За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Как да изолираме ДНК в домашни условия

Ако някога сте искали да се превърнете в “учен” и да правите “експерименти“, този кратък урок по молекулярна биология е за вас. В напълно домашни условия, но с научен подход ще можете да изолирате ДНК от всякакъв биологичен материал – слюнка, плодове, зеленчуци и други.

Untitled-3

1) Първо трябва да изберете биологичен материал, от който да изолирате ДНК. Най-лесно е с голямо количество слюнка, тъй като тя няма нужда от особено предварително третиране. Ако изберете плодове (ягоди например) или зеленчуци (грах), трябва да ги смелите с пасатор и да прекарате получената маса през сито, за да отделите големите фрагмент.

2) Към сместа добавете 2 лъжици (около 20-30 милилитра) детергент – течен сапун, веро. Детергентът ще разруши клетъчните мембрани на клетките в биологичния материал. ДНК е добре защитена от една клетъчна мембрана и втора – ядрена, които се премахват в домашни условия именно чрез детергента. Все пак премахвате най-лесно мазнини от тигани и тави чрез използване на детергенти.

3) Добавете към сместа известно количество пресен сок от ананас. Сокът трябва да е наистина от ананас, а не оцветена вода с вкус на ананас. В ананаса се намира ензимът бромелаин, който е протеолитичен – разгражда протеини. Затова понякога може да ви щипе, когато режете ананас – бромелаинът действа върху кожата ви. Заместител са различни подправки за месо, които могат да съдържат протеази или хранителни ензими от аптеката, които съдържат протеаза (прочетете опаковката). Ензимът е нужен, за да се разградят наличните протеини в разтвора и особено тези, които са свързани с ДНК молекулите.

4) Добавете сол. Високата концентрация на соли в разтвор кара някои биополимери да се привличат един към друг и да се утаяват – преципитация. Благодарение на солевия разтвор, ДНК от съединение с типично добра разтворимост става слабо разтворимо и преципитира (утаява се). Добавете малко сол – не повече от 1/4 чаена лъжичка.

5) Добавете бавно добре охладен (леден) алкохол. За предпочитане е 96% спирт от аптеката, но може и с ракия. Алкохолът е по-лек от водата и ще се образува слой над нея. Добавете приблизително еквивалентно количество алкохол, колкото е и самият разтвор. По време на тази стъпка осъществявате процеса течно-течна екстракция. Това е вид пречистване, при което в алкохолната фракция се отделят някои от съединенията в биологичния материал, а в долната фракция е вашата ДНК.

6) С помощта на клечка за зъби можете да съберете вашата изолирана ДНК в домашни условия. ДНК ще представлява бяла, лигава и леко влакнеста субстанция.

Успех!

Untitled-1

Taка изглежда чиста ДНК за ензимен анализ на ДНКаза.

 

 

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook