Наука

Губим войната с фалшивите новини

Това е изводът на университетската преподавателка Кейт Старбърд, която, при опит да проучи как хората реагират в социалните мрежи по време на бедствия, се озовава в поле от конспирации, подхранвани от интернет.

Асистентката от University of Washington първо разглежда реакцията на хората към бомбения атентат по време на маратона в Бостън преди 4 години. Докато се рови из хиляди изпратени туитове, тя открива нещо прекалено странно, за да бъде взето сериозно. Огромно количество от постовете са обвинявали военните за бомбардирането – конспирация за луди, която на пръв поглед не заслужава сериозно внимание.

Същото нещо се наблюдава и при реакциите към масовото разстрелване на невинни хора в Umpqua Community College в Орегон, САЩ. Тогава конспирацията е твърдяла, че всичко е актьорска постановка, за да се постигне определена политическа цел.

След абсолютно всяко трагично събитие са наблюдава клъстер от публикации с абсурдно съдържание, което обаче генерира огромен трафик. Хората вярват на конспирации и приемат истината за нереална. Изключително притеснително.

Идеалистичната цел на Старбърд е била да проучи как социалните мрежи и интернет могат да се използват за помагане на хора в бедствие, но вместо това тя открива нещо по-стряскащо. Интернет се използва за значително влошаване на кризисните ситуации, като се всява страх и паника във вече стресираното общество.

Проучването на авторката стига до интересно откритие, че източникът на всички тези конспирации са всички „алтернативни медии“, които генерират огромен трафик и имат необятен обхват от публика. В България тези алтернативни медии имат читателска маса, колкото тази на най-големите. По-притеснително е, че дори самите „реномирани“ български медии, които се борят за „чист интернет“, също споделят лъжи и манипулации. Такива са например dariknews.bg, включително и двете най-големи телевизии – bTV и NOVA.

Тръмп и Джоунс

Тръмп и Джоунс

Интересното е, че някои от тези алтернативни медии в САЩ са собственост на съветници на новия президент Доналд Тръмп. Сайтът Infowars.com например принадлежи на съветника Алекс Джоунс. Трафикът, койото генерира е съизмерим с този на Chicago Tribune и е разпространител на конспирацията, че масовата стрелба в училището Санди Хук, САЩ е постановка.

Едва ли ще е изненада за някого изводът от въпросното проучване на Старбърд, че целта на тези медии не е да информират, а да трупат финансови дивиденти и да манипулират политическите нагласи на населението чрез страхове и лъжи. Интересното е, че общото между всички фалшиви медии е, че разпространяват антиглобалистки тези – всяване на съмнения в свободната търговия, бизнес начинанията и глобалните институции. Винаги подобни лъжемедии са и ненаучни – споделят всякакви тези на здравна и потребителска тематика, които не се основават на никакви факти.

Авторите откриват и още нещо по-странно. Голяма част от тези медии са с про-руска насоченост.

Отчайващото е, че всеки опит да се разбие една конспирация завършва трагично. Винаги авторите на конспиративните теории излизат с нови публикации, че щом някой се опитва да разбие тезите им, значи тя е вярна и някой има интерес да ги заглуши.

Този модел на комуникация е почти перфектно проектирана да използва психологическите слабости и слуховете.

Авторката споделя и една страшна прогноза. В резултат на фалшивите медии, в близкото бъдеще вероятно никой няма да вярва на нищо, дори на очевидната истина.

 

 

Untitled-2

Научно проучване: http://faculty.washington.edu/kstarbi/Alt_Narratives_ICWSM17-CameraReady.pdf

Източник: seattletimes.com

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook