11% протеини, 1% минерали и 26% вода (4). Подобни резултати се наблюдават и в проучване, което е публикувано в журнала The American Journal of Clinical Nutrition (IF 6.703). В конкретния експеримент една група жени е подложена на усилена физическа активност, а другата на диета. И двете групи губят еднакво количество килограми, но трениращите губят предимно мазнини, а не важна мускулна маса. И това проучване посочва, че най-добри резултати се постигат чрез спорт и диета, а не само чрез диета (5). Европейските научни институти също стигат до идентично заключение – селективната загуба на тегло под формата на мазнини се постига чрез физическа активност (7). И нека бъдем честни – идеалното отслабване не се изразява в обща загуба на тегло, а селективно премахване на мазнини и запазвани или дори развитие на мускулната маса. По този начин се постигна не само естетическа красота, но и по-добро здраве, защото физическата активност е свързана с понижен риск от развитие на различни ракови заболявания, а и води до подобрение в различни физиологични показатели (съдържание на триглицериди в кръвта , кръвна захар и други). Спортуващите активно дори сякаш страдат по-малко от диабет и други хронични състояния – пример: проучване открива, че активно спортуващи жени се радват на значително редуциран риск от диабет (8) . Всичко това означава, че активният спорт е нужен за добро здраве и не трябва да сменяме подхода (цитат от статията в Дневник), а да се спортува.

Цитат от Дневник

Цитат от Дневник

Трябва да се отбележи и че се наблюдава ясна корелация между теглото на индивида и количеството свалени килограми. Колкото по-голямо е наднорменото тегло, толкова повече килограми се свалят. Това се обяснява с факта, че тялото изразходва повече енергия при извършване на физическа дейност, когато телесната маса, която трябва да задвижи/премести, е по-голяма (6).

Мога да продължа да цитирам още научна литература, но ситуацията не се променя – няма научен консенсус, който единодушно да подкрепи тезата, че със спорт не се отслабва.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/04/01/2942704_re_oshte_za_metabolizma_i_sportuvaneto/

Използвана научна литература:

1)      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4524881/

2)      http://www.nature.com/nrendo/journal/v3/n7/full/ncpendmet0554.html

3)      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.1550-8528.1994.tb00110.x/full

4)      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC297466/#

5)      http://ajcn.nutrition.org/content/46/4/622.short

6)   http://www.worldcat.org/title/calorie-expenditure-charts-for-physical-activity-the-complete-resource-of-calories-burned-during-household-occupational-and-sport-and-physical-fitness-activities/oclc/37006313

7)      https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/S0007114592000643

8)     http://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/192010

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook