За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Как да изолираме ДНК в домашни условия

Ако харесвате тази статия, можете да подкрепите блога и "Наука и критично мислене" в Patreon. Become a Patron!

Ако някога сте искали да се превърнете в “учен” и да правите “експерименти“, този кратък урок по молекулярна биология е за вас. В напълно домашни условия, но с научен подход ще можете да изолирате ДНК от всякакъв биологичен материал – слюнка, плодове, зеленчуци и други.

Untitled-3

1) Първо трябва да изберете биологичен материал, от който да изолирате ДНК. Най-лесно е с голямо количество слюнка, тъй като тя няма нужда от особено предварително третиране. Ако изберете плодове (ягоди например) или зеленчуци (грах), трябва да ги смелите с пасатор и да прекарате получената маса през сито, за да отделите големите фрагмент.

2) Към сместа добавете 2 лъжици (около 20-30 милилитра) детергент – течен сапун, веро. Детергентът ще разруши клетъчните мембрани на клетките в биологичния материал. ДНК е добре защитена от една клетъчна мембрана и втора – ядрена, които се премахват в домашни условия именно чрез детергента. Все пак премахвате най-лесно мазнини от тигани и тави чрез използване на детергенти.

3) Добавете към сместа известно количество пресен сок от ананас. Сокът трябва да е наистина от ананас, а не оцветена вода с вкус на ананас. В ананаса се намира ензимът бромелаин, който е протеолитичен – разгражда протеини. Затова понякога може да ви щипе, когато режете ананас – бромелаинът действа върху кожата ви. Заместител са различни подправки за месо, които могат да съдържат протеази или хранителни ензими от аптеката, които съдържат протеаза (прочетете опаковката). Ензимът е нужен, за да се разградят наличните протеини в разтвора и особено тези, които са свързани с ДНК молекулите.

4) Добавете сол. Високата концентрация на соли в разтвор кара някои биополимери да се привличат един към друг и да се утаяват – преципитация. Благодарение на солевия разтвор, ДНК от съединение с типично добра разтворимост става слабо разтворимо и преципитира (утаява се). Добавете малко сол – не повече от 1/4 чаена лъжичка.

5) Добавете бавно добре охладен (леден) алкохол. За предпочитане е 96% спирт от аптеката, но може и с ракия. Алкохолът е по-лек от водата и ще се образува слой над нея. Добавете приблизително еквивалентно количество алкохол, колкото е и самият разтвор. По време на тази стъпка осъществявате процеса течно-течна екстракция. Това е вид пречистване, при което в алкохолната фракция се отделят някои от съединенията в биологичния материал, а в долната фракция е вашата ДНК.

6) С помощта на клечка за зъби можете да съберете вашата изолирана ДНК в домашни условия. ДНК ще представлява бяла, лигава и леко влакнеста субстанция.

Успех!

Untitled-1

Taка изглежда чиста ДНК за ензимен анализ на ДНКаза.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Безполезните IV терапии – венозна инфузия на витамини с цел подмладяване

Наблюдавам някои сфери на медицината и се чудя ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!

Facebook

Инстаграм