Наука

Лечебната сила на вярата, с която National Geographic удариха дъното

Не мога да кажа, че съм разочарован, че поредно издание, което е в категория „научно-популярни“, доказа, че не е за тази категория. Причината е елементарна – нуждата ми за утоляване на жаждата за нови знания в научната сфера не задоволявам от подобни издания, особено пък от българския пазар… А National Geographic може да предостави единствено наистина уникални изображения, но не и “hard science” – истинска наука.

В новия брой на списанието редакторите са решили да акцентират върху лечебните свойства на вярата. Това е тяхната централна история. Статията всъщност е пряк превод от английския вариант в едноименното списание – „Unlocking the Healing Power of You „ (1). Изборът на тема е изключително разочароващ, защото се опитва да се убеди читателя, че сляпата вяра може да лекува. В аргументацията не са посочени реални научни проучвания, а единични примери, които показват, че авторите използват логически заблуди, а не факти.

Дългият текст започва с няколко сърцераздирателни истории за човек с фрактура, който е изминал десетки километри, но само вярата е притъпила болката; болни от Паркинсон чудодейно са се самоизлекували, защото е било установено, че претърпяната медицинска терапия е била неуспешна, а те са били в по-добро състояние. Тези единични примери нямат за цел да преборят науката, а да повлияят на чувствата и емоциите на читателя и той да повярва, че вярата (религиозна или не) може да лекува, да замени медицината. Подобен тип аргументация е изключително елементарна и грешна. Споменатите примери не са аргументи, а логически заблудианекдотни доказателства.

Анекдотни доказателства – използване на лични изживявания и истории, за да се извлече аргумент, но без да се посочат статистически значим брой примери, експерименти, наблюдения.

След сърцераздирателните истории, авторите преминават към своята кулминация – обяснението на феномена “лечение чрез вярата”. Те смятат, че зад всичко това стои една магическа сила – плацебо. Те правят грешката, която мнозинството прави. Смятат плацебото за някаква мистична и неописуема сила, която лекува, но без никакви логични обяснения. А мистика няма…

Всъщност науката отдавна се е произнесла по този въпрос, а плацебето вече се разглежда като контекстуален ефект. Става ясно, че магическите свойства се дължат основно на самовнушение. Доброто отношение на лекарите към пациентите, даването на надежда (дори празна), добрата почивка кара хората да се чувстват по-добре, докато тялото използва изминалото време да се лекува в рамките на своите регенеративни и възстановителни възможности.

За контекстуалния ефект (или плацебото) може да прочетете повече в следната публикация – “Плацебо ефектът не съществува! Наблюдава се “контекстуален ефект”!”, в която са цитирани и множество научни проучвания. Така например за паркинсоновото заболяване изследователи са установили, че “… плацебо процедурите за паркинсоново заболяване могат да имат в незабавно субективно усещане на подобрения, но не водят до значителни обективни моторни промение в сравнение с истинското лечение.“ Това заключение е в остър сблъсък с изказаната теза в National Geographic, че плацебото може да помогне, да  подобрява състоянието, да лекува болни от паркинсон.

NG са поредните, които се подхлъзнаха при опита и те да натрупат лесни дивиденти на гърба на секси история. Такава, която се харесва от мнозинството хора, която е „актуална“, в която има нещо мистично, но която е и безкрайно неразбрана и грешна, без никакви научни обосновки.

1) http://www.nationalgeographic.com/magazine/2016/12/healing-science-belief-placebo/

Хареса ли ти тази статия? Може да подкрепиш biologist чрез Patreon!
Become a patron at Patreon!
Share this Story
Load More Related Articles
Load More By biologist
Load More In Наука

Facebook Comments

Check Also

Приемът на никотинамид (NR или NMN) е безсмислен и няма да ви направи по-млади

През последните години изключително голяма популярност придобиват хранителни ...

Patreon

Ако харесвате съдържанието на biologist, може да го подкрепите чрез Patreon.!
Become a patron at Patreon!

Facebook