За реклама, Наука, НЕнаука, Разни, Технология

Здрав дух в някакво тяло… без мозък – коментар на БНР

Не мога да разбера какъв е този импулс в журналистите, които ги кара да пишат глупости… Да, неприятно е да се консумират продукти, които търпят изкуствена модификция, за да изглеждат по-добре. То е като с жените – (почти) всеки харесва естествени. Но в крайна сметка никой не ви кара да купувате евтини продукти. Ако е евтин, няма как да е качествен. Ако искате да консумирате колбас от “истинско” месо, който е претърпял една дълга млечно-кисело ферментация и е добре изсушен до състояние, което е безопасно за консумация, то трябва да платите скъпо. Но тогава пък цената ще е проблемът. Остава сами да си направите, но пък може да ви мързи. Трябва да направите компромис с един от трите варианта…

Важното, което трябва дебело да се отбележи е, че добавяне на екзогенни мазнини, субпродукти или различни съединения не е причината за наблюдаващите се хронични заболявания. Всеки, който го твърди е лицемер. Българинът поглъща други потентни токсини, води заседнал начин на живот, злоупотребява с количеството на храната и предпочита да не ходи при лекари, които биха уловили (навременно) наличие на опасно заболяване.

Причината е очевадна. За българина е гордост да се похвали колко много алкохол пие. Преди месец по телевизията интервюираха мъж, който с гордост заяви, че като седне на маса изпива винаги много бира – по 5 но не бутилчици, а галона… Ако пък нямаш в гаража 100 литра ракия, не си истински мъж! Няколко глътки водка пък няма да се засекат от детектора на полицаите. И да не забравяме, че д-р Радева забранява да се пие вода!

Един от националните герои пък е Андрей Слабаков. Човекът се бори българинът да може да пуши, като издънена печка. Лекарите казват, че цигарите убиват, ама ако знаете комшията колко цигари е изпушил, а още е жив…

И не на последно място – въздухът. Въздухът ни е най-мръсният в Европа. Чудо е как дишаме, особено зимата. Всяка глътка въздух е букет от изгорели газове и пепел. Първите са карциногени, а вторият причинява механична увреда на фините тъкани на дихателната система.

Лицемерно е лошият здравен профил на българина да се приписва на шепа субпродукти и съединения,  за които не е доказано, че причиняват каквото и да е, а в същото време да поглъщаме (понякога и пасивно при децата) огромни количества доказани карциногени.

Да не пропусна да отбележа и един много интересен факт. Основните ензими, които упражняват реална детоксикация (не измислената простотия на нутриционистите) са от групата на оксигеназните ензими. Могат да „разкъсат“ почти всичко. Лошото е, че мръсния (най-вече софийски въздух) и цигарения дим са богати на различни въглеводородни съединения, които в тялото под действието на въпросните оксигенази (като различни цитохроми) се превръщат в изключително потентни карциногенни съединения. Разбира се заплахата не е (много) сериозна освен, ако имате дефектни гени, които кодират ензими, които катализират последващата биотрансформация на въпросните карциногенни съединения. При метаболизирането на алкохола пък се образува междинно съединение (ацеталдехид), което също е карциноген.

Та един съвет. Подсъзнателно осъзнаваме, че се тровим умишлено и водим нездравословен, заседнал начин на живот, но нека да не успокояваме съвестта си, като прехвърляме вината върху други (в случая) продукти. Да приемем истината. Лицемерно е да се гордеем, че можем да се напиваме, като свине, а да се притесняваме какво има в салама 😀

ПП Не мога да разбера (от химична гледна точка) какво е значението на словосъчетанието:

1% от химикала задържа 50% вода.

Untitled

http://bnr.bg/hristobotev/post/100788395

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In За реклама

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook