За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Бисери от веган групите (“Веган бебе”)

Чрез тази публикация ще се потопите в безкрайния извор на веган познание. Забележете, че тук няма да видите коментар върху личните снимки от сезонни почивки на различни хора, а абсурдни тези и практики на индивиди, чиито имена са изтрити. Личностите все пак не са от значение, а само аргументите…

Първо трябва да се подчертае, че няма научен консенсус кой начин на живот е “здравословен”. Всички стилове на живот носят позитиви и негативи, затова най-добре е да не се прибягва до ненужни крайности, а да се води умерен начин на живот без лишения или свръх консумация на определени продукти.

И не, веганството не е за предпочитане. От диетологична гледна точка този начин на хранене е изключително несъвършен, защото не успява да набави редица жизненоважни нутриенти.

  1.  Противно на масовото мнение, растенията не са добър източник на витамин А и витамин D. Затова е нужно веганите да приемат екзогенно (суплементи) тези два витамина или да консумират месо. Витамините са мастноразтворими и най-добър източник са месо и черен дроб. Растенията не синтезират витамин А, а негови прекурсори – каротеноиди. Истина е, че тялото може да конвертира каротеноидите във витамин А, но процесът е неефективен – повече от 6 единици бета каротен са нужни за конверсия в една единица витамин А (6:1) (Източник 1). Но това съотношение се наблюдава само при оптимални условия, които рядко са налични.

  2. Веган диетата не предоставя нужното количество витамин К2 (Източник: USDA). Витаминът е отново мастноразтворим и се открива основно в яйца, мляко, месни продукти, черен дроб и подобни. Витаминът е изключително важен, защото участва в транспорта на калций, а без него калцият не се усвоява, той се натрупва под формата на плаки.

  3. Веган диетите са бедни на витамин B12 и желязо. Това обяснява и защо много вегани развиват анемия (както ще видите от снимките). Научните данни показват нещо изключително притеснително – веган диетите редуцират тоталната адсорбция на желязо с до 85% (Изтоник: 2; 3). Биоактивността на минералите е намалена.

  4. Животинските мазнини предоставят уникални нутриенти. Някои раститени източници предоставят омега-3-мастни киселини, като алфа липоева киселина, която трябва да бъде конвертирана до ейкозапентаенова или докозахексаенова  киселини, но това се случва изключително бавно в човешкото тяло. Има проучвания, които сочат, че жените конверитират едва 21% от ALA до EPA и 9% до DHA (Източник: 4). Но освен това въпросната конверсия се осъществява при богато наличие на цинк, желязо и пиридоксин, които при веганите са дефицитни (Източник: 2, 3).

  5. Холестеролът е от изключително важно значение. Той е важен компонент от всяка животинска мембрана и е прекурсор за синтез на хормони. Растенията не съдържат холестерол, а фитостерол.

  6. Соевите заместители на животински продукти не са безопасни (соево мляко, соево сирене, соеви колбаси и други). Те съдържат     фитоестрогени, които могат да доведат до хормонален дисбаланс. Научна статия в най-престижния медицински журнал ( The Lancet ) показва, че соевите продукти за бебета могат да покачат концентрацията на фитоестрогени между 13 000 – 22 000 пъти над нормата (Изтоник: 6). По-полезно е на бебе да се дава кърма, отколкото растителни заместители с фитоестрогени. Да напомня, че много хора се страхуват именно от хормоните, които (може би) са налични в пилетата по магазините.

  7. Един от аргументите за НЕ консумиране на мляко е, че някои хора не могат да метаболизират млечната захар – лактоза. Това е вярно. Но е и вярно, че хората не могат да консумират редица моно, олиго и полизахариди, които се намират в растителната храна и които причиняват хранителна непоносимост. Това се нарича FODMAP синдром, който често се припознава с цьолиакия.

Тези няколко прости примера трябва да ви подскажат, че веган диетата не е оптимална и пълноценна. Тя не може да достави всичко жизнено важно. Да, някои липси могат да се набавят чрез суплементи, но нека не забравяме, че детайлна представа за витамините и нутриентите придобиваме едва преди век, а технологиите за синтез и пречистване притежаваме дори от по-малък период от време. Това означава, че веган диетата не би била възможна преди 2 века, тъй като хората не биха имали технически възможности за масово производство и като цяло – адекватен източник на липсващи нутриенти, което би довело до летални изходи.

Тук трябва да се подчертае и важността на хранителните нутриенти, защото техният недостиг може да остави един живот завинаги увреден. Споменатите витамини са изключително важни за адекватното развитие на нервната система по време на ембриогенезата. Недостиг на витамин B12 и витамин К може да доведе до когнитивни нарушения и спонтанен аборт (Източник: 5).

Друг основен проблем (който ще видите и от снимките) е, че веганите отказват прием на жизнено важните за тях суплементи. Те отказват да приемат всичко, което е опаковано под формата на лекарство и всичко, което се продава в аптека. Затова предпочитат да си го купят от съмнителен онлайн магазин… Според тях витамините са изкуствена синтетика. Тук трябва да подчертая, че повечето витамини са напълно природни и се продуцират (или техни прекурсори) от различни организми (продуценти). Това е класическа биотехнология.

1

Класически етичен въпрос. Имат ли право родителите да налагат определен начин на живот и могат ли те да определят дали детето им трябва да консумира месо. Фактът, че се консултират от неспециалисти в интернет, а не с лекари, говори много за родителските им качества.

2

Родители са говоти да лъжат, че децата им имат непоносимост към млечни продукти, за да наложат своя начин на живот…3

Соята е един от най-потентните алергени. Наличието на фитоестрогени не е единственият рисков фактор.4

 

Тук се демонстрират изключително бедни познания за това какво представляват витамините, как функционират и колко безопасни/опасни са те. Отново подобни съвети не трябва да се търсят от некомпетентни хора, а от лекари.5 6 7 8 10

Веганска диета не гарантира здравословен начин на живот.

11

Някои вегани дори не знаят хората животни или растения са…12 13

Отново – медицинска консултация с некомпетентни хора в интернет свидетелства за качеството на родителските умения.

14

Може би биха се разочаровали, че всички продукти на пазара са “синтетични”, защото са продукт на биотехнологията. Няма как да получиш пречистен витамин без да използват химична или биотехнологична технология.15

Вече споменах, че веганите са податливи на анемия, защото веганската диета намалява способността да се абсорбират минерали с над 80%. За мен е загадка, защо някой би дал витамин C на дете, което страда от анемия… И защо никой не следва съветите на лекарите?
16 17 18 19 20 21

 

22

 

23

Бедна обща култура и лоши родителски способности. При дупки в зъбите – зъболекар.

23

 

Организми с променен геном са всички селектирани видове… Селекцията е една от техниките за внасяне на изменения във фенотипа, а следователна и фенотипа на даден вид.

Отчаян съм от бедната обща култура на голяма част от обществото… Да не знаеш човека животно ли е, какво е…

Използвана научна литература:

1) Solomons, N. W. and J. Bulus. “Plant sources of provitamin A and human nutriture.” Nutrition Review, Springer Verlag New York, Inc, July 1993, 51:1992-4.

2) Alexander D, Ball MJ, Mann J.; Nutrient intake and haematological status of vegetarians and age-sex matched omnivores.; Eur J Clin Nutr. 1994 Aug;48(8):538-46.

3) Janet R Hunt; Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets; 2003 American Society for Clinical Nutrition

4) Burdge GC, Wootton SA. Conversion of α-linolenic acid to eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic acids in young women. Br J Nutr. 2002;88(4):411-420.

5) European Journal of Pediatrics January 1991, Volume 150, Issue 3, pp 205–208; Maternal vegan diet causing a serious infantile neurological disorder due to vitamin B12 deficiency

6) Lancet. 1997 Jul 5;350(9070):23-7.; Exposure of infants to phyto-oestrogens from soy-based infant formula.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook