Наука

Плацебо, алтернативна медицина и реална медицина за лечение на астма

Каква е първата ви асоциация, когато чуете “плаcебо ефект“? За много хора това е необясним феномен, граничещ с магии и чудеса, чрез който може да настъпи чудодейно изцерение, но това всъщност най-често е самовнушение. Конвенционалната медицина и нейната противоположност (алтернативна) също разчитат на този ефект. Конвенционаната го използва за оценка действието на различни терапии и медикаменти, защото виждат в него всички тези неспецифични, ползотворни ефекти, които трябва да се надскочат, за да се оцени една терапия, като ефективна. Алтернативната медицина използва този ефект, за да си гарантира легитимност. Тя не може да обясни как „лекува“ конкретната терапия, но го приписва на необяснимия и магичен плацебо феномен. За неконвенционалната медицина не е от значение как работи една терапия, ако работи. Но дали наистина е ефективна или е просто привидно, субективно?

Алергиите и астмата могат да са леки състояния, но могат да бъдат и фатални. Астмата убива стотици хиляди хора всяка година (1). Тя не е заболяване, което се лекува тривиално с методи, които не са изпитани. Но именно това може да се случи, ако не се вземат под внимание научните доказателства, които подкрепят конкретна терапия. Разбира се най-добре бихте оценили всичко това, ако изпаднете в ситуация, в която наблюдавате как детето ви се бори, за да си поеме дъх.

Разбирането ни за астмата е значително  подобрено, както и възможностите ни за третирането й, които са силно свързани със социалния и икономически статус на пациента. Притеснително е, че смъртността нараства независимо от ефективните методи за справяне с това състояние, а тя все пак е предотвратима.

Но астмата не е просто стесняване на дихателните пътища, но и възпаление, което може да причини дълготрайни увреждания. Ние можем не само да третираме подобни състояния, но и можем напълно обективно и емпирично да определим състоянието на пациента. Това е лесен и евтин начин за определяне отговора на пациента към едно лечение, за да разберем кое работи.

През 2011 година в журнала New England Journal of Medicine е публикувано интересно проучване, което дава оценка колко е реален плацебо ефекта и каква е ефективността на алтернативната медицина (3). За модел на тази оценка е избрана именно астмата, защото влиянието на провежданата терапия може да се оцени напълно обективни и емпирично, но от етична гледна точка проучването е проблемно, защото все пак групите, които не получават реална терапия могат да страдат.

В проучването представителна извадка от астматици е разделена на три четири групи:

1)      Група, която получава медикамента Албутерол.

2)      Група, която е третирана с плацебо.

3)      Група, която е третирана с алтернативна медицина.

4)      Група, която не е била подложена на никаква терапия.

Резултатите са повече от впечатляващи. Единствената група, която бележи значително подобрение е тази, която приема реален медикамент. Останалите три групи имат приблизително идентични показатели. Трябва да се отбележи, че и трите групи (дори тази, която не е третирана с каквото и да е) бележат някакво минимално подобрение, което може би се дължи на естествените процеси на тялото. Но нали затова се използват контролните групи :).

Лекарите отбелязват, че в проучването хората, които са третирани с плацебо и алтернативна медицина са отбелязали значително субективни подобрение – почувствали са се по-добре, но клиничните показатели не са се променили. Или с други думи – подобрението е привидно, нереално.

Това най-вероятно се дължи на контекстуалния ефект (4). Много автори смятат, че плацебо ефекта трябва да се замени с контекстуалния ефект. Той се разглежда, като многопластов феномен. Когато един пациент е в болнично заведение, обграден от специалисти, а те от своя страна му обръщат значително внимание, държат се любезно, вдъхват надежда за подобрение и в комбинация с естествените регенеративни сили на тялото, пациентът си внушава, че е по-добре, но макар клиничните показатели да не се променят. Подобрението е състоянието е привидно.

Да, субективното чувство е важно за комфорта на пациента, но в крайна сметка, за да е реален един лечебен/възстановителен процес (в следствие на проведена терапия) е важно обективните показатели да бележат промяна.

Подобни проучвания са изключително важни, защото някои алтернативни практики за лечение използват именно този мистичен плацебо ефект, за да се легитимират. Очевидно е нужно да търсят друго обяснение…

1)      http://www.aaaai.org/about-aaaai/newsroom/asthma-statistics

2)      http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1103319#t=article

3)      http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1103319#t=article

4)      http://6nine.net/2016/06/24/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b5%d0%b1%d0%be-%d0%b5%d1%84%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%89%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%8e%d0%b4/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook