За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Защо трябва да сме благодарни на уличните котенца?

Днес ще ви насоча вниманието към един много актуален проблем в световен мащаб, но с малко по-различна гледна точка, която по-скоро защитава моите любимци – котетата.

Въпросният проблем е от компетенцията на еколозите и екологичните организации, защото най-голямата напаст не са модерните биотехнологии, добив на полезни изкопаеми или как да заменим АЕЦ с панели. Най-големият проблем, пред който и днес някои градове се изправят, е контролът на популациите на различни животни. В човешката история има няколко знакови момента, които са изправяли световното население пред унищожение, а те не са свързани с разпространение на ГМО култури. Става дума за безконтролното разрастване на популации от плъхове, които са преносители на различни инфекциозни заболявания. Едно от тях (чумата) почти унищожава европейското население. През средновековието, отново благодарение на гризачи, Европа е разтърсена от вирусни (този път) пандемии – Hantavirus. Инфекцията е изключително тежка, смъртността много висока, а лечение и до днес няма.

Притеснителното е, че и днес  много градове имат огромни проблеми с контрола на популацията гризачи, а някои от тях са и европейски столици – Париж, Лондон (сред 10-те столици, с най-големи миши популации). Една от причината е, че си нямат улични котета… Наличните благоприятни условия, достъпен източник на храна и вода и липсата на критично голяма популация от хищници води до разцвет на популацията гризачи. В България котетата са на почит, а колкото и да са сладки, да не забравяме, че всъщност са свирепи, масови убийци.

Та следващият път, когато някой реши да удари коте, да го нарани, да го осакати, да убие цяло семейство,  да се замисли колко много им дължи, че ни спасяват от масова пандемия. Рискът на някого може да се стори имагинерен, но с настъпването на ерата на антибиотичната резистентност контролът на популацията на гризачи (като основен преносител на инфекциозни агенти) ще е от основно значение. И да не забравяме, че гризачите са особено опасни, защото генерационното им време е кратко, а при едно раждане се появяват огромен брой нови индивиди. Затова е нужно върху популацията им да се упражнява постоянен натиск.

Котетата са изключително полезни и ефикасни освен, че са сладури. Още през 1953 година е установено, че за да няма гризачи в една средно голяма ферма, е нужно да има не повече от 4 котки, на които да им давате и поне малко мляко (1). А плъховете могат да нанесат сериозни щети на земеделската индустрия. Цитираният научен труд дори показва, че котетата защитават от ново навлизане на мишата напаст .

През 1988 година е описан много интересен случай от Нова Зеландия. В една от гористите местности популацията от диви котки е била значително редуцирана, което е довело до четирикратно увеличение на популацията плъхове от вида Rattus rattus. Това е било огромен проблем, защото плъховете са ловували местните птици и са унищожавали техните гнезда, което би могло да навреди на местната екология (2).

И нека не забравяме, че доместификацията (опитомяването) на дивите котки е била наложена от нуждата от опазването на хранителните запаси (най-вече зърно) преди хиляди години, а в последствие котетата са били неизменен спътник на всеки боен или пътнически кораб, във всяка война, във всяко човешко начинание (3).

Замислете се колко много дължим на котенцата. Страх ви е, че пренасят зарази? Не забравяйте, че най-опасният преносител на инфекциозни агенти е самият човек – грипни вируси, херпес, бактериални агенти и какво ли още не.

И не забравяйте, че най-опасното животно, което пренася многобройни смъртоносни заболявания, които застрашават световното население, е… самият човек!

Untitled-1

1)      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950560153800158

2)      https://www.cambridge.org/core/journals/environmental-conservation/article/div-classtitleis-cat-control-needed-to-protect-urban-wildlifediv/774DC136A36BAD9ED0F1011DCB5D1231

3)      http://www.pnas.org/content/106/Supplement_1/9971.f

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook