За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

They did It again: лечение с (конкретна марка) етерични масла

Едва ли ще ви изненадам, ако ви кажа, че „На кафе“ направиха това, което най-добре правят – раздаване на здравни съвети за лечение с алтернативни методи, в които продуктовото позициониране е широко застъпено. Или с други думи – един доста разширен рекламен блок на етерични масла на марката Pranarom. Рекламата бе направена по време на епизод, който бе озаглавен “„На кафе” със съвети в грипния сезон” (4).

Трябва да се отбележи, че след разразилия се скандал, предаването се опитва да се върне към старите си навици, но „опипва почвата“ плахо. Този път не се рекламира скандално абсурдна тема или продукт, а продукт, който лесно може да бъде объркан за реален медикамент.

Встъплението на предаването започва с описание на използваните растителни екстракти и масла в древността и течението, което е развило тези практики – аюрведа. В аюрведа тази терапия е позната, като ароматерапия. Разбира се не се споменават факти и резултати от проведени клинични проучвания с подобни продукти, а се разчита на идеята, че щом едно нещо е практикувано хиляди години, то най-вероятно работи. Това е логическа заблуда (logical fallacy) –   argumentum ad antiquitatem –  щом една практика е прилагана от много години, то значи тя работи. Но хората практикуват от стотици години различни съмнителни практики, като кръвопускане. Това не ги легитимира…

В предаването се обяснява, че етеричните масла водят до пълно оздравяване и не са токсични за организма, което не може да се каже за лекарствата. Това е едно опасно внушение, в което все повече хора започват да вярват. Но отново тук трябва да се спомене, че е спорно колко силни са лечебните свойства на етеричните масла. Те трябва да бъдат доказани емпирично.

Какво казва науката

Истината е, че много етерични масла и растителни екстракти проявяват антибактериални, антигъбични, антивирусни  и дори антитуморни свойства. Някои от тях са отлични убийци на патогени и това не може да се отрече. Тези активности са описани в множество научни статии… Но всичко това се случва в петри. В in vitro условия множество вещества се представят отлично, но не и in vivo. Причината е, че трудно активната субстанция в етеричните масла стига до патогена в нужна концентрация. Етеричните масла имат слаби фармакокинетични/фармакодинамични свойства.

По темата съществуват много малко задълбочени анализи. Причината е, че клиничните проучвания са оскъдни, научните изследвания пренебрежително малко, а наличните често са с лоша методология.

Така например през 2010 година бе публикувано проучване, което твърди, че етерични масла могат да се позлват за лечение на изключително опасните резистентни към множество антибиотици стафилококови бактерии (MRSA). Разбира се до изводите не се е стигнало чрез клинични проучвания върху пациенти, а в in vitro условия – напоени дискчета с етерични масла се поставят в петри с въпросната бактериална култура. Но резултатите не показват, че етеричните масла могат да лекуват инфекция, а че убиват в in vitro условия въпросния патоген (5).

През 2003 година е публикувано проучване в журнала Journal of Antimicrobial Chemotherapy, чиято цел е да разбере какво приложение в медицината имат растителните екстракти и етерични масла, които в in vitro условия са показали високи антибактериални активности. Анализът стига до две много важни заключения – по-голяма част от проучванията за лечебните ефекти на растителните екстракти са методически слаби, а използването им за лечение трябва да се избягва, защото получените резултати за лечебните им свойства не са убедителни. Според това проучване растителните екстракти и етерични масла просто не лекуват инфекции (1).

През 2000 година е публикувано проучване, което изследва лечебните свойства на маслото от чаено дърво. Подобно етерично масло е популярно и в България и се рекламира, че може да лекува както инфекции с опасни хемолитични бактерии, така и третиране на обикновени рани. За жалост проучването стига до заключение, че за точно това масло няма убедителни данни за наличието на лечебни свойства (2).

В началото на тази година бе публикувано обширно ревю с разгледани 120 клинични проучвания на тема куркума. Макар подправката и екстрактите от нея да са обявявани, че лекуват стотици болести, данните от клиничните проучвания не подсказват нещо подобно да се наблюдава (3).

Отново трябва да се спомене, че рекламирането на хранителни добавки, като лекарства, е опасно. Техните лечебни свойства очевадно не са доказани категорично. Жаждата за пари на едно предаване едва ли може да оправдае риска от фатален изход, ако някой реши да замени нужно лечение с алтернативно, недоказано.

Вирусните инфекции (особено в грипния период) са сериозно състояние и често могат да доведат до различни усложнения. Бактериалните инфекции са още по-тежки и не бива да се провежда самолечение или замяна на „токсични лекарства“ с „безопасни“ алтернативи. Ако някой реши да се самолекува със (скъпи) етерични масла, вместо да отиде на лекар?

Нека жаждата за трупане на пари да не застава пред социално отговорното поведение, което трябва да спазват медиите… И да не забравяме, че задължението да се показват всички гледни точки изисква да се спомене, че няма клинични данни, че етеричните масла могат да лекуват сериозни заболявания, вирусни или грипни инфекции.

Untitled

1)      https://academic.oup.com/jac/article/51/2/241/748873/Herbal-medicines-for-treatment-of-bacterial

2)      http://www.karger.com/Article/Abstract/57164

3)      http://6nine.net/2017/01/26/%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%BA/

4) https://www.vbox7.com/play:368331325a

5) http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0944711309001329

 

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook