За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Преглед на печата… за измислици и лъжи (част 1)

Кратък преглед на някои от най-популярните медии за наличие на статии с нулева информационна стойност. Или с други думи – за наличие на лъжи и заблуди.Untitled-1

Untitled-2Прегледът на печата ще започнем със статия, която е по-скоро с рекламно съдържание (Източник 1). Типично по шарлатански търговска организация се опитва да си създаде академичен облик, за да се опита да внуши, че продуктът, който продават е резултат от множество сериозни проучвания. Става дума за търговския продукт ProLon (prolonfmd.com), който представлява 5 дневна диетична програма, която е съпроводена и с хранителни продукти, които да се консумират в посочения период (основно киноа, зелен чай, чай от хибискус, маслини). Целта е значително да се редуцира калорийния прием. Твърди се, че по този начин може да се стигне до подмладяване, а според реклама в списание TIME, бебе може да доживее над 140 години благодарение на тази диета. Макар да се твърди, че всичко е научно доказано, посочените научни статии в сайта на производителя изследват влиянието на някои диетични фактори върху мишки. Макар да се твърди, че режимът е клинично доказан, такива клинични проучвания върху хора не са посочени. Не е доказано, че КОНКРЕТНО тази диета подмладява или забавя стареенето, както е описано в заглавието.

Untitled-2

Dariknews и Vbox7 периодично публикуват статии за лечебните свойства на различни продукти. Ако съберем всичко написано, ще стигнем до извода, че всеки плод и зеленчук е лекарство. Това поражда логичния въпрос, ако всичко това е вярно, защото все още се наблюдават толкова много болни хора? Според статията (Източник 2) малините съдържат витамин C  и А, магнезий, калций. Но това не ги прави уникални или лечебни, защото много други животински и растителни продукти имат идентично съдържание. Малините съдържат и 5 милиграма салицилова киселина (да не се бърка с аспиртин – n-ацетилсалицилова киселина) в 100 грама продукт. Ако се прави някаква  (грешна) връзка с аспирина, то едно хапче съдържа 100 пъти повече от активната субстанция (500 мг).

Untitled-2

Поредната дезинформираща статия (Източник 3). Тук искам да ви успокоя, че няма да умрете, ако консумирате сладки храни. Нека не сме толкова крайни, защото НЕ, фруктозата не е опасна, токсична, отровна. В статията шоколадите се представят, като (едва ли не) карциногенни, но тук трябва да напомня, че НЕ наличието на фруктоза, а количеството на ежедневния прием може да доведе до лошо здравословно състояние, защото дозата прави отровата . Дарик цитират ново проучване, но върху плъхове (Изтоник 4). Изследователи поставят група мишки при изключително тежък хранителен режим – твърда храна + вода, която съдържа 20% фруктоза или глюкоза. Сами разбирате, че всекидневният прием на такова огромно количество въглехидрати не може да доведе до благоприятни ефекти. Все пак хората пият вода, а не разтвор с десетки и стотици грама подсладител. Запомнете – огромни количества от каквото и да е винаги са вредни! Винаги!

Untitled-2Вести.бг (Изтоник 5) пък се опитват да ни обяснят, че антибиотиците могат да бъдат заменени от билки. При прочит на статията ще установите няколко много интересни факта. Авторът говори за антибиотици, а акцентира върху настинки и вирусни инфекции – антибиотиците не третират вирусни инфекции… Вторият акцент е върху витамините. Явно все още в обществото витае идеята, че витамините са някакво магическо средство, което може да лекува вирусни инфекции. Витамините са просто важен компонент от диетата, а митът за лечебните им свойства произлиза от псевдонаучните трудове на великия учен Лайнъс Паулинг (Източник 6).

1) https://dariknews.bg/novini/liubopitno/vremenen-hranitelen-rezhim-zabavia-stareeneto-2004046

2) https://dariknews.bg/novini/liubopitno/malinite-lekuvat-i-tonizirat-video-2004218

3) https://dariknews.bg/novini/liubopitno/systavka-v-shokolada-i-biskvitite-e-naj-vredniiat-podsladitel-2003394

4) http://ajpheart.physiology.org/content/312/2/H289#sec-1

5) https://vesti.bg/zdravoslovno/tonus/bilki-ni-dyrzhat-daleche-ot-antibioticite-6061339

6) http://6nine.net/2016/12/29/%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b7/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook