Наука

Губим войната с фалшивите новини

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Това е изводът на университетската преподавателка Кейт Старбърд, която, при опит да проучи как хората реагират в социалните мрежи по време на бедствия, се озовава в поле от конспирации, подхранвани от интернет.

Асистентката от University of Washington първо разглежда реакцията на хората към бомбения атентат по време на маратона в Бостън преди 4 години. Докато се рови из хиляди изпратени туитове, тя открива нещо прекалено странно, за да бъде взето сериозно. Огромно количество от постовете са обвинявали военните за бомбардирането – конспирация за луди, която на пръв поглед не заслужава сериозно внимание.

Същото нещо се наблюдава и при реакциите към масовото разстрелване на невинни хора в Umpqua Community College в Орегон, САЩ. Тогава конспирацията е твърдяла, че всичко е актьорска постановка, за да се постигне определена политическа цел.

След абсолютно всяко трагично събитие са наблюдава клъстер от публикации с абсурдно съдържание, което обаче генерира огромен трафик. Хората вярват на конспирации и приемат истината за нереална. Изключително притеснително.

Идеалистичната цел на Старбърд е била да проучи как социалните мрежи и интернет могат да се използват за помагане на хора в бедствие, но вместо това тя открива нещо по-стряскащо. Интернет се използва за значително влошаване на кризисните ситуации, като се всява страх и паника във вече стресираното общество.

Проучването на авторката стига до интересно откритие, че източникът на всички тези конспирации са всички „алтернативни медии“, които генерират огромен трафик и имат необятен обхват от публика. В България тези алтернативни медии имат читателска маса, колкото тази на най-големите. По-притеснително е, че дори самите „реномирани“ български медии, които се борят за „чист интернет“, също споделят лъжи и манипулации. Такива са например dariknews.bg, включително и двете най-големи телевизии – bTV и NOVA.

Тръмп и Джоунс

Тръмп и Джоунс

Интересното е, че някои от тези алтернативни медии в САЩ са собственост на съветници на новия президент Доналд Тръмп. Сайтът Infowars.com например принадлежи на съветника Алекс Джоунс. Трафикът, койото генерира е съизмерим с този на Chicago Tribune и е разпространител на конспирацията, че масовата стрелба в училището Санди Хук, САЩ е постановка.

Едва ли ще е изненада за някого изводът от въпросното проучване на Старбърд, че целта на тези медии не е да информират, а да трупат финансови дивиденти и да манипулират политическите нагласи на населението чрез страхове и лъжи. Интересното е, че общото между всички фалшиви медии е, че разпространяват антиглобалистки тези – всяване на съмнения в свободната търговия, бизнес начинанията и глобалните институции. Винаги подобни лъжемедии са и ненаучни – споделят всякакви тези на здравна и потребителска тематика, които не се основават на никакви факти.

Авторите откриват и още нещо по-странно. Голяма част от тези медии са с про-руска насоченост.

Отчайващото е, че всеки опит да се разбие една конспирация завършва трагично. Винаги авторите на конспиративните теории излизат с нови публикации, че щом някой се опитва да разбие тезите им, значи тя е вярна и някой има интерес да ги заглуши.

Този модел на комуникация е почти перфектно проектирана да използва психологическите слабости и слуховете.

Авторката споделя и една страшна прогноза. В резултат на фалшивите медии, в близкото бъдеще вероятно никой няма да вярва на нищо, дори на очевидната истина.

 

 

Untitled-2

Научно проучване: http://faculty.washington.edu/kstarbi/Alt_Narratives_ICWSM17-CameraReady.pdf

Източник: seattletimes.com

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Бананите не са “ГМО” и няма да умрем

На 10 януари бизнес насоченото издание на bTV ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм