За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Преглед на печата… за измислици и лъжи (част 1)

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Кратък преглед на някои от най-популярните медии за наличие на статии с нулева информационна стойност. Или с други думи – за наличие на лъжи и заблуди.Untitled-1

Untitled-2Прегледът на печата ще започнем със статия, която е по-скоро с рекламно съдържание (Източник 1). Типично по шарлатански търговска организация се опитва да си създаде академичен облик, за да се опита да внуши, че продуктът, който продават е резултат от множество сериозни проучвания. Става дума за търговския продукт ProLon (prolonfmd.com), който представлява 5 дневна диетична програма, която е съпроводена и с хранителни продукти, които да се консумират в посочения период (основно киноа, зелен чай, чай от хибискус, маслини). Целта е значително да се редуцира калорийния прием. Твърди се, че по този начин може да се стигне до подмладяване, а според реклама в списание TIME, бебе може да доживее над 140 години благодарение на тази диета. Макар да се твърди, че всичко е научно доказано, посочените научни статии в сайта на производителя изследват влиянието на някои диетични фактори върху мишки. Макар да се твърди, че режимът е клинично доказан, такива клинични проучвания върху хора не са посочени. Не е доказано, че КОНКРЕТНО тази диета подмладява или забавя стареенето, както е описано в заглавието.

Untitled-2

Dariknews и Vbox7 периодично публикуват статии за лечебните свойства на различни продукти. Ако съберем всичко написано, ще стигнем до извода, че всеки плод и зеленчук е лекарство. Това поражда логичния въпрос, ако всичко това е вярно, защото все още се наблюдават толкова много болни хора? Според статията (Източник 2) малините съдържат витамин C  и А, магнезий, калций. Но това не ги прави уникални или лечебни, защото много други животински и растителни продукти имат идентично съдържание. Малините съдържат и 5 милиграма салицилова киселина (да не се бърка с аспиртин – n-ацетилсалицилова киселина) в 100 грама продукт. Ако се прави някаква  (грешна) връзка с аспирина, то едно хапче съдържа 100 пъти повече от активната субстанция (500 мг).

Untitled-2

Поредната дезинформираща статия (Източник 3). Тук искам да ви успокоя, че няма да умрете, ако консумирате сладки храни. Нека не сме толкова крайни, защото НЕ, фруктозата не е опасна, токсична, отровна. В статията шоколадите се представят, като (едва ли не) карциногенни, но тук трябва да напомня, че НЕ наличието на фруктоза, а количеството на ежедневния прием може да доведе до лошо здравословно състояние, защото дозата прави отровата . Дарик цитират ново проучване, но върху плъхове (Изтоник 4). Изследователи поставят група мишки при изключително тежък хранителен режим – твърда храна + вода, която съдържа 20% фруктоза или глюкоза. Сами разбирате, че всекидневният прием на такова огромно количество въглехидрати не може да доведе до благоприятни ефекти. Все пак хората пият вода, а не разтвор с десетки и стотици грама подсладител. Запомнете – огромни количества от каквото и да е винаги са вредни! Винаги!

Untitled-2Вести.бг (Изтоник 5) пък се опитват да ни обяснят, че антибиотиците могат да бъдат заменени от билки. При прочит на статията ще установите няколко много интересни факта. Авторът говори за антибиотици, а акцентира върху настинки и вирусни инфекции – антибиотиците не третират вирусни инфекции… Вторият акцент е върху витамините. Явно все още в обществото витае идеята, че витамините са някакво магическо средство, което може да лекува вирусни инфекции. Витамините са просто важен компонент от диетата, а митът за лечебните им свойства произлиза от псевдонаучните трудове на великия учен Лайнъс Паулинг (Източник 6).

1) https://dariknews.bg/novini/liubopitno/vremenen-hranitelen-rezhim-zabavia-stareeneto-2004046

2) https://dariknews.bg/novini/liubopitno/malinite-lekuvat-i-tonizirat-video-2004218

3) https://dariknews.bg/novini/liubopitno/systavka-v-shokolada-i-biskvitite-e-naj-vredniiat-podsladitel-2003394

4) http://ajpheart.physiology.org/content/312/2/H289#sec-1

5) https://vesti.bg/zdravoslovno/tonus/bilki-ni-dyrzhat-daleche-ot-antibioticite-6061339

6) http://6nine.net/2016/12/29/%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b7/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

The backlash effect: Костя Копейкин

Да се къпеш в обществена любов не е ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм